Megállították a rendőrök a Fradi-drukkerek vonatát Németországban

  • narancs.hu
  • 2023. március 9.

Bűn

Sajtóbeszámolók szerint pirotechnikai eszközöket, késeket és kábítószert is találtak.

Csütörtök reggel a németországi Bad Schandau állomásnál a rendőrök megállították azt a szerelvényt, amellyel szerda este nagyjából ezer szurkoló indult Leverkusenbe, ahol a csütörtök este a Ferencváros a Bayer Leverkusen otthonában játszik majd a labdarúgó-Európa-liga nyolcaddöntőjében – írja a hvg.hu a Sächsische.de értesüléseire hivatkozva. A vonat Szlovákián és Csehországon keresztül érkezett meg Németországba, mivel az osztrák hatóságok már korábban jelezték, hogy nem engedik át a szerelvényt Ausztrián.

A német lap cikke szerint a nagyjából másfél órán át tartó nagyszabású rendőri akció fő célja az volt, hogy kiszűrjék a veszélyes eszközöket. Ennek érdekében a rendőrök több száz ember poggyászát és a vagonokat is átkutatták, füstfáklyákat, füstbombákat, tiltott késeket és kábítószert is találtak „mérsékelt mennyiségben”.

A rendőri intézkedésről az Ultrasliberi Hungaria szurkolói csoport egy fotót is megosztott, amelyet később közzétett a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár is. Kovács Zoltán azt írta: 

„Szórakoztok velem: a német rendőrség két órára feltartóztatta a Ferencváros szurkolóit szállító vonatot. Azt mondják, a vonat »veszélyt jelent Németországra«. És még a nyugati »barátaink« mernek leckéztetni minket »demokráciából« és »jogállamiságból«”.

A szurkolói vonat a kormányinfón is szóba került. A történtekről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: óvatos a hírek azonnali kommentálásával, mert biztonsági okokra hivatkozással személyeket, vonatokat van lehetőség átvizsgálni.

„Bízunk abban, hogy a szabályokat a német hatóságok is betartják”, de indokolt a kérdés, mert vannak rossz tapasztalataink: magyarellenes fellépést tanúsítottak magyar szurkolókkal szemben két éve – mondta a miniszter, vélhetően a 2021-es Európa-bajnokság Magyarország–Németország-meccsére utalva. Ekkor több magyar ultrát is lekapcsoltak a német hatóságok, többek ellen vádat is emeltek egyebek mellett alkotmányellenes szervezetek szimbólumainak használata (náci karlendítés és szimbólum), illetve jegyhamisítás miatt.

(Címlapképünkön: A Ferencváros szurkolóit szállító különvonat induláskor a Keleti pályaudvaron 2023. március 8-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk