Szaúd-Arábia elismerte, hogy az eltűnt ellenzéki újságíró a főkonzulátuson halt meg

  • narancs.hu
  • 2018. október 20.

Bűn

Bár a haláleset körülményeiről egy enyhébb verziót adtak elő.

Október másodikán rejtélyes körülmények között tűnt el Dzsamál Hasogdzsi, egy a szaúdi abszolút monarchiát élesen bíráló újságíró. A férfi bement az isztambuli szaúdi főkonzulátusra, hogy a közelgő esküvőjéhez szükséges dokumentumokat intézze, de nem jött ki többé. Török források szerint az újságírót brutális módszerekkel kínozták, majd megölték és testét feldarabolva csempészték ki az épületből. Szaúd-Arábia ezt korábban nem ismerte be. Hosszú hallgatás után azonban az arab-félszigeti ország főügyészsége azzal állt elő, hogy az eltűnt ellenzéki újságíró valóban az isztambuli szaúdi konzulátuson lelte halálát, mégpedig azért, mert összetűzésbe keveredett az ott tartózkodó személyek egy csoportjával. A nyomozás folytatódik, amelynek során eddig tizennyolc szaúdi állampolgárt őrizetbe vettek az üggyel kapcsolatosban.

A szaúdi főügyész arról is tájékoztatta az állami médiát, hogy Szaúd al-Kahtani királyi tanácsadót és Ahmed Aszirit, a titkosszolgálat helyettes vezetőjét azonnal eltávolították tisztségéből, miután a nyomozás eredményei szerint bebizonyosodott, hogy Dzsamál Hasogdzsi az isztambuli konzulátuson halt meg.

Szaúd-Arábia "mélységes sajnálatát" fejezte ki Dzsamál Hasogdzsi megölése miatt – jelentette szombaton a szaúdi állami hírügynökség. Egy szaúdi külügyminisztériumi forrás szerint – akit ugyancsak az SPA idézett – Rijád a jövőben kész mindent megtenni a hasonlóan "súlyos hibák" megelőzése érdekében.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk