Katar kavar – Blatter és a véres lófej

  • Szabó Gábor
  • 2013. november 13.

C-közép

Amikor az előző posztban arról elmélkedtem, hogy majd minden sportágnak megvolnának azok a kultikus helyszínei, ahol győzni esetenként egy világbajnoki címnél is többet ér, nem gondoltam, hogy érdekes aktualitást kap rövidesen a túlsó oldal is.

Jelesül azon versenyek sora, melyek megmagyarázhatatlan okból kerültek oda, ahol végül megtartották őket. A jelző – mármint a megmagyarázhatatlan – legalábbis huncutnak mondható, hiszen mindenki tudja, hogy a megmagyarázhatatlan ok sokszor nagyon is megmagyarázható, csak épp bizonyíték híján ezeket az okokat leírni nem ildomos. Talán még azt sem, hogy annak idején mondjuk Salt Lake City megvásárolta a téli olimpia rendezési jogát, pedig ott ugye a korrupció ténye – néhány döntéshozónál legalábbis – bizonyítást nyert. Némiképp hasonló a helyzet a 2022-es labdarúgó-vb kapcsán is. 2011 óta tart a vizsgálat, végleges döntés még nincs, de a vizsgálat idejére a FIFA két tagjának a tagságát felfüggesztette. A kettőből az egyik ráadásul az a Mohammad Bin Hammam, aki igen fontos szerepet játszott a pályázat előkészítésében. Hogy tisztán lássunk, a sikeres pályázat-előkészítés módja, mikéntje a vád ellene. Annyiban azért megállapodhatunk, hogy a 22-es vb minimum sajátságos körülmények között került Katarba.

Noha kétségtelenül szóltak érvek amellett is, hogy ezt a világbajnokságot Katar rendezze, de azt hiszem, a szokásos június–júliusi időpontban az arrafelé uralkodó majd’ 50 fokos hőmérséklet aligha tartozott ezek közé az érvek közé. Még akkor sem, ha a szervezők azt kommunikálták a pályázat során, hogy képesek biztosítani a stadionokban a kellemes 20 fok környéki hőmérsékletet, akár ebben az évszakban is. Most nem is mennék bele, hogy miféle üzenete van annak, hogy felépítenek 12 légkondicionált, átlag 50 ezres stadiont a sivatagban, mert ez a kérdés pillanatnyilag nem tűnik aktuálisnak. Egyre többet és egyre többen beszélnek arról ugyanis, hogy a vb-t majd nem a szokásos időpontban, hanem valamikor januárban és februárban rendezik meg, amikor a hőmérséklet valahogy arrafelé is kellemesebb.

Kézenfekvő elgondolásnak tűnik persze, de mégis pillanatnyilag úgy látom, hogy a kérdés akár a profi sport történetének egyik legkomolyabb háborújához is vezethet. 2022 februárjában foci-vb-t tartani ugyanis kb. olyan, mintha azt mondaná valaki, hogy idén a Super Bowl napján tartsuk meg az NBA-döntőt is.

2022 februárjában ugyanis téli olimpia van. Amellett, hogy normális körülmények között akkor zajlik az összes jelentősebb nemzeti bajnokság (foci!!!), januárban pedig az összes téli sportág világkupa-sorozata (plusz NHL) és az Ausztrál Nyílt Teniszbajnokság.

Úgyhogy a Nemzetközi Sí Szövetségnek (FIS), amely a múlt héten bejelentette, hogy támogatókat keres a télen rendezendő foci-vb tervének megtorpedózására, aligha kell majd megszakadnia, hogy szövetségeseket találjon. Arról nem beszélve, hogy igen könnyen előfordulhat: az egyébként elég nagyhatalmú szervezet itt pusztán a szócső szerepét töltötte be.

Lehet, hogy Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság frissen megválasztott elnöke küldte ilyenformán az első lófejét Sepp Blatternek, a FIFA elnökének. Csak éppen Gianfranco Kasper kézbesítette, aki nem csak a NOB igen fontos tagja, hanem a FIS elnöke is elég régóta.

Az is könnyen előfordulhat azonban, hogy Sepp Blatter ezt a bizonyos lófejet postafordultával küldi majd vissza, anélkül, hogy akárcsak az arcizma is rándulna. Hiszen ha létezik a világon egy sportszervezet, amelyik joggal gondolhatja azt, hogy akár a NOB-al is úgy tárgyalhat, hogy az erőviszonyok legalábbis kiegyensúlyozottak, akkor az egyértelműen a FIFA. A labdarúgásnak megvan a saját olimpiája, szokták mondani, csak világbajnokságnak hívják, és ha jól belegondolunk, arra tényleg képes lehet a sportág, hogy egy téli olimpiát legalábbis lenyomjon, úgy izomból.

Más kérdés, hogy mi értelme volna egyáltalán harcolni, hiszen ha pusztán csak az érdeklődés nagyságát nézzük, akkor nyilván a FIFA indul előnyből. Gyengíti azonban a pozícióját, hogy egy esetleges ütközetben aligha állna mögötte a teljes tagsága, sőt talán még maga az UEFA sem, amelyik a FIFA egyik – alighanem legerősebb – kontinentális szövetsége. Hiszen ezzel a január-februári VB-vel nem csak a Premier League vagy a Bundesliga az évi bevételeit stuccolnák meg rendesen, hanem az UEFA-ét is. Gondoljunk csak a Bajnokok Ligájára. Azt gondolni, hogy ugyanis, hogy egy januári BL meccs értéke megegyezik egy júniusival, balgaság. Már persze ha egy meccs értékének alapjául a várható televíziós nézettséget tekintjük. Elég csak arra gondolni, ki mit csinál januárban este háromnegyed kilenckor, és mit csinál ugyanakkor júliusban.

Szóval érdekes meccs lenne ez a FIFA–NOB, bár ha a FIFA nélkülözni volna kénytelen legjobbjait a mérkőzésen, az azért jelentősen befolyásolná az esélyeket. Nem beszélve arról, ha ezek a legjobbak egyenesen átállnának a túloldalra.

Figyelmébe ajánljuk