Öt embert ölt meg a trieri gázoló, egyelőre homályos, hogy miért

  • narancs.hu
  • 2020. december 2.

Bűn

A hatóságok szerint valószínűleg nem politikai indíttatásból tette.

Továbbra is ismeretlen a németországi Trierben történt tömeges gázolás háttere, a rendőrség még nem tudta feltárni az öt ember életét kioltó szándékos bűncselekmény indítékát - mondta a rajna-vidék-pfalzi tartományi belügyminiszter szerdán.

Roger Lewentz elmondta: a kedden történt esettel kapcsolatban egyelőre csak az tűnik biztosnak, hogy nem politikai indíttatású, minden egyéb homályos.

A hatóságok nem találtak értékelhető nyomokat, például nem került elő levél, bármilyen egyéb irat vagy üzenet, amelyben az elkövető vállalja és magyarázza tettét. Ezért be kell várni az őrizetbe vett gázoló kihallgatásának eredményeit.

A miniszter arról is szólt, hogy szerinte nem megalapozottak a bírálatok, amelyek szerint nem volt megfelelő a trieri belváros sétálóövezetének védelme. Az ilyen övezetekbe bejárást kell biztosítani a szállítóknak, mentőknek, tűzoltóknak, és nem lehet száz százalékos védelmet garantálni az autót vagy más gépjárművet fegyverként használó támadók ellen - fejtette ki.

A gázoló kedd délután nagy sebességgel végighajtott Trier belvárosának fő sétálóutcáján. A nyomozás megállapításai szerint cikkcakkozva haladt, azzal a szándékkal, hogy minél több emberben kárt tegyen. Négyen a helyszínen életüket vesztették, köztük egy kilenc hónapos csecsemő. Tizennégyen megsérültek, többen életveszélyesen, egyikük kedd este, a kórházban meghalt.

A gázoló egy 51 éves, Trierben született német férfi. A helyszín közelében fogták el, városi terepjáróját két civil rendőrautós egység szorította le az út szélére. Kirángatták a volán mögül, leteperték, őrizetbe vették. Erősen ittas volt, szerda reggelig nem is tudták kihallgatni.

A trieri ügyészség adatai szerint a férfi büntetlen előéletű, bejelentett lakhelye nincs, közeli rokonai sincsenek. Az utóbbi napokat a terepjáróban töltötte, amelyet kölcsönkapott egy ismerősétől.

Figyelmébe ajánljuk