Ismét nyert a TASZ, nem követett el bűncselekményt a BKK-botrány hekkere

  • 2017. augusztus 22.

Bűn

Pert indíthat és akár sérelemdíjat is követelhet a jogszerűtlen eljárás miatt.

A 18 éves fiatalembert azután jelentették fel, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) online jegyárusító rendszerében talált biztonsági résnek köszönhetően 50 forintért vásárolt magának bérletet. A problémát azonnal jelezte, a BKK erre válaszul feljelentette a közérdekű bejelentőt, akinek lakásán a rendőrség is megjelent, és házkutatást is tartottak nála.

Épül már a rendőrállam: a lakásából hurcolták el éjszaka a 18 éves fiatalt, aki jelezte a BKK-nak, hogy baj van a rendszerükkel

Orwell alapján dolgoznak. A 24.hu úgy tudja, gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség azt a fiatalt, aki észrevette a BKK e-jegyrendszerének problémáját, és így 50 forintért tudott bérletet venni. De mivel csak jó szándékból tesztelte a rendszert, rögtön jelezte is a hibát a közlekedési vállalatnak, amely köszönet helyett feljelentette.

Mostani határozatával az ügyészség kimondta, hogy a fiatalember tette nem bűncselekmény, hiszen az nem veszélyes a társadalomra. Bár némileg ellentmond ennek az a következtetés, hogy a házkutatást viszont jogszerűnek minősítették.

A fiút a Társaság a Szabadságjogokért civil szervezet védte számos más ártatlanul meghurcolt ember mellett, de, mint mondják, ez az ügy mégis különleges. Az érintett etikus hekker, közérdekű bejelentő: ők nem követnek el semmilyen bűncselekményt, hanem épp a társadalom érdekében cselekszenek. Olyan hibákra hívják fel a figyelmet, amelyeknek a kijavításától neked és nekem is jobb lesz az életünk. Ezért elfogadhatatlan, ahogy a rendőrség ezeknek az embereknek az életébe beavatkozik. Ha például egy házkutatás során alaptalanul felforgatják a lakásukat, s emiatt kártérítést csak hosszú évek pereskedése után kaphatnak.

Közben a Magyar Nemzetnek Dojcsák Dalma, a TASZ politikai szabadságjogok projektjének vezetője elmondta, hogy az etikus hekker személyiségi jogainak a megsértéséért pert indíthat, és akár sérelemdíjat is követelhet, elsősorban a kisvárdai lakásán végrehajtott házkutatás miatt kérhet jogorvoslatot.

Ma az állam hatósági eszközökkel próbálja megfélemlíteni a közérdekű bejelentőket ahelyett, hogy támogatná őket. Így volt ez az áfaügyet kirobbantó egykori NAV-ellenőr, Horváth András esetében is, akinél szintén tartott házkutatást a rendőrség. Illetve Pintz Györgynél is, aki ellen a Magyar Szabadalmi Ügyvivői Kar folytatott koncepciós eljárást közérdekű bejelentése miatt. Őket szintén a TASZ képviseli a hatalom túlkapásaival szemben.

Munkájukat az alábbi oldalon lehet támogatni: https://tasz.hu/tamogatas

Neked ajánljuk