Vádat emeltek az egerészölyvek nyakára hurkot szorító hivatásos vadász ellen

Bűn

Az összes idevágó jogszabályt megszegte az csorvási hivatásos vadász, aki egerészölyveket ejtett csapdába. Most természetkárosítás miatt emeltek ellene vádat – tájékoztatott a Békés Vármegyei Főügyészség.

Békéscsabai Járási Ügyészség természetkárostás miatt emelt egy 57 éves büntetlen előéletű csorvási férfi ellen, aki hivatásos vadászként sértette meg a természetvédelemről szóló törvény és a vadászati törvény rendelkezéseit. Ezért vádiratában pénzbüntetés kiszabását kérték vele szemben.

A férfi az egyik Békés megyei vadásztársaságnál hivatásos vadászként állt alkalmazásban. Munkaköri feladatai közé tartozott a vadásztársaság kihelyezett csapdáinak karbantartása és ellenőrzése. 2020. október 18-a és december 28-a között a férfi a vadásztársaság által az egyik vadászterületén, Gerendás külterületén üzemeltetett, ragadozók befogására fejlesztett ún. „élvefogó” ládacsapdák közül hárommal legalább 8 példány egerészölyvet fogott meg. A védett madarakat minden esetben egy hurokban végződő bottal fogta meg és távolította el a csapdából oly módon, hogy a hurkot a madár nyakára szorította, és a bot segítségével húzta ki onnan.

A megfogott madarakat a vadász nem engedte el annak ellenére sem, hogy megszerzésükre, birtoklásukra engedéllyel nem rendelkezett. A csapda egyszerű kinyitásával minden esetben biztosítani tudta volna a madarak távozását úgy, hogy az sem a madaraknak, sem a kezelőnek nem okozott volna sérülést. Az így jogellenesen megszerzett egerészölyveket autójával a helyszínről elvitte.

Az egerészölyv védett fajnak minősül, eszmei értéke egyedenként 25 ezer forint A csorvási vadász megsértette a természetvédelemről szóló törvény rendelkezéseit, amelyek értelmében tilos a védett állatfajok egyedének zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása, szaporodásának és más tevékenységének veszélyeztetése, lakó-, élő-, táplálkozó-, költő-, pihenő- vagy búvóhelyeinek lerombolása, károsítása.

A vadásztársaságok semmilyen módon nem tarthatják védett állatfajok egyedeit, azok birtokban tartására és szállítására sem kaphatnak engedélyt. A vadász megsértette a vadászati törvény rendelkezéseit is, mivel azokra figyelemmel az élvefogó csapda használata során jogszerűtlenül került sor a véletlenül elfogott védett állatfaj egyedeinek birtoklására és elszállítására.

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Ezeket fogadtuk meg a legtöbben 2023-ra

  • Fizetett tartalom

Az alábbi, 2023-ra vonatkozó best of újévi fogadalmak ugyan kifejezetten egy amerikai felmérés eredményei, de nem meglepő módon könnyen megtalálhatjuk a listában a saját titkos vagy kevésbé titkos vágyainkat is.

Kesergő a két öszvérhez

A Három óriásplakát Ebbing határában és az Erőszakik rendezője minden próbálkozás során méterekkel emeli a lécet önmaga előtt, s – mint mindig – most is gond nélkül libben át felette. McDonagh ezúttal is egy elszigetelt atmoszférában kutatja az „emberi” jelző jelentéstartalmát, amelyet magasztalásként és sértésként egyaránt alkalmaz.

Elveszetten

  • SzSz

A rendező 2019-ben, a Házassági történet promókörútján vette újra kezébe középiskolás kora kedves könyvét, Don DeLillo Fehér zaját. Nem nehéz rájönni, miért épp akkor: a regény hősei egy misztikus esemény hatására hirtelen megkérdőjelezik saját szokásaikat, érzései­ket, sőt az egész életüket. Meglehet, hasonlóan érez egy filmrendező is, akinek szekere épp az Oscarig vezető, rögös és értelmetlen úton döcög.

Minden bizonytalan

A videókat és installációkat készítő szlovák képzőművész elsősorban az ún. átrajzolt, leg­inkább újságokban, könyvekben és képeslapokon talált képeken alapuló munkáival vált ismertté. E sikeres, több magángyűjteményben is megtalálható művek nemcsak az emlékeinkben élő, hanem nyomaiban még mindig fel-felbukkanó, a volt szovjet blokk lakói számára nagyon is ismerős vizuális és történeti hagyományait dolgozták fel és írták újra.

Kibontakozik lassan

Egy walesi bányászfaluban nőtt fel az idén 81 éves John Cale, de már gyerekkorában a zene iránt mutatott érdeklődést. Orgonált a helyi templomban, később brácsázni kezdett, azután Londonban, majd New Yorkban folytatott zenei tanulmányokat, ahol Aaron Copland volt a mestere.