Diplomáciai jegyzet

Játék a tűzszünettel

szerző
Ara-Kovács Attila
publikálva
2014. júl. 31., 10:33
kommentek
12
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A Hamász minden megállapodási tervezetet elutasít majd a jövőben is, kivéve azt az egyet, amelyhez sem Izraelnek, sem Egyiptomnak, sem a Palesztin Nemzeti Hatóságnak, de még Iránnak sem fűződik érdeke. Legfeljebb a zavarosban halászó Törökországnak és Katarnak.

Mi értelme van a tűzszünetnek, ha a felek nem akarják betartani? Most, hogy a hadműveletek feltárták azt, amit az izraeliek amúgy is tudtak, de a világ nem, hogy milyen alagútrendszert alakított ki a Hamász az elmúlt öt év során közel-keleti és nyugati pénzekből, a zsidó állam elemi érdeke, hogy valamennyit megsemmisítse. Annál is inkább, mert ezek sokkal, de sokkal veszélyesebbek, mint a kilőtt rakéták. Mindehhez azonban idő kell és – bizony – rombolás.

Nem ennyire világos a Hamász érdekeltsége a harcok folytatódásában; a terrorszervezetnek katonai érdeke nem fűződik ahhoz, hogy az izraeli hadsereg továbbrombolja létesítményeit, levadássza fegyvereseit, s felkutassa és megsemmisítse a megmaradt arzenált. A kezdeti cél, hogy intifáda robbanjon ki a rakétaeső nyomán, s ehhez a Jordán-parti palesztinok is csatlakozzanak, nyilvánvalóan illúziónak bizonyult. A Hamásznak minden nappal kevesebb és kevesebb ereje marad; ha Izraelnek ma le kellene állítania a hadműveleteket, akkor is újabb esztendőkre lenne szüksége a palesztin szervezetnek, hogy katonailag talpra álljon. Izraelben viszont úgy látják: itt az alkalom, hogy a Fatah-Hamász rivalizálásban a békére inkább hajlamos, vagy fogalmazzunk óvatosabban: a fegyveres akciókra képtelen Fatahot hozzák helyzetbe.

Jelenleg két tűzszüneti terv van forgalomban, melyeknek alaposabb elemzése iránymutató lehet nem csak a kibontakozás tekintetében, de arra vonatkozóan is, hogy milyen érdekeket is ütköztetett a Hamász támadása, s az arra válaszul megindult izraeli támadás.

Az egyik tűzszüneti tervet még Abdel-Fattah al-Sziszi egyiptomi elnök dolgozta ki, s annak céljait Izrael és Mahmud Abbasz, a Palesztin Nemzeti Hatóság elnöke mellett Abdullah szaúdi uralkodó is osztja. Ennek fő célkitűzése a Hamász teljes lefegyverzése, így ez utóbbi nyilvánvalóan hallani sem akar róla.

A másik tervezet mögött nyíltan Törökország és Katar, mintegy a háttérben meghúzódva pedig Irán áll. Ennek a lényege, hogy Izrael oldja fel teljesen a Gáza köré vont blokádot, s emellett a Hamász megőrzi arzenálját.

Az izraeli hadsereg által Gáza köré vont szoros zárlat ellenére nagyon sok fegyver, illetve a gránátok és rakéták előállításához szükséges alkatrész jutott be Gázába, haditechnológiával együtt. A szállítók listája hosszú, a libanoni Hezbolláhtól Észak-Koreáig számos forrást gyanítanak, de így vagy úgy, Irán neve minduntalan felmerül. Egyesek szerint az észak-koreai szállítmányokat rajta keresztül továbbították, a Hezbollahtól származóak meg eleve Iránból jönnek. Az nyilvánvalóan kacsa – egyébként ezt csak a Hamász állítja –, hogy a rakétákat helyben gyártották volna, beleértve az alapanyagokat is. De tény, hogy nem tisztázott teljesen, honnan és hogyan kerültek be a területre a hadianyagok. Azt már korábban gyanították, hogy – az állandó ellenőrzés dacára – a tengeren keresztül olykor sikerült bejuttatni egy-egy nagyobb szállítmányt. És az izraeli hírszerzés azt is tudni véli, hogy a szigorú kairói parancsok dacára a Hamásznak vannak egyiptomi segítői.

Irán egyébként nem titkolja, hogy továbbra is támogatja Gáza terroristáit; ezen a héten Hamenei ajatollah erről egyértelműen beszélt. Őt megelőzően pedig az iráni Nemzetbiztonsági Bizottság feje, Kaled Mesaal biztosította telefonon a Hamászt, hogy számíthat a katonai segítségre. Hosszen Amir Abdolahian iráni külügyminiszter-helyettes a napokban Bejrutban is járt, hogy a segítség részleteit a Hezbollah vezetőjével, Hasszán Naszrallahhal megbeszélje.

Belpol
Mindeközben Washington álláspontja nem teljesen tisztázott: vajon melyik béketervet is támogatja. Izrael egyértelműen azzal vádolja az amerikai felet, hogy Törökország, Katar és Irán oldalára áll, nem kis mértékben azért, mert kész ezt az árat megfizetni, hogy végre rendeződjenek az amerikai–iráni kapcsolatok. Több forrás úgy véli: a harcias teheráni nyilatkozatok csak a radikálisoknak szólnak, a Hamász nem kap több katonai segítséget, hisz Irán – ha más miatt is, mint az Egyesült Államok – szintén nagyon érdekelt a kiegyezésben.

Tény, hogy Washington nagy megkönnyebbüléssel fogadta a gázai konfliktus kezdetén előterjesztett, al-Sziszi féle béketervet, s csak azt követően nyilvánította ki, hogy nyitott egyéb megoldásokra is, miután azt a megállapodást a Hamász azonnal elutasította.

De ne legyenek illúzióink, a Hamász minden megállapodási tervezetet elutasít majd a jövőben is, kivéve azt az egyet, amelyhez sem Izraelnek, sem Egyiptomnak, sem a Palesztin Nemzeti Hatóságnak, de tulajdonképpen még Iránnak sem fűződik érdeke. Legfeljebb a zavarosban halászó Törökországnak és Katarnak.

A szerző jelenleg a DK külpolitikai kabinetvezetője.

szerző
Ara-Kovács Attila
publikálva
2014. júl. 31., 10:33
kommentek
12
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 12
  Cyrano
  2014. augusztus 02., szombat 07:28
  Másik cikkben itt a Narancsban:

  „A fotókon olyan bűncselekményeket dokumentáltak, amiket nem láttunk Auschwitz óta” – mondta David Crane nemzetközi jogász, miután az amerikai képviselőház külügyi bizottsága tegnap meghallgatta a „Caesar” fedőnévű volt szíriai rendőrt, aki állítása szerint közel 55 ezer olyan fényképpel menekült el Szíriából, amin dokumentálták, ahogy Bassár el-Aszad elnök rezsimje több mint 11 ezer ártatlan embert kínzott és gyilkolt meg. A valóban iszonyatos képek egy része meg is tekinthető, például itt.

  A szörnyűségek újabb érvet adtak azok kezébe, akik szerint Obama nem működhet együtt az Aszad-rezsimmel, még a közös ellenség, az Iszlám Állam ellenében sem. Akik viszont egyre erősebbek és ijesztőbbek."
  (Ezhttp://index.hu/kulfold/2014/08/01/egyre_csak_erosebb_az_iszlam_allam/utóbbiról: )
 2. 11
  Cyrano
  2014. augusztus 02., szombat 07:23
  Kurta Viktor:

  Minden háborúban vannak civil áldozatok.:(
  Ámde a Hamasz élő pajzsként használja a lakosságot. (Elsősoban gyerekeket, ami az én szememben minősített piszokság.) Izrael mielőtt támad, telefonon értesít.Tehet ennél többet?
  (Nézze meg a neten, elég videó kering erről.)
  Izrael halottai pedig többnyire orvtámadás áldozatai.

  Véleményem szerint ez az - ön szerint terrorállam - áll köztünk és Irán no meg az új Kalifátus között, ahogy annak idején mi a török és Európa nyugati része között. Ha ők buknak, mi is fogunk. (Csak meg kellene nézni, mi történik arab területeken, amikor a rendfenntartók kivonulnak, aztán elmélkedni kicsit ezen.)
 3. 10
  Kurta Viktor
  2014. augusztus 02., szombat 06:41
  A Hamasz civileket gyilkol, Izrael szintúgy. Tök mindegy milyen alapon, civileket gyilkolnak. Vissza kellene ülni a tárgyalóasztalhoz. Persze tudom, hogy Izraelnek az az érdeke, hogy évmilliárdokig tárgyaljanak, a Hamasznak meg... mi is az érdeke? Miért kell Izraelt eltörölni a föld színéről?
  A lakosság pont lesz*rja az intifádát, egyetlen vágya, hogy ne dögöljön meg. És ne kelljen gyermekeket temetni. A zsidók sem boldogok, nyilván nem szívük vágya az örökös harc és az esetleges elhalálozás. Csak hát a palesztinok háta mögött ki áll? Egy gyáva kis terrorszervezet, amelyet remélem elsöpör most már ez a háború (de legalább a palesztinok megmaradnak valahogy). A zsidók mögött meg egy terrorállam áll, amelyet ha "elsöpörnek", egész Izraelnek annyi.
 4. 9
  Cyrano
  2014. augusztus 01., péntek 22:22
  Ah, ja. Ha elfogynak az érvek és nem elégséges a tudás, akkor jön a minősitgetés. Csak úgy mondom: ez inkább önt minősíti, engem nem hoz lázba.
  Inkább tájékozódjon.
  http://www.atv.hu/belfold/20140731-18-naci-nepirtasra-emlekezteto-verfurdot-rendezett-az-iszlam-allam/hirkereso
 5. 8
  nagypaltamas
  2014. augusztus 01., péntek 22:09
  Cyrano, látom ön nem pusztán rasszista, de ambíciói között szerepel hogy felvázolja Vona Gábor és Szaniszló Ferenc antiszemita összeesküvéselméleteinek arabellenes változatát. Ha ennyire nem bír a paranoid fantáziájával javaslom foglalkozzon inkább UFO-kkal, azzal legalább nem árt senkinek.
 6. 7
  Cyrano
  2014. augusztus 01., péntek 20:48
  Induljunk a kályhától:
  Miért is jött létre Izrael?
  Milyen szerződések garantálják a létét?
  Ja, ha a Hamaszt "innen nézzük" elven ítéli meg, és nem azért, amit pl. a palesztinokkal is tesz, akkor persze hiába minden szó. Ugyanis a terrorszervezet nem "ha megkérdezzük ezt vagy azt " miatt terrorszervezet.
  Valamint: ugyanezen szervezetek a nyugati világ elpusztítását is célul tűzték ki.
  Majd ha itt mutatják be ugyanezt, ismét érdeklődöm öntől. (Ne legyenek kétségei, fogják. Az újonnan alakult Kalifátus célja a török hódoltsági terület helyreállítása, ebbe hazánk is beletartozik. Mostanság mutatták meg, hogyan is gondolják, amikor több mint ezer embert mészároltak le Irakban.)
 7. 6
  nagypaltamas
  2014. augusztus 01., péntek 20:22
  Cyrano: Az, hogy a Hamasz terrorszervezet-e vagy sem, az attól függ, honnan nézem. Ha megkérdezi a palesztinokat, ne lepődön meg ha netán azt hallja tőlük, hogy Izrael állam egy terrorszervezet. Kívülről nézve pedig mindkettőre ráillik ez a megnevezés. Én szomorúnak tartom, hogy a 20. század gyalázatos háborús bűneinek ismeretében (amik közül egy párat korábban idéztem) valaki még mindig azzal akar egy népirtást igazolni, hogy de hát valakik az ellenség táborából megöltek egy közülünk valót. Értem én, hogy a kollektív bűnösség rasszista ideológiája népszerű manapság (például a cikk szerzőjének pártjában is), de attól még antidemokratikus és emberiség ellenes.
 8. 5
  Cyrano
  2014. augusztus 01., péntek 18:43
  Nagypaltamas:
  Sajnálom, ha nem érti, a hasonlata pedig egyenesen ostoba.(Nincs erre jobb kifejezés.:()
  A Hamasz terrorszervezet. Ők építik, használják az alagutakat. Ahogy most a tűzszünet megsértéséhez is. Magyarázza el az agymenését a 23 éves, elhurcolt izraeli katona szüleinek. Vagy legalább próbálja elképzelni az ő érzéseiket.
 9. 4
  nagypaltamas
  2014. augusztus 01., péntek 18:40
  Cyrano: Mintha a Maginot-vonal nem Franciaország németellenes (katasztrofálisan kontraproduktív) revanspolitikájának lett volna a szimbóluma. Nade a francia nacionalizmus egy dolog, azért a hitleri rombolást mégsem igazolja.

  De ha egy konkrétab analógiát szeretne, ez a cikk olyan, mintha valaki az amerikaiak által Vietnámban elkövetett My Lai-i mészárlás másnapján azt írta volna,

  "Az amerikai hadsereg elemi érdeke, hogy a Viet Cong alagutakat megsemmisítse. Annál is inkább, mert ezek sokkal de sokkal veszélyesebbek, mint a kilőtt rakéták. Mindehhez azonban idő kell és - bizony - rombolás."

  Bár ha belegondolok, az amerikai sajtó annak idején valószínűleg pontosan ilyen szövegekkel igazolta a vietnámi civil lakosság értelmetlen lemészárlását.
 10. 3
  Cyrano
  2014. augusztus 01., péntek 17:47
  Nagypaltamas: nem lehet ennyire ostoba.:(
  Az alagútak nem védelmi célt szolgálnak, hanem támadáshoz használják/nák, többnyire civilek ellen.
  Ezt összehasonlítani a Maginot-vonallal tényleg mérhetetlen cinizmus. Az ön részéről.

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Ara-Kovács Attila

„A gonosz győzelmének záloga, hogy a jó emberek ne tegyenek semmit.” – E. Burke

Ara-Kovács Attila
Szerző adatlapja
Összes blog Itt

Blog

még több cikk