FOrrás CIvileknek
A szerző felvétele

FOrrás CIvileknek

  • Tóth-Zsiga Borbála
  • 2017. december 21.

Civilekről írók

Tóth-Zsiga Borbála írása.

Alapítványi önkéntesként belelátva a civilek működésébe, megtapasztaltam, hogy lételemük a pályázatírás. Ami nagyrészt olyan, mint a házimunka: csak akkor tűnik fel az eredménye, ha nem csinálják. Illetve, a folyamat messze nem ér véget a pályázat leadásával. Jöjjön egy fiktív levelezés dokumentációja a pénzszerzés sötét útvesztőiből!

Kissé rezignáltan bontunk levelet, nem sokkal – csupán pár rövid hónappal – a leadási határidő után, és csendes beletörődésünk nem alaptalan: nem eredményhirdetést, ellenben Kiegészítő Felszólítás Hiánypótlásra tárgyú levelet rejt a boríték a FOCI-tól. Az alábbi áll benne tömören. Azért tömören, mert lerövidítettük a könnyebb érthetőség és a lényeg megragadása érdekében.

Kiegészítő Felszólítás Hiánypótlásra:

„Kedves X. Y. Alapítvány! Kérem, hogy jelen levelem kézhezvételét megelőző kétnapos határidővel egészítse ki a FOCI pályázatra benyújtott dokumentáció 4.6.7. alpontját, különös tekintettel a működési költségek részletezésére. Indokolja meg, miért van szükségük fűtésköltség-támogatásra! Pályázatukból kiderül, hogy a szervezet konyhát üzemeltet, és ugyancsak támogatást kérnek az alapanyag-beszerzésre. Részletezze, milyen fogásokat, milyen alkalmakra, hány személy részére készítenek! A foglalkoztató látványkonyhának minősül-e? Ha a vendéglátásból bevételre tesznek szert, azt mire fordítják? A foglalkoztatottak mennyiben részesülnek abból és milyen formában?”

Mély sóhajok helyett pragmatikus hozzáállással gyorsan megválaszoljuk a levelet, egyúttal telefont is ragadunk, hogy orvosoljuk a határidő kérdését, nehogy kizárásra kerüljön pályázatunk.

Válasz a Kiegészítő Felszólítás Hiánypótlásra levélre:

„Tisztelt FOCI, kedves Bíráló! A telefonon egyeztetettnek megfelelően mindenekelőtt csatolom az illetékbélyeggel ellátott kérvény hiteles másolatát, mellyel a hiánypótlási határidő meghosszabbítását kezdeményezem. Kérem ennek szíves figyelembevételét!

Kérdéseit igyekszem sorban megválaszolni. Mint pályázatunkból kiderült, nappali foglalkoztatót működtetünk fogyatékkal élő fiatal felnőttek számára olyan ismeretek elsajátítására, melyekkel remélhetőleg az állapotuknak megfelelő legmagasabb szinten képessé válnak önmaguk ellátására. A fiatalok minden délelőttjüket a foglalkoztatóban töltik, az épülethasználat jogát adományként kaptuk az egyháztól, de a fenntartás az alapítvány feladata. A téli időszakban felmerül a fűtés igénye. Az északi megyék igen huzatosak olyankor. Fáznak a foglalkoztatottak. Az épület régi és korszerűtlen, sokba kerül felfűteni. Előfordul, hogy egész nap kabátban dolgozunk odabent, mert az emberi szervezet tizennégy fokos külső hőmérséklet mellett elkezd kihűlni.

Konyhára azért van szükségünk, mert főzni tanítjuk a fiatalokat. Ez a tudás is fontos állomás az önellátáshoz vezető úton. Egyszerűbb fogásokat készítünk, a látvány nem meghatározó szempont. Messze nem a vadászkastély hétvégi eseményeire a városból szállított ételekre kell gondolni! Az alapanyagok szerények: krumpli, tészta, liszt, olaj, szezonális zöldségek. Legutóbb krumplis tésztát készítettünk és frankfurti levest. A délelőtt készült menüt a foglalkoztatottak eszik meg, ebédre. Naponta tíz-tizenöt személy vesz részt a nappali foglalkoztatón. A konyha nem különösebben látványos: eszközeink adományok, így divatjamúltak, szintúgy gépeink, melyek nem a legújabb modellek. Akadnak viszont szinte muzeális jellegű felszerelések is, így mégis elbizonytalanodtunk abban, látványkonyháról van-e szó. Bevételre a leírt tevékenységből nem teszünk szert, annak haszna mégis nagyszerű: a fiatalok megehetik, amit főztek, így megoldott a napi egy meleg étkezésük, és ez fontos azoknak, akiknek otthon nem telik erre. Jövedelemben egyébként nem részesülnek.

Ha további kérdésük van, kérjük, jelezzék! Ebben az esetben ugyanakkor kérni szeretnénk kiegészítő támogatást a pályázat során felmerülő illetékbélyeg-költségekre. Ha lehetséges.”

Egy-egy többfordulós pályázat idején a Gazdálkodj okosan! társasjátékban érezzük magunkat. Van, hogy eljutunk a 86. mezőre, de kihúzzuk a „Lépj vissza a Start mezőre!” kártyát. Ez az írás 51 soros a szerkesztőmben. Lépj vissza a 12.-be, ami úgy kezdődik: „Kedves…”!

A szerző felvétele

A szerző felvétele

 

_________

Az írókat viszonylag nagy figyelem övezi, kíváncsiak a véleményükre, megnyilvánulásaik gyakran komoly visszhangra találnak a médiában – miközben a civil szervezetek képviselői és az általuk elvégzett munka majdhogynem láthatatlan. Ezért jött létre a Civilekről írók oldal, ahol magyar írók, költők teszik közzé személyes élményeiket, történeteiket, gondolataikat a civil társadalommal, a civilség fogalmával kapcsolatban. A Civilekről írók projekt eredetileg a Facebookon indult, egészen pontosan itt.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.