Marton László reagált Sárosdi Lilla vádjaira

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. okt. 19., 14:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A rendező szerint nem volt szexuális zaklatás, erre a színésznő közölte: a bíróság előtt is vállalja szavait.

Csütörtök kora délután a hvg.hu-nak reagált Marton László, aki Sárosdi Lilla nagy botrányt keltő bejelentése kapcsán azt közölte, hogy a színésznő állításai minden valóságalapot nélkülöznek:

„Rágalom! Ezért kénytelen vagyok a megfelelő lépések megtételére.”

Marton László nyilatkozata után nem sokkal a színésznő azt mondta, hogy a bíróság előtt is vállalja az eddigi kijelentéseit.

Sárosdi Lilla a közelmúltban mesélt el egy történetet, amely szerint pályája elején szexuálisan zaklatta egy ismert rendező. Az esetet úgy írta le a színésznő, hogy egy akkori színházigazgató és annak egy rendező barátja elvitte kocsikázni, a rövid út során aztán egyikőjük előkapta a hímtagját, majd jött az instrukció: „Puszild meg!” A próbálkozás nem jött össze, Sárosdi Lilla elsírta magát, őt hazavitték, miután a rendező kiszállt az autóból.

Sárosdi Lilla

Sárosdi Lilla

Fotó: Németh Dániel

Kezdetben azt mondta a színésznő, hogy nem fogja megnevezni, ki volt a zaklató, aztán csütörtök reggel Sárosdi Lilla egy Facebook-videóban mégis bejelentette, Marton László volt az, a Vígszínház korábbi igazgatója. Azt, hogy mégis miért hozta nyilvánosságra a nevet, így magyarázta: „Az utóbbi időben nagyon sok ember állt ki mellettem és mesélte el a hasonlóan szörnyű történetét. Úgy érzem, tartozom nekik azzal, hogy fölvállalom és kimondom ezt a nevet.”

Schilling Árpád a magyar „szereposztó díványokról”

A rendező azután szólalt meg, hogy felesége kitálalt az őt ért zaklatásról. Nemrég láttak napvilágot azok a történetek, amelyek az amerikai filmipar egyik legbefolyásosabb producere, Harvey Weinstein állítólagos szexuális zaklatásairól szólnak. Az elmúlt napokban mintegy harminc nő, köztük olyan hollywoodi sztárok, mint Angelina Jolie vagy Gwyneth Paltrow, illetve európai színésznők is bejelentették, hogy őket is zaklatta Harvey Weinstein, és voltak olyanok is, akik nemi erőszakkal vádolták a producert.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. okt. 19., 14:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 31
  yoyo
  2017. október 20., péntek 20:20
  Az agg Verebes megnyilvánulása már-már Tolsztoj futását idézi
 2. 30
  yoyo
  2017. október 20., péntek 20:12
  szegedi789, ja, ha csak feleakkora bőgések jönnének ki az emberekből a valódi disznóságokra, mint az antiszexista terrror iránti felháborodásuk miatt, megbolondulnánk a hangzavartól. De sajnos főleg az ilyen "lipsi álbalhék" borítják ki az embereket leginkább.
  Az emberek ebben az országban nem szeretik, ha piszkálják A Konszenzust.

 3. 29
  húsleves
  2017. október 20., péntek 20:05
  „Korrekt statisztika nem létezik, ami pontosan megmondaná, milyen számú esetről lehet szó, az eseteken belül milyen arányban beszélhetünk a domináns szereplő részéről alkalmazott zaklatásról, esetleg nemi erőszakról, de annyit talán nyugodtan feltételezhetünk, hogy az ilyen szituációkban, ahol az egyik fél hatalmi pozícióban van a másikkal szemben, aligha beszélhetünk fifti-fiftiről.”
  *
  Ha aligha, akkor ne tessenek beszélni „fifti-fiftiről”! Ilyen egyszerű. Legjobb ismereteim szerint senki sem követeli senkitől, hogy beszéljen a „fifti-fiftiről”.
  Verebes kijelentette: tudatában volt annak, hogy hatalmi pozícióban van a színészekkel szemben, mégis minimum eltűrte, hogy egyes kolleginák szexuális síkra tereljék a szakmai kérdéseket, sőt honorálta is némely színésznő fölajánlkozását. Azt nem mondta, hogy elvárta, de ez nem is lényeges (számomra), amennyiben mindez idáig Verebes (és Törőcsik Mari) kivételével mindenki római jellemnek állítja be magát. Sőt a lebukott spiclik általában áldozatok is (a saját és a falkájuk szemében természetesen).
  Ebből az agresszív közhely-hipokrízis-mocsokból lépett ki Verebes, s hogy minden pozitív hatás nélkül, az az itt hozzászólók reakcióiból jól látható. Némelyek teljesen lemennek kutyába. Vagyis minden folytatódik tovább.

  Na most, még mielőtt az a látszat kerekednék, hogy Jézussá akarom magasztosítani Verebest, könyörtelenül durva leszek, de – mint korosztálybeli – nem csak vele, magammal szemben is! Verebes már abban az életkorban jár, amelyben megengedheti magának a tisztesség luxusát.
  Nemsokára jön a kaszás, s mi úgy üdvözöljük, ahogyan Cseh Tamás énekli:

  Helló, Halál, öreg haver!
  Négyszemközt állunk a piacon.
  Helló, Halál, öreg haverom,
  a faszomat megmutatom tenéked!

  Verebes megmutatta. Ezért aztán a silány lelkek, ha lehet, még inkább gyűlölik.
 4. 28
  szegedi789
  2017. október 20., péntek 19:03
  Ez az antiszextistanarratívás szöveg, pont Magyarországon, ahol mily' nagy felvilágosodással közelítünk egy ilyen probléma felé, háááááááá . . . De retorikai fogásnak mily' kifizetődő, csak egy csöppnyi probléma van vele, hogy szinte minden félnótás, politikai vállalkozó él vele, ebből következően, juj, milyen nagyfiúnak tetszik lenni, hogy a "többségi" kórusból kornyikál ki hozzánk, halandókhoz . . . Hajaj.
  J.A v. S.Á. véleménye mióta lett mainstream ? Hány emberhez is jut el ? Hm ?

  Progressziót horngyuszi és gyurcsány már sikeresen másvilágra segítette régebbi korszakokban.

  Hipokrita? Személyi felelősség, vörös gyurka? Hm? Ha valaki szexuális erőszakot követ el, nincs "de", meg "egyrészt-másrészt"!

  Maszatolásától undorodom.

 5. 27
  szegedi789
  2017. október 20., péntek 18:52
  Jellemző, hogy a szexuális zaklatásnál azonnal beindul a maszatgép, a kacérkodószínésznőzés. Verebestől nem kéne elájulni, egy kivételezett helyzetben levő iparos volt mindig is, hol a Kádár-r., hol a szocik . . . Minőség a javából... Hetiheteses tempóról nem is beszélve. Mekkora tétje volt Pistánk kiállásának ? Semmi. Hetiheteses időben kellett volna, vagy a nágy államszoc. idején, csak akkor, ugye, hát . . . Ha a nagy rendező előveszi a farkát egy ifjú hölgynek, akkor ott pont van. Nincs szószaporítás, hogy kacérkodószínésznőzés. Mert pontosan mutatja, mennyire züllött az illető, mikor kuhurvára mélyenszántó filozofálgatásba kezd ... Miről is ???? Háát, ez a baj, eltávolodunk a kínos személyes felelősség területétől messze a masszatos zavarosba !
  Gyurikabá bizonyította, hogy ezt a züllött "mesterségbeli tudást" szorgalmasan elsajátította.
  A nááágy rendezőért előre! Kádár-kor velünk él. Kínos és gyomorforgató.
 6. 26
  húsleves
  2017. október 20., péntek 17:31
  „épp most jutott el a világ oda, hogy ezt a jelenséget kibeszélje, ezért tartunk ott, hogy MÉG senki nem lépte át a jelzett határt”
  *
  Nem is fogja átlépni senki. Tudniillik mindig „épp most” van. Valamilyen szinten. Aztán mindig jön a pofára esés.
  Beauvoir sem értette Engelst (közel hatvan éve), azóta egy jottányit sem változott a világ. Sőt! Csak fokozódik az imbecillisen „genderi” tipródás.
  Nem „világban”, nem „népben-nemzetben”, de még csak nem is „alanyban-állítmányban” gondolkodom (a tárgyi vonatkozásban természetesen), hanem Janischban-Schillingben. Ők uralják az „antiszexizmus” narratíváját. És amíg ez így lesz (márpedig nem lesz másként!), a progresszió bigottan primitív, émelyítően HIPOKRITA kvázi „progresszió” marad. Ennek következében nem gyöngül, hanem erősödik a vakkomondorság.
  Ez a trend. Mitől fordulna meg? Egy Fecskés, illetve Verebes (már magam is összevissza beszélek!) nem csinál humánus nyarat.
 7. 25
  yoyo
  2017. október 20., péntek 16:52
  Mivel épp most jutott el a világ oda, hogy ezt a jelenséget kibeszélje, ezért tartunk ott, hogy MÉG senki nem lépte át a jelzett határt.
  Verebes kábé egy cipőorrnyival már bejjebb van, ez tény.
 8. 24
  húsleves
  2017. október 20., péntek 16:22
  „Verebesből érezhetően tudott volna sokkal több felszínre törni annál az önkritikánál, hogy más rendezők ordítva becsmérlik a színészeiket, ő viszont ilyet soha, illetve, hogy volt egy olyan színésznő, aki kacsingatott, és utólag, igen, árnyalatnyival jobb szerepeket kapott, mint a kacsingatást mellőző.”
  *
  A mennyiségi változás olykor átcsapódik minőségi változásba (Verebes-effektusba) – írja Hegel kolléga –, majd újra mennyiségi változássá alakul.
  A fenti idézetben pont Verebestől (aki egy ÚJ MINŐSÉGET hozott létre) követelik a több és több mennyiséget: „tudott volna sokkal több felszínre törni annál az önkritikánál”.

  Szánalmas. Az előbb még „hencegett”, „tetszelgett”, most pedig kevés, noha Verebesen kívül SENKI nem lépte át a jelzett minőség-határt. Illetve hazudok, mert Törőcsik Mari voltaképpen átlépte. Jó. Nem bánom, nevezzük akkor innentől a dolgot Törőcsik-Verebes-effektusnak!

 9. 23
  yoyo
  2017. október 20., péntek 16:10
  Az árnyalatok skálája az egyik fél tudatos manipulációjától a másik fél fizikai erőszaktételéig rendkívül széles.
  Korrekt statisztika nem létezik, ami pontosan megmondaná, milyen számú esetről lehet szó, az eseteken belül milyen arányban beszélhetünk a domináns szereplő részéről alkalmazott zaklatásról, esetleg nemi erőszakról, de annyit talán nyugodtan feltételezhetünk, hogy az ilyen szituációkban, ahol az egyik fél hatalmi pozícióban van a másikkal szemben, aligha beszélhetünk fifti-fiftiről.
  Az a klasszikus álkorrektség, ha egy durva visszaélés mellé keresünk egy "ellenpéldát", hogy tessék, az érem két oldala. (Az külön történet, hogy milyen társadalmi közeg az, ahol egy Marylin Monroe érezhető flegmával beszél arról, hogy azért jó lenne, ha nem kellene zsidó faszt szopnia - azaz a "gátlástalan színészkurva" talán nem is annyira élvezi, hogy a filmszerepeiért szolgáltatásokat kell vállalnia)
  Verebesből érezhetően tudott volna sokkal több felszínre törni annál az önkritikánál, hogy más rendezők ordítva becsmérlik a színészeiket, ő viszont ilyet soha, illetve, hogy volt egy olyan színésznő, aki kacsingatott, és utólag, igen, árnyalatnyival jobb szerepeket kapott, mint a kacsingatást mellőző.
 10. 22
  húsleves
  2017. október 20., péntek 15:39
  Verebes vallomásának nem az a lényege, hogy kacérkodtak vele a nők, hanem hogy a kacérkodás befolyásolta a szereposztásban, s ami (végső soron) a hatalommal való (vissza)élésnek egy enyhébb változata. Verebes ezt vallotta be! És ezzel szerintem megnőtt az önbecsülése. Sőt ami ennél is több: az Én szememben is nagyot nőtt!
  Verebes kilépett a közhely-pankrátorok ketrecharcából (a „férfiak agresszív, önző állatok” versus „a nők kurvák” stb.), s messze világító fáklyaként halad a humanista jövő felé. Egyedül. Mert senki nem fogja követni. Ez biztos. Az emberek gyávák, önteltek, pitiánerek.

  Végül, ha már a hitelesség (mint olyan) szóba került, szögezzük le: az antimacsó mozgalom akkor volna hiteles, ha legalább egyetlen olyan nőt állítana a rivaldába, aki kijelentené: meg akartam magam dugatni Groschen Álmos fő-főrendezővel a Desdemona-szerepért, ámde Groschen azt mondta: nem fog ő engem megkefélni, csak akkor, ha már lejárt a szerződése a színházzal, viszont megkapom a szerepet, mert eleve is nekem szánta.
  Például.

  Vagyis a Verebes-effektus feminizálható volna. Elvileg. Ám az a helyzet, hogy a Verebes-effektus társadalmilag a levegőben marad, majd onnan aláhullik, el fog enyészni a nagy magyar ugaron. Ahol a dudva, a gaz lehúz.

  Ismétlem: nem Verebest heriozálom, hanem a CSELEKEDETÉT tekintem példásnak, mely szerint bevallotta: ha nem is vissza, de élt a hatalmával, vagyis: visszaélt vele. Jellemző, hogy ezt senki nem érti, mindenkinek az jött le az interjúból, hogy Verebes „dicsekszik” („pontosabban: tetszeleg”).

  Nagyon fontos: mindezzel nem azt állítom, hogy konkrétan Schillingné konkrétan kacérkodott a konkrét Réves igazgatóval, éspedig azért nem állítom ezt, mert a konkrét eset érdektelen. Ez a történet is kicsi emberkék szokványszar sztorija, egyetlen pozitív hozadéka van: a Verebes-effektus. És persze az, hogy Én írok róla!!!

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kultúra

még több Kultúra...

Narancs