Öt év és 50 milliós vagyonelkobzás a rekordszámú vesztegetést elkövető határrendésznek

  • B. T.
  • 2020. szeptember 23.

Bűn

Jogerős ítélet született annak az útlevélkezelőnek az ügyében, aki 1724 unión kívüli illetőségű állampolgárnál végzett valótlan adatrögzítést. Fejenként 100 euróért. Több mint 170 ezer eurót kapott ezért.

Egy ismeretlen szerb állampolgár 2016-ban kereste meg a magyar határrendészt, és útlevelenként 100 eurót ajánlott neki azért, hogy az okmány tulajdonosának tényleges jelenléte nélkül, az abban lévő adatokat rögzítse a nyilvántartásban és az útlevelet belépést igazoló bélyegzővel lássa el.

Az ismeretlen szerb személy célja nem volt más, mint hogy a harmadik országbeli állampolgárok schengeni övezeten belüli tartózkodását, az országba történő belépésének adatbázisban történő valótlan rögzítésével jogellenesen legalizálja. A létrejött megállapodás alapján az ismeretlen személy 2017. január 1-e és 2017. október 11-e között összesen 1735 darab útlevelet adott át a vádlottnak.

Az útlevélkezelő – akinek szolgálati jogviszonya azóta megszűnt – 1724 unión kívüli illetőségű állampolgár esetében végzett valótlan adatrögzítést. A volt rendőr 18 útlevél bedolgozását 2017. október 11-én szintén elvégezte, azonban – a tettenérése miatt – az ezért ígért pénzt már nem tudta átvenni, míg 11 útlevél esetében az adatrögzítést már meg sem kezdte. A vádlott mindezért 170 ezer 600 eurónak megfelelő összeget vett át jogtalan előnyként.

Egy szerb útlevél: 100 euró

Egy szerb útlevél: 100 euró

Fotó: KNYFÜ-fotó

Üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés

A nyomozó ügyészség 1735 rendbeli előnyért hivatali kötelességét megszegve, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és 1724 rendbeli hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat még ez év márciusában a volt rendőr ellen.

A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség vádirata alapján a most szeptember elején megtartott előkészítő ülésen a vádlott beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. A Szegedi Törvényszék Katonai Tanácsa elfogadta a volt határrendész beismerő nyilatkozatát, majd a vád szerinti tényállás és minősítés szerint 5 év börtönbüntetésre, valamint 4 év közügyektől eltiltásra ítélte, egyúttal 52 millió 544 ezer forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el vele szemben. Az ítélet jogerős – tájékozatta portálunkat a Központi Nyomozó Főügyészség.

Figyelmébe ajánljuk