Legát Tibor: Pop

Egotrip

Aszínpadot virágkosarakkal és törött szemüvegekkel pakolták tele, Yoko üzenetét a polgármester olvassa fel. Aztán sorra jönnek a hülyék, mind azzal kezdi: "1980. december 8-án egy őrült..." Végül egy középkorú vasutas klarinéton eljátssza a Yellow Submarine-t. Egy hosszú, kanyargós úton járunk, ami persze nem a Dakota-ház bejáratánál kezdődött, és nem Paul McCartney budapesti vendégszereplésével ért véget.
Aszínpadot virágkosarakkal és törött szemüvegekkel pakolták tele, Yoko üzenetét a polgármester olvassa fel. Aztán sorra jönnek a hülyék, mind azzal kezdi: "1980. december 8-án egy őrült..." Végül egy középkorú vasutas klarinéton eljátssza a Yellow Submarine-t. Egy hosszú, kanyargós úton járunk, ami persze nem a Dakota-ház bejáratánál kezdődött, és nem Paul McCartney budapesti vendégszereplésével ért véget.

Ha lecsukom a szemem, a bakelitbörze démonát látom. Az elhízott, tisztességes fiút, még innen az ötvenen, a családapát, kombival, vonóhoroggal. Nyugodtnak, sőt cinikusnak mutatja magát, ám ha villám csap az analóg cuccba, és az amerikai, első kiadású, csillogó feketén riffbe fordul Jimi, Jimmy, Eric, Jeff vagy akár John keze, reszketni kezd, szemére fátyol borul, szíve hevesen ütni kezdi a kettő-négyet. Dehogy a zene miatt, mit számít az ilyenkor! Inkább a lehetőségtől, hogy hamarosan dalszerző lehet. Ha csak egy villanásra is, tizenöt percre, "just for one day", súlyos ezrekért, de mégis.

Kérdem tőle, mi lesz a zsákmánnyal azután, hogy hazavitte, portalanította, vákuumszívta, fóliaborította, cérnakesztyűs kézzel dédelgette, majd - ügyelve a betűrendre - becsusszantotta a többi közé. "Ezt te úgysem értheted", legyint rám nagyképűen, a beavatottak biztonságával, ami cseppet sem meglepő. Egy démon úgysem tobzódhat semmi másban olyan élvezettel, mégis háziasan, mint az értelmezésben. Mit számít, hogy ez a ráció legtöbbször csak szimpla lexikális tudást takar, kit érdekel a zene, ha teli az adatbank megsárgult, ám roppant izgalmas kötvényekkel?

Különben is, honnan tudnám, hogy már 1966-ban akadt "hivatalos" Beatles Magyarországon? Persze nem az akkor aktuális Revolver album, nem is a két évvel azelőtti A Hard Day`s Night, még csak nem is a legeslegelső kislemez, a Love Me Do/PS I Love You (1963), nem, nem, majdnem soha. (Az első "igazi" Beatles-lemez, az A Collection Of Beatles Oldies - Dumdum Records, India - csak 1970-ben, az oszlás után, és akkor is csak 3000 példányban kerülhetett a hazai üzletekbe.) Hatvanhat. Seggem a szádra... Azokat az eredeti albumokat bárki megvehette Londonban, Párizsban vagy Rotterdamban. Akárhol, kék útleveles vidékeken. De nekünk saját Beatles kellett, nem holmi import. Megparancsolták, "Beatlest a magyarnak!", de szó sem lehet a liverpooli majmokról. Így aztán olyan hazai sztárokat küldtek a stúdióba, mint Várkonyi Gyula és a Phantoms, Neményi Béla és az Atlantisz vagy a Szigma. Elhitették a szerencsétlenekkel, hogy ha a Cry For A Shadow-t, a Girlt vagy a Michelle-t egy igazi stúdióban eljátszhatják, fölénekelhetik, majd belőlük is John, Paul, George és Ringo válhat. És nem csak velük. Vajon mit gondolt Zorán, amikor arra vállalkozott (szintén 1966-ban), hogy világgá kürtöli: "Help! I need somebody"? És Korda György, amikor 1970-ben elénekelte a Can`t Buy Me Love-ot? És Máté Péter tizenegy évvel később, hogy mint afféle gyászindulót a Hey Jude dallamára azt üvöltse, "hé John, Johnny, Johnny, John Lennon!!!"

- Barátocskám, én nem beszélek mellé, nekem megvannak ezek a lemezek!

A démon remegni kezd, mint a higanyfoszlány a szőnyegen, ha falhoz csapod a lázmérőt. - És ez csak a magyar vonatkozás, és csak a Beatles! Tovább is van, mondjam még? A legbüszkébb a venezuelai Let It Be-re vagyok, meg az olasz Help!-re. Tudod, mi a címe? "The Beatles Nel Film Aiuto!"

Ideje kinyitnom a szemem, túl nagy a hangzavar.

Az estet követő fogadáson rántott gombafejjel kínálnak, és nem értik, miért mondom, "szellemes". Egy talpig feketébe öltözött kamasz (nem is tudtam, hogy a kínai piacon már ilyen cuccokat is árulnak), a társaság hiénája, aki minden bizonnyal verseket is ír, ócska gitárjával legalább ötvenedszer próbálkozik a Yesterdayjel. Az egyre reménytelenebb kísérletet látva a tábortüzes körülállás mind csekélyebb lesz, már csak egy pattanásos, kövér lány vár türelmesen. És a kamasz újra mellényúl.

Megint a démont hallom.

- Nem mintha számítana, de a Yesterdayt McCartney írta. Lennon a "vérszomjas időkben" még azt üzente Paulnak a How Do You Sleepben (Imagine, 1971), hogy "The only thing you done was yesterday, and since you`ve gone, you`re just another day", 1980-as egyik utolsó interjújában viszont már arról beszélt, hogy egy tengerparti spanyol étteremben a hegedűs, miután felismerte, odament az asztalához, és természetesen a Yesterdayt, "minden idők legtöbbször feldolgozott dal"-át cincogta a fülébe. "Elkértem a hegedűt - mondta John -, és aláírtam. Azt mégsem várhattam el a fickótól, hogy az I`m The Walrust játssza el a tiszteletemre."

- Menj haza, fiam, sokat ittál - veregeti meg a kamasz vállát egy idősebb férfi, sarkában három rendésszel. Aztán rám kacsint:

- Mit tudnak ezek? Semmit.

A szálloda zongoristája, a *** Band egykori billentyűse, a magyar Jon Lord viszont arról beszél, hogy Johnt nem is az a Chapman ölte meg, hanem a másik, Suzi Quatro és a Mud menedzsere. Még a hetvenes évek elején.

- Az a buzi, akinek Nicky Chinn volt a spanja. Ezek ketten, a kurva anyjukat... És nemcsak Lennont ölték meg, hanem mindent... A zenét.

Ha nem adok a kezébe egy rumot, biztosan belekezd a Doors When The Music`s Overébe.

Elképzelem, hogy nincs mennyország. A sárgaköves úton, csíkot húzva fékez egy Mini kabrió, két törpe, Chinn és Chapman ugrik ki belőle a legmenőbb cuccokban, ami csak a King`s Roadon létezik. Fejükön flitteres cilinder, kezükben arany Les Paul. A hazafelé tántorgó Lennon útját állják.

Chapman: Ütött az utolsó órád, John!

Chinn: Vedd le a szemüveged, John!

Lennon: De srácok...

Chapman: Valamit mondani akartál, John?

Lennon: Csak annyit... (énekelni kezd) A working class hero is something to be, if you want to be a hero well just follow me.

Chinn: Pofon kell?

Lennon: Elment az eszetek?

Chapman: Várj, Nicky! Hadd dugom a paraszt seggibe gitárt!

Chinn: Hö-hö! Ne olyan hevesen! Előbb eljátsszuk neki a Ballroom Blitzet? Egy-két, egy-két-hánégy...

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.