Közösen szedték a korrupciós pénzt a röszkei pénzügyőrök

Bűn

Volt, aki egy nap alatt 66-szor fogadott el kenőpénzt a sofőröktől.

A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség vezető beosztású hivatalos személy által, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot a Szegedi Törvényszékre. E szerint a Röszke Autópálya Határátkelőhelyen dolgozó pénzügyőrök 2017 októbere és 2018 májusa között, hivatali működésükkel összefüggésben külföldi utasoktól, buszsofőröktől, teherautósofőröktől jogtalan előnyként készpénzt fogadtak el. 

A Nemzeti Védelmi Szolgálattal (NVSZ) szoros együttműködésben felderített ügyben a vesztegetési pénz alkalmanként 5 és 100 euró között változott, de az elkövetők elfogadtak magyar fizetőeszközt is, amelynek összege jellemzően 1000-től 20 ezer forintig terjedt. A pénzügyőrök tevékenységüket összehangolták, a korrupciós pénzt egymással megállapodva gyűjtötték össze és rejtették el, abból általában havonta kétszer részesedtek úgy, hogy a szétosztást többnyire az osztályvezető vagy annak helyettese végezte.

Az 1573 oldalas vádirat szerint a 49 pénzügyőr az érintett időszakban összesen 4356 esetben követett el korrupciós cselekményt. Ennyit tud bizonyítani a vádhatóság. Volt olyan pénzügyőr, aki egy nap alatt 66 alkalommal korrumpálódott, a legtöbb elkövetési magatartást megvalósító vádlott terhére 684 rendbeli vesztegetés róható.

A Narancs.hu kérdésére Kovács Katalin, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője nem tagadta, hogy az NVSZ a történtek kinyomozása és bizonyítása érdekében titkosszolgálati eszközöket is igénybe vett, ám ennél többet nem volt hajlandó elárulni. Korábbi hasonló nagylaki, gyulai és záhonyi példák nyomán azt lehet mondani, hogy az ilyen esetekben a vesztegetés passzív szereplői, a kamionosok gépjárművébe rejtett kamerát és lehallgató készüléket helyeznek el, amelyek rögzítik a pénzügyőrök és sofőrök közötti beszélgetéseket és korrupciós cselekményeket. Ezek a későbbi bizonyítási eljárás szempontjából döntő jelentőségűek.

A pénzügyőrök szolgálati jogviszonya – egy kivételtől eltekintve – megszűnt, jelenleg valamennyi vádlott szabadlábon védekezik. Az általuk elkövetett legsúlyosabb bűncselekmény büntetési tételének felső határa 15 év szabadságvesztés.

(Címlapképünk illusztráció)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk