Muraközy Balázs: Ingyenebéd

  • Muraközy Balázs
  • 2005. január 13.

Egotrip

Milyen a jegybankelnök (definíció szerint)? A jegybankelnök köztiszteletben álló közgazdász. A jegybankelnök pártoktól függetlenül, a társadalom érdekében dolgozik. Ügyel arra, hogy hol és mit nyilatkozik. Egy olyan országban, mint Magyarország, amely kicsi és a többi országgal versenyez a külföldi befektetésekért, fontos, hogy a jegybankelnök személyisége hiteles legyen és optimizmust sugározzon. Ha nem ilyen, akkor kevesebben fognak befektetni, és több kamatot kell fizetni az államadósság után, ami nem túl jó. Nekünk nagy szerencsénk van.

Turné

Egy kevésbé modern jegybankelnök csak a leginkább mérvadó médiumokban jelenne meg, ahol mindenki elolvashatja megalapozott véleményét. Így nem vádolhatják elfogultsággal és hasonlókkal. Járai Zsigmond - mint modern jegybankelnök - permanens turnét rendez hazánk különféle fontosságú médiumaiban. Ebben az írásban a turnénak csupán két állomását méltatom.

H

Karácsony elõtt, az ünnepre készülõdve mit tesz egy rendes ember vasárnap hajnalban? Mi mást, mint meghallgatja a rádióban a Vasárnapi újságot (Vaú), amely épp annyira antiszemita és xenofób, amennyire egy pálinkás (de békés) vasárnap reggel szükség van. És mit tesz egy rendes jegybankelnök? Felkel, sõt meg is jelenik a Vaú-ban, hogy kellemes hangulatot szolgáltasson a reggelihez: "A magyar gazdaság valószínûleg már összeomlott volna a jelenlegi fenntarthatatlan gazdaságpolitikai pálya miatt, ha az ország nem lenne az Európai Unió tagja" - tudhatták meg a lelkes hallgatók. A Vasárnapi újság hallgatóinak nagy része valószínûleg nincs tisztában azzal, hogy hazánkban ezekrõl a kérdésekrõl vita folyik, amelyben Járai az egyik leginkább szélsõséges álláspontot képviseli. Ezt senki nem is mondja el nekik. Ezért közülük sokan készpénznek veszik a jegybankelnök állításait (hiszen õ definíció szerint köztiszteletben álló közgazdász). És nyilván pont ezt a gondolatot kellett az emberekkel megosztani.

Most pedig röpüljön egyet a kedves olvasó, és képzelje magát egy londoni üzletember helyébe! Hétfõ reggel megtudja, mi történt a világban. A magyar jegybank elnöke az amerikai külügyminisztérium által nyíltan antiszemitának minõsített mûsorban azt mondta, hogy "a magyar gazdaság valószínûleg már összeomlott volna a jelenlegi fenntarthatatlan gazdaságpolitikai pálya miatt, ha az ország nem lenne az Európai Unió tagja". Mit tenne?

1. Lelkesebben fektetne be Magyarországon, hiszen a jegybankelnök karakán, õszinte ember.

2. Kevésbé lelkesen fektetne be Magyarországon.

3. Mindegy.

A turné egy következõ állomása Esztergom szent városa, ahol, ahogy az immár szokás, az önkormányzat és a Rudnay Sándor Kulturális és Városvédõ Egyesület szervezésében tudományos konferenciát tartottak az esztergomi Mindszenty József Katolikus Általános Iskola tornacsarnokában. A tudományos konferencia elõadói és hallgatói Becket Szent Tamás életének okán elgondolkodtak kereszténység, magyarság és európaiság összefüggéseirõl. A konferencia Kereszténység és Európa szekciójában maga a jegybankelnök is fellépett. Persze én is irigylem, hogy ilyen sokoldalú. Mindannyiunknak sokat kellene gondolkodnunk azon, hogyan kapcsolódik a monetáris politika a kereszténységhez, mert ez valóban fontos. Igyuk tehát szavait: "Európaiak vagyunk, több mint ezer éve, mint ahogyan a határainkon túl élõ testvéreink is magyarok, függetlenül minden idegen megszállástól, elnyomástól vagy a félrevezetettek véleményétõl." Elõször kissé megijedtem, mert azt gondoltam, hogy a népszavazásról van szó, és én a félrevezetettek csoportjába tartozom (hiszen amit Járai mond, az úgy is van, mert õ definíció szerint köztiszteletnek örvendõ közgazdász). De utána megnyugodtam: nem lehet a népszavazásról szó, hiszen egy jegybankelnök pártfüggetlen, és semmiképpen nem politizálna olyan kérdésekben, amikhez semmi köze. Ráadásul mint demokrata, tiszteli az emberek véleményét, és semmiképpen nem nevezné az emberek 4/5-ét félrevezetettnek - még akkor sem, ha így gondolja, mert ez összeegyeztethetetlen a tisztségével.

Már csak azt nem tudom, hogy akkor mirõl beszélt.

A jegybankelnök gondolatmenetének azonban nincs még vége. A fiskális politika rövid, már szokásossá vált fikázása után optimista húrokat pengetett. Bízhatunk a fellendülésben! És miért? "Bízom ezeréves értékrendünkben. Ezeréves kereszténységünk alatt többször talpra álltunk." Nyilván a Bokros-csomagra gondol (többek között), amely ezeréves kereszténységünk egyenes következménye volt, és talpra is álltunk a segítségével. Egyébként a független jegybank eszméje is egyenesen levezethetõ Becket Szent Tamás életébõl (valószínûleg). Innen viszont nincs megállás: "Csak azok tudnak modern és erõs gazdaságot felépíteni, akik hisznek a jövõben, szeretik családjukat és embertársaikat, és világosan meg tudják különböztetni az értékeset a szeméttõl. Nem akarom lebecsülni a gazdaságpolitikusok szerepét, de erõs gazdaság csak erõs társadalomból nõhet ki." Ha szeretjük a családunkat és embertársainkat, akkor gazdagok leszünk! (Utóbbi persze kissé furcsán hangzik annak a szájából, aki egy héttel korában éppen a Vaú-ban lépett fel.) Gyújtsunk örömtüzeket! Táncoljunk egymást átölelve, szilárd hittel a jövõben! Küzdjük közösen a küzdelmet az értékeset a szeméttõl megkülönböztetni nem tudó, nem ezer éve (és esetleg nem is keresztény) spekulánsok és kormánypártok ellen! Mutassunk be áldozatot az erõs forintért és a Fidesz gyõzelméért! Addig sem kell ránk költenie az államnak! Make love not deficit! Vaú-vaú!

A szerzõ a Szabadlovas Közgazdász Egylet (www.ingyenebed.hu) elnöke.

Figyelmébe ajánljuk