Huszonkét év börtönt kapott George Floyd gyilkosa

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. június 26.

Bűn

A rendőr 2020 májusában ölte meg intézkedés közben Floydot.

Derek Chauvin, akit az esküdtszék idén áprilisban az ellene felhozott mindhárom vádpontban bűnösnek talált, tavaly május 25-én hosszú perceken keresztül térdelt az afroamerikai George Floyd nyakán és ezzel a vád szerint a férfi halálát okozta.

Floydra egy élelmiszerboltból hívták ki a rendőrséget, mert gyanújuk szerint hamis húszdollárosokkal akart fizetni.

A vele szemben alkalmazott brutális rendőri bánásmódról készült videofelvétel, amelynek tanúsága szerint a fehér bőrű rendőr kilenc percen át térdelt a már megbilincselt 46 éves fekete férfi nyakán, miközben az többször levegőért könyörgött, világszerte felháborodást váltott ki, és évtizedek óta a legnagyobb tiltakozó hullámot váltotta ki az Egyesült Államokban.

Chauvin perét széles körben mérföldkőnek tekintik az Egyesült Államok rendőrségi gyakorlatának történetében.

 Az ellene hozott ítélet az egyik legsúlyosabb, amelyet valaha kiróttak az Egyesült Államokban egy volt rendőrre jogellenesen alkalmazott, halált okozó erő miatt - mondta újságíróknak Keith Ellison minnesotai főügyész, akinek hivatala a vádat képviselte. "A mai ítélethozatal nem igazságtétel, csak a valódi elszámoltathatóság egy pillanata az igazság felé vezető úton" - tette hozzá a tárgyalóterem előtt nyilatkozó Ellison, aki az ügy kapcsán reformokra szólította fel az ország vezető törvényhozóit.

 A Fehér Házban Joe Biden amerikai elnök, aki néhány alkalommal személyesen is beszélt a Floyd családdal, kijelentette, hogy az ítélet megfelelőnek tűnik számára.

 A minnesotai törvények értelmében Chauvin jó magaviselet esetén leghamarabb 15 év múlva szabadulhat a börtönből.

A védelem előzőleg próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kért, és sikertelenül a tárgyalás megismétlését indítványozta még a várható fellebbezés előtt.

A három másik rendőrt, aki részt vett Floyd letartóztatásában, Chauvinhez hasonlóan már másnap elbocsátották állásából. Nekik jövőre kell bíróság elé állniuk bűnsegédlet és felbujtás vádjával. Chauvin ellen ezenkívül szövetségi szinten is vádat emelnek még Floyd, valamint egy 14 éves fiú állampolgári jogainak megsértése miatt, akit 2017-ben tartóztatott le.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk