Ügyészség: a siófoki sétányon akart a tömegbe hajtani egy magyar iszlamista férfi

  • narancs.hu
  • 2021. november 17.

Bűn

A 22 éves férfi 2020-ban tért át az iszlámra, majd radikalizálódott, idén nyáron terrorcselekményt tervezett. 

Vádiratot nyújtott be a Fővárosi Nyomozó Ügyészség szerdán a bíróságra azzal a 22 éves férfival szemben, aki a vád szerint "Európa lakosságának megfélemlítését célzó terrorcselekmény elkövetésére készült Magyarország területén" - olvasható az ügyészség honlapján

A vádirat szerint a most 22 éves férfi 2020 júniusában egy budapesti mecsetben felvette az iszlám vallást, 2021 tavaszára pedig már az iszlám radikális, dzsihádista irányzatának követője és az Iszlám Állam terrorszervezet támogatója lett. Később esküvel hűséget is fogadott az Iszlám Állam terrorszervezetnek úgy, hogy saját maga elkészítette a terrorszervezet zászlaját, amit az otthona szobájának falára tűzött, majd elmondta a kifejezetten ebből a célból beszerzett angol nyelvű esküszöveget.

A terrorszervezet támogatásának jegyében a 22 éves férfi egy merénylet végrehajtását tervezte, és ehhez a lehetséges célpontokat, valamint az elkövetés módját kereste. Tudatosan, iszlamista terrorizmussal kapcsolatos tartalmakat keresett, illetve töltött le az internetről. Emellett 2021 március és május között több személlyel folytatott kommunikációt különböző online felületeken terrorcselekmények elkövetéséről.  

A férfi 2021 május elején az egyik felhasználótól szöges csőbomba házi elkészítésével kapcsolatos írásos anyagokat és tanácsokat kapott, amely alapján megkezdte a csőbomba legyártásához szükséges anyagok beszerzését – egy webáruházból megrendelt egy távirányítót.

2021 május végén pedig szintén az online térben, egy másik beszélgetőpartnerével abban állapodott meg, hogy közösen, egy időben követnek el nagy hírértékkel bíró, egész Európa lakosságának rettegését kiváltó merényletet úgy, hogy

a vádlott autóval a siófoki sétányon a turisták tömegébe hajt, eközben társa pedig Budapesten követ el – majd a vádlott által elkészített csőbombával – bombamerényletet.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség 2021. június 1-jén a Terrorelhárítási Központ jelzése alapján és közreműködésével megszakította a vádlott cselekményét – ekkor vették őrizetbe a férfit. 

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a férfival szemben terrorista csoportban történő elkövetés érdekében megvalósított terrorcselekmény előkészületének bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre. A nyomozó ügyészség arra tett indítványt a vádiratban, hogy a bíróság a vádlottat fegyházbüntetésre ítélje és a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét zárja ki.

A vádlott jelenleg is letartóztatásban van.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk