Mégis bűnös kémkedésben is Kovács Béla

  • narancs.hu
  • 2021. június 23.

Bűn

Megszületett a másodfokú ítélet a „KGBéla” néven elhíresül volt jobbikos politikus ügyében.

Ahogy azt tavaly megírtuk, Kovács Béla egykori jobbikos politikus ellen Alkotmányvédelmi Hivatal 2014 áprilisában tett feljelentést, majd a Központi Nyomozó Főügyészség 2017-ben vádat emelt az Európai Unió intézményei elleni kémkedés, valamint költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt.

Az első fokú eljárásban a vád szerint a képviselő 2012-2014 között orosz hírszerzőknek adott át információkat azért, hogy bomlassza az Európai Unió intézményeit és kedvezzen az orosz érdekeknek. A költségvetési csalásra és hamis magánokiratok felhasználására vonatkozó, az OLAF felvetése nyomán kivizsgált ügyben a képviselő tettesként, három társa pedig bűnsegédként szerepelt.

A vád szerint több mint 21 ezer euró (vagyis több mint 6 millió forint) vagyoni hátrányt okoztak az Európai Parlamentnek 2012-2013-ban fiktív gyakornoki állásokkal. A vádlottak az eljárás során tagadták bűnösségüket, az ügyész Kovács Bélára letöltendő fegyházbüntetést, a három megvádolt gyakornokra felfüggesztett szabadságvesztést kért.

A 2020-ban, az ítéleti tényállás ismertetésekor Holdampf Gusztáv a Budapest Környéki Törvényszék bírója elmondta: Kovácsot beszervezte a budapesti nagykövetségükön fedésben dolgozó orosz hírszerző, ám Kovács Béla nem végzett kémtevékenységet. A Kovácsra kiszabott fegyházbüntetés végrehajtását a bíróság három évre felfüggesztette, három egykori gyakornokát a bíróság szintén bűnösnek találta, őket három év próbaidőre bocsátotta.

„Kovács Béla 2005-ben lépett be a Jobbikba, ahol azonnal meg is alapította a párt külügyi bizottságát, de a nyilvánosság ezenkívül mást nemigen tudott a magát üzletembernek nevező Kovácsról. 2006-ban a párt XIII. kerületi elnöke lett, 2008-tól pedig a fővárosi szervezet alelnöke. Kovács pártbeli felemelkedésével párhuzamosan következett be a Jobbik oroszbarát fordulata.” – írtuk a Kovács ügyével részletesebben foglalkozó korábbi cikkünkben

Az ítélőtábla azonban szerda délelőtt megváltoztatta az elsőfokú ítéletet, számolt be róla a Blikk. Másodfokon bűnösnek találta kémkedés előkészítése bűntettében Kovácsot: a korábban kiszabott szabadságvesztést 2 évre, a próbaidőt pedig 5 évre emelte. A politikust költségvetési csalás és magánokirat-hamisításban is bűnösnek találta a bíróság.

A lap ugyanakkor azt írja: „Kovács Béla kihagyta az ítélethirdetését: a Magyar Nemzet információi szerint utolérhetetlen, vélhetően Oroszországban, felesége rokonainál tartózkodik. Az ülésteremben csak a bíróság tagjai, az ügyvédek, az ügyész és a sajtó képviselői jelentek meg. Továbbá jelen volt egy tolmács is, aki Kovács orosz nyelvű egészségügyi papírjait fordította le. Ez sok időt vett igénybe, ugyanis a védelem által benyújtott dokumentum szerint Kovács több betegséggel küzd és küzdött, februárban egy orosz klinikára is befeküdt.”

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk