Vádat emeltek az egerészölyvek nyakára hurkot szorító hivatásos vadász ellen

Bűn

Az összes idevágó jogszabályt megszegte az csorvási hivatásos vadász, aki egerészölyveket ejtett csapdába. Most természetkárosítás miatt emeltek ellene vádat – tájékoztatott a Békés Vármegyei Főügyészség.

Békéscsabai Járási Ügyészség természetkárostás miatt emelt egy 57 éves büntetlen előéletű csorvási férfi ellen, aki hivatásos vadászként sértette meg a természetvédelemről szóló törvény és a vadászati törvény rendelkezéseit. Ezért vádiratában pénzbüntetés kiszabását kérték vele szemben.

A férfi az egyik Békés megyei vadásztársaságnál hivatásos vadászként állt alkalmazásban. Munkaköri feladatai közé tartozott a vadásztársaság kihelyezett csapdáinak karbantartása és ellenőrzése. 2020. október 18-a és december 28-a között a férfi a vadásztársaság által az egyik vadászterületén, Gerendás külterületén üzemeltetett, ragadozók befogására fejlesztett ún. „élvefogó” ládacsapdák közül hárommal legalább 8 példány egerészölyvet fogott meg. A védett madarakat minden esetben egy hurokban végződő bottal fogta meg és távolította el a csapdából oly módon, hogy a hurkot a madár nyakára szorította, és a bot segítségével húzta ki onnan.

A megfogott madarakat a vadász nem engedte el annak ellenére sem, hogy megszerzésükre, birtoklásukra engedéllyel nem rendelkezett. A csapda egyszerű kinyitásával minden esetben biztosítani tudta volna a madarak távozását úgy, hogy az sem a madaraknak, sem a kezelőnek nem okozott volna sérülést. Az így jogellenesen megszerzett egerészölyveket autójával a helyszínről elvitte.

Az egerészölyv védett fajnak minősül, eszmei értéke egyedenként 25 ezer forint A csorvási vadász megsértette a természetvédelemről szóló törvény rendelkezéseit, amelyek értelmében tilos a védett állatfajok egyedének zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása, szaporodásának és más tevékenységének veszélyeztetése, lakó-, élő-, táplálkozó-, költő-, pihenő- vagy búvóhelyeinek lerombolása, károsítása.

A vadásztársaságok semmilyen módon nem tarthatják védett állatfajok egyedeit, azok birtokban tartására és szállítására sem kaphatnak engedélyt. A vadász megsértette a vadászati törvény rendelkezéseit is, mivel azokra figyelemmel az élvefogó csapda használata során jogszerűtlenül került sor a véletlenül elfogott védett állatfaj egyedeinek birtoklására és elszállítására.

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk