Magyar iszlamistát vett őrizetbe a TEK

  • narancs.hu
  • 2021. június 2.

Bűn

Terrorcselekményre készülhetett Magyarországon.

Terrorcselekmény előkészülete miatt vettek őrizetbe hétfőn egy 21 éves magyar férfit, aki iszlamistának vallja magát – tette közzé a Fővárosi Főügyészség.

Az eljárást a Terrorelhárítási Központ információja alapján indította az ügyészség. A gyanúsítottat a TEK állította elő, mert a közlemény szerint úgy tudják, olyan terrorakcióra készülhetett Magyarországon, amivel egész Európában meg lehet félemlíteni az embereket.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség eljárást indított ellene „a lakosság megfélemlítése céljából, előre kitervelten, aljas indokból és célból, több ember sérelmére, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntettével, valamint robbanóanyaggal visszaélés bűntettével megvalósított terrorcselekmény előkészületének megalapozott gyanúja miatt.”

A 24.hu szerette volna megtudni, hogy pontosan mivel fenyegetőzött a férfi, és beismerte-e bűnösségét a kihallgatáson. A nyomozás és az eljárás érdekei miatt nem adott több információt a Fővárosi Főügyészség. 

A Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János altábornagy később, nap közben tájékoztatót tartott az ügyről.

A TEK vezetője  azt mondta, hetek óta gyűjtötték az információt, miután kiderült, hogy az Iszlám Államhoz köthető internetes oldalakon egy magyar fiatalember is részt vett az ott folyó beszélgetésekben. Az oldalon „kimondottan dzsihadista propagandát valló” emberek arról egyeztettek, hogy egy terrortámadáshoz milyen eszközök, anyagok szükségesek. Hajdu tudomása szerint a 21 éves magyar iszlamista többféle terrortámadást tervezett Magyarországon: robbantást rendezvényen, és az is felmerült benne, hogy autóval a tömegbe hajt.

A Magyar Nemzet azt írja, hogy a gyanúsított egyetemista, Kecskeméten vették őrizetbe, és a futball Eb egyik budapesti mérkőzésén akart robbantani. 

A leadkép forrása: Fővárosi Főügyészség

 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk