„Ott van leesve, meg van halva”

Bűn

November elején a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szalonna községben megöltek egy 85 éves asszonyt. A rendőrség négy embert vett őrizetbe, köztük az áldozat egy szomszédját. A legújabb lapszámunkban helyszíni tudósításunkat olvashatják.

A Nádaspatak utca Szalonna „külvárosa”, a névadóval párhuzamosan halad, a falun túl, az erdőben ér véget. Valamivel szegényesebb, mint a főút közelében lévő utcák, de nem mondhatnánk, hogy gettó. Többnyire gázzal fűtenek, és a házak sem olyanok, mintha össze akarnának dőlni, igaz, most a hó jótékonyan beborít mindent. Irénke néni háza a tornácos parasztház és a „Kádár-kocka” furcsa elegye; a viszonylag nagy épületre régóta nem fordítottak gondot, tele van sérüléssel, a kert elhanyagolt, legalábbis amennyit a hótól látni lehet.

Az áldozat háza

Az áldozat háza

Fotó: Sióréti Gábor

A 85 éves néni jól bírta egyedül korához képest, nem sok segítségre szorult, a gondozónő főleg azért látogatta, hogy bevásároljon neki. November 4-én délelőtt is azért ment, hogy összeírja, hogy mire van szükség. „Ismertem a nénit, az egyik lányom ugyanabban az utcában lakik, ott mentem el előtte mindennap. Hát senkinek nem kívánok ilyen halált” – kezdi a gondozónő anyja, de gyorsan hozzáteszi, hogy a lányát hiába keressük, senkinek nem nyilatkozik. „Nagyon megviselte az egész, de ő is csak este tudta meg, amikor vették föl a jegyzőkönyvet, hogy a nénit megölték. Addig azt hitte, hogy simán meghalt, úgyhogy először el se hitte. De nem is csodálom. Ilyen soha nem volt itt azelőtt, mert itt békességben élnek az emberek, a közmunkások is megcsinálják, amit kell. Most is együtt díszítettük az adventi koszorút” – mondja az asszony.

Irénke néni szomszédja sem tud sokkal többet. „Annyi volt, hogy amikor reggel megyek ki, látom a gondozónőt. Szólok is neki, »de hamar itt vagy«, ő meg erre csak annyit mondott, hogy »ott van leesve, meg van halva«. Mást én nem tudok, engem nem engedtek oda a rendőrök” – kezdi, majd nem győzi hangsúlyozni, hogy Szalonna csendes, nyugodt falu. „Itt éjjel-nappal nyitva lehet hagyni az ajtót, mert itt nem drogoznak, még a kocsma is bezárt, mert nem volt forgalom” – jegyzi meg, de amikor a letartóztatottak kerülnek szóba, kénytelen helyesbíteni. „A kettő az rendesen itta a flakonos bort, de a másik kettő soha”.

Riportunkban megszólal a falu polgármestere, az egyik gyanúsított ügyvéde, és további szomorú részeket is olvashatnak e heti nyomtatott lapszámunkban. A Magyar Narancsra itt fizethet elő.

Magyar Narancs

Nagyon sokat hoz! Fizessen elő, és ajándékba parádés kedvezményeket nyújtó Magyar Narancs olvasókártyát küldünk! Részletek Előfizetés-vásárlásáról azonnal e-mailes visszaigazolást küldünk Önnek. Ajánlatunk csak belföldi előfizetés esetén érvényes. Külföldi kézbesítési cím esetén lapunkat megrendelheti a hirlapelofizetes [at] posta [dot] hu e-mail címen. A Magyar Narancs digitális változata olvasható okostelefonon, tableten, személyi számítógépen, és a vasalón is dolgozunk!

Figyelmébe ajánljuk