Rálőttek a kolumbiai elnököt és több minisztert szállító helikopterre

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. június 26.

Bűn

Hat lövés érte a gépet.

Ivan Duque államfő videoüzenetben tudatta, hogy pénteken éppen Cúcuta város felé tartott a védelmi miniszter, a belügyminiszter és Norte de Santander tartomány kormányzójának társaságában, amikor helikopterüket lövések érték. Az incidensben nem sérült meg senki, a járművön hat lövedék nyomát fedezték fel.

 Nem lehet tudni, ki követte el a támadást, az elnök jelezte, hogy a tetteseket nagy erőkkel keresik.

 Az eset Catatumbo régióban történt, a Venezuelával határos térségben, ahol nagy területen termesztenek kokacserjét, amelynek leveléből kokaint lehet előállítani. Ebben a régióban tevékenykedik a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN) nevű kolumbiai gerillaszervezet.

A Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) és a kormány 2016-ban aláírt békemegállapodása óta fegyveres csoportok harcolnak egymással az egykori baloldali gerillaszervezet volt befolyási övezeteiért. Közülük az egyik legjelentősebb az ELN. Az egymással rivalizáló szervezetek a kábítószer-kereskedelemből, védelmi pénzek kicsikarásából és illegális bányászatból tartják fenn magukat.

 Cúcutában június közepén autóba rejtett robbanószerkezet lépett működésbe egy katonai támaszponton, és megsebesített több mint harminc embert.

Az amerikai Nemzeti Drogellenőrzési Hivatal (ONDCP) pénteki jelentése szerint Kolumbiában a kokacserje termesztésére használt terület 245 ezer hektárra bővült 2020 végére, ami 15,5 százalékos emelkedés az előző évhez képest. Az országban évente már 1010 tonna kokain előállítására képesek, ami 7,9 százalékos kapacitásbővülés a 2019-es 936 tonnához képest.

Az ONDCP adatai jelentősen eltérnek az ENSZ által június elején közölt számoktól: a világszervezet szerint a kokacserje termesztésére használt terület 7 százalékkal, 143 ezer hektárra esett vissza, viszont az évente előállítható kokain mennyiségét 2019-hez képest 8 százalékkal többre, 1228 tonnára becsülik.

A kolumbiai biztonsági erők 133 ezer hektárnyi kokacserje-ültetvényt semmisítettek meg, és 505 tonna kokaint koboztak el 2020-ban. Idén hasonló léptékű intézkedéseket terveznek a hatóságok. A kormány azt fontolgatja, hogy újra bevezetné az ültetvények repülőről történő permetezését glifozát gyomirtóval, amit azonban környezetvédők és a helyi lakosok hevesen elleneznek.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!