Neonácik támadtak cigányokra Kárpátalján, egy ember meghalt

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2018. jún. 24., 16:40
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Elszaporodtak a cigányellenes pogromok Ukrajnában.

Maszkot viselő ismeretlenek késekkel és baseballütőkkel támadtak szombat éjfélkor kárpátaljai romák átmeneti táborára Lemberg (Lviv) külvárosában, a támadás következtében egy ember meghalt, négyen súlyosan megsebesültek – adták hírül ukrán hírportálok.

A lembergi rendőrség közlése szerint szombaton éjfél előtt érkezett a bejelentés hozzájuk arról, hogy maszkot viselő ismeretlenek támadták meg a város szélén létesített tábort, amelyben roma nemzetiségű állampolgárok laktak. A helyszínre azonnal rendőröket vezényeltek, akik megszüntették a jogsértő cselekményt, és hét támadót őrizetbe vettek – olvasható a jelentésben.

A zik.ua nyugat-ukrajnai hírportál beszámolója szerint a támadás következtében életét vesztette egy 24 éves férfi, akinek az állandó lakóhelye a munkácsi járási Szernye községben található. Négy személyt, köztük egy tízéves fiút szúrt sebekkel szállítottak kórházba, egyikük munkácsi lakos, a többiek a Munkács járási Barkaszón élnek.

A romák elleni támadást hivatalos honlapján közzétett nyilatkozatban ítélte el Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója. Szerinte a szombati lembergi romaellenes atrocitás, amelyben egy személy életét vesztette, négyen pedig súlyosan megsérültek, arról tanúskodik, hogy „Ukrajna extremizmusba és idegengyűlöletbe süllyed”. Az a tény, hogy a romatáborok ellen végrehajtott támadások rendszeresen ismétlődnek az ország különböző részeiben, a náci Németországban végrehajtott romaellenes pogromokat idézi azzal a különbséggel, hogy a jelenlegi Ukrajnában a hatóságok nem bujtogatnak pogromokra – írta.

A kormányzó felrótta a rendvédelmi szerveknek, hogy tétlenkednek, míg a társadalom egy része szerinte hallgatólagos beleegyezéssel viszonyul a hasonló esetekhez, ami „nagyon aggasztó jelzés”. Egyúttal emlékeztetett arra, hogy Kárpátalján él az ukrajnai romák fele, és Ukrajnában egyedül itt méltatják hivatalosan a romák nemzetközi napját. Mint kifejtette, a romákkal vannak gondok, de ezeket a társadalomba történő integrálásukkal, nem pedig pogromokkal, veréssel vagy gyilkolással kell orvosolni; és ha Ukrajna az európai utat választotta, akkor az etnikai kérdéseket is európai módon, a rendvédelmi szervek bevonásával kell megoldani, mert az idegengyűlölet Ukrajna elszigetelődéséhez vezet.

Idén ukrán nacionalisták már kétszer támadtak romák ideiglenes táborhelyeire Kijevben, de hasonló pogromokat hajtottak végre Ternopilban és korábban Lembergben is kárpátaljai cigányok ellen. Ezekért a támadásokért a felelősséget a C14 neonáci szervezet és az idén alakult Nemzeti Osztagok félkatonai formáció vállalta magára.

(A címlapképen Hennagyij Moszkal az ukrán nemzeti rendőrség egyenruhájában. MTI – Nemes János)


szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2018. jún. 24., 16:40
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 3
  rworse
  2018. június 25., hétfő 21:54
  2

  Én se értem a kárpátaljázást, hiszen lvivi terület, ellenben az biztos, hogy az idézett Moszkal kárpátaljai kormányzó, nem lvivi.
  ?!?!?!
 2. 2
  tiszapolgári
  2018. június 25., hétfő 11:39
  Amennyire én tudom, a soknemzetiségű Kárpátalját (és Észak-Erdélyt) a legutóbbi időkig a békés egymás mellett élés jellemezte, nem nagyon volt divatban az egymásra köpködés. A zsidógyűlölet leginkább a térség Magyarországhoz való visszacsatolása után erősödött fel. Úgy tudom, hogy az ötvenes-hatvanas években, a szovjet állami anticionista propaganda a lakosság szintjén nem járt sikerrel, hiszen a zsidók, a görög katolikusok, a római katolikusok és a reformátusok is ugyanúgy el voltak nyomva.
  Az utóbbi években rossz irányba fordultak a dolgok, megjelentek a félkatonai-félnótás csoportok, ahogyan nálunk is, vagy ahogyan a Székelyföldön is van olyan, színmagyar falu, ahonnan néhány évvel ezelőtt elüldözték a cigányokat.

  Egy kis szőrszálhasogatás: Lemberg nem Kárpátalja része, soha nem is volt. A támadás nem Kárpátalján (Zakarpatszka oblaszty) történt, hanem a vele határos Lvivi területen (Lvivszka oblaszty).
 3. 1
  rworse
  2018. június 25., hétfő 08:22
  Az ukránoknak régi hagyományos programjuk a pogrom. Zsidók már nem nagyon vannak arrafelé, hát maradnak a cigányok.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kultúra

még több Kultúra...

Narancs

Vélemény

még több Vélemény...