Molotov-koktélokkal támadtak egy göteborgi zsinagógára

  • narancs.hu
  • 2017. december 10.

Bűn

A hétvégén Malmöben és Stockholmban is voltak antiszemita incidensek.

Három embert vett őrizetbe a rendőrség, miután szombat éjjel egy csoport Molotov-koktélokkal dobált meg egy göteborgi zsinagógát – írja a The Local svéd kiadása. A zsinagóga melletti közösségi házban 20-30 fiatal részvételével zajlott rendezvény, de senki sem sérült meg, és komolyabb kár az épületben sem keletkezett.

Bár a hatóságok ezt egyelőre nem erősítették meg, az eset jó eséllyel összefüggésben áll azzal, hogy Donald Trump amerikai elnök a héten elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. A hétvégén Malmöben és Stockholmban is tüntetések voltak emiatt, utóbbin a résztvevők egy izraeli zászlót is elégettek.

Stefan Löfven svéd miniszterelnök

Stefan Löfven svéd miniszterelnök

Fotó: Thomas Johansson/MTI/EPA

Stefan Löfven miniszterelnök a TT hírügynökségnek kiadott közleményében ítélte el az antiszemita támadásokat. „Az antiszemitizmusnak nincs helye Svédországban. Valamennyi demokratikus erőnek együtt kell dolgoznia egy toleráns és nyitott társadalomért, amelyben mindenki biztonságban érezheti magát” – írta.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?