Modern Talking

Az alapján

  • Nádasdy Ádám
  • 2001. december 13.

Egotrip

Szerkesztő barátnőm panaszkodik, hogy rémségeket írnak (meg mondanak) az emberek, például annak alapján helyett azt mondják: az alapján. Ezt az alapján gondolom, amit tegnap olvastam. Azóta figyelem nyelvtársaim beszédét, és valóban sokan így mondják, diplomás emberek is. A -nak-ragos mutató névmás (annak) helyett tehát sima mutató névmást (az) használnak. A nyelvészt persze rögtön az érdekli: miért van ez? Van-e még hasonló? Milyen körben érvényes a jelenség? Új szabállyal van-e dolgunk, vagy (ami nagyon ritka) szeszélyes kivétel született-e a nyelv rendszerében?

Az alapján

Szerkesztő barátnőm panaszkodik, hogy rémségeket írnak (meg mondanak) az emberek, például annak alapján helyett azt mondják: az alapján. Ezt az alapján gondolom, amit tegnap olvastam. Azóta figyelem nyelvtársaim beszédét, és valóban sokan így mondják, diplomás emberek is. A -nak-ragos mutató névmás (annak) helyett tehát sima mutató névmást (az) használnak. A nyelvészt persze rögtön az érdekli: miért van ez? Van-e még hasonló? Milyen körben érvényes a jelenség? Új szabállyal van-e dolgunk, vagy (ami nagyon ritka) szeszélyes kivétel született-e a nyelv rendszerében?

Az alapján kétarcú szó. Egyfelől ártatlan főnév (alap), mely el van látva birtokraggal (-ja), továbbá egy esetraggal (-n): alap-já-n. Ez ugyanúgy viselkedik, mint mondjuk a lejtő-jé-n: A domb lejtőjén napoztam. A dombnak a lejtőjén napoztam. Ott az a domb; annak a lejtőjén napoztam. Lehet így használni az alapján-t is: A bástya alapján áll a templom. A bástyának az alapján áll a templom. Volt itt egy bástya, annak az alapján áll a templom. Jelentése ilyenkor: "alapzatán, fizikailag rajta az alapon". Ebben nincs semmi érdekes, nem is tesz senki az efféle ragos főnevek (lejtőjén, alapján, belsejében, széléről, megszűnéséig) elé egyszerű mutató névmást: *Ott az a domb, az lejtőjén napoztam; *Volt itt egy bástya, az alapján áll a templom. A birtokragos főnév elé a mai magyarban "annak a" mutató névmási szerkezet kerül: Emlékszel a Sági Zoli bácsira? Annak a lányával jártam (nem pedig *Az lányával vagy *Az a lányával).

Most azonban nem erről van szó, hanem az alapján névutóról, mely külsőre azonos az előbbivel, de viselkedése más. Jelentése: "szerint, nyomán, segítségével": Ezt annak alapján gondolom, amit tegnap olvastam. Fogd a táblázatot, és annak alapján oldd meg a feladatot. A névutók többége sima az mutató névmást kíván maga elé (azután, aziránt, azóta) - vagy inkább úgy illene mondani: sima mutató névmáshoz csatlakozik, hiszen kettejük közül a névmás a vezérszó, míg a névutó csak "név-utó". Úgy összeforrnak, hogy az az névmás z-je mássalhangzó előtt kiesik (pontosan úgy, mint a névelőnél): amellett, anélkül, aszerint. A helyesírás ezeket egybeírni rendeli (kivéve a "dupla névutós" szerkesztésben: a mellett a fa mellett, az után a szám után).

Az egyszerű névutók gyakran jelentésükben is "összenőnek" a mutató névmással, és új jelentéssel, már egységes, elemezhetetlen (szintetizált) kötőszóként működnek. Ezt a folyamatot szoktuk grammatizálódásnak ("nyelvtaniasulásnak") nevezni. Ilyen "kötőszavasodott" használata van például az azután alakulatnak: Lesz egy zsonglőrszám, azután (= "aztán, továbbá") sanzonok és villámtréfák. Vegyük észre, hogy ebben - de csakis ebben! - az értelemben az azután szó lerövidülhet aztán-ná (ez is bizonyítja a grammatizálódást). Viszont ez nem lehetséges a következő mondatban: Olyan jó a zsonglőrszám, hogy azután (= "utána, azt követően") fellépni biztos bukás. Ez utóbbit nevezhetjük "analitikus" használatnak, mert a beszélő szokásos részeire elemzi, eredeti értelmében használja az az+után kifejezést, mint mutató névmást és hozzá csatlakozó névutót. A helyesírás mindkettőt egybeírja, s így nem tudja megkülönböztetni a "szintetikusat" az "analitikustól".

Érdekes, hogy a kevésbé művelt (ha tetszik, vulgáris) nyelvhasználat ragaszkodik hozzá, hogy a mutató névmás - ha tényleg ilyen szerepű, tehát ha analitikus a szerkezet - mindig az formában álljon: Olyan jó a zsonglőrszám, hogy az mellett minden eltörpül. Ily módon a vulgáris beszélők szépen megkülönböztetik az analitikusat az alábbi, szintetikus szóalaktól: Maxi remek zsonglőr, amellett (= "továbbá, ezenkívül") sármos figura is. A művelt használatban mindkettőben amellett szerepelne, a különbséget legföljebb az eltérő hangsúlyozás érzékeltetné. Vulgáris példák még: Van ott egy mozi, az mögött lehet parkolni. Az miatt haragszik, amit pletykáltál róla. Az "az-ozás" tehát vulgarizmus, mert ilyenként cseng a műveltek fülében. Ha azonban a névutó magánhangzóval kezdődik, akkor nem látszik-hallatszik a különbség vulgáris és művelt használat között, hiszen a kettő egybeesik: Olyan jó a zsonglőrszám, hogy azután fellépni biztos bukás.

De térjünk vissza az alapján-hoz. Az egyszerű névutókon kívül vannak olyanok is, melyek birtokragos főnévként kezdték pályafutásukat, s csak később váltak-grammatizálódtak névutóvá. Például (a birtokragot kötőjelek között mutatva): alap-já-n, kedv-é-ért, nyom-á-n, érdek-é-ben, dac-á-ra. Ezekben (bocsánat a pszichologizáló fogalmazásért) a nyelv még sokáig "érzi" a birtokrag ottlétét, s ezért eléjük birtokosi -nak ragos névmást kíván: annak alapján, ennek kedvéért stb., de névelő nélkül (tehát nem *annak az alapján, *ennek a kedvéért, *minek az érdekében). Az alapján névutó - úgy látszik - most lép tovább a grammatizálódás útján, és átkerül az érdekében típusú birtokragos névutók közül az ellen típusú egyszerű névutók közé, hiába van benne szemmel láthatólag -ja birtokrag. Míg régebben (és az igényes stílusban ma is) ezek az egyformák: annak érdekében ügyködött = annak alapján érvelt, addig ma (főleg beszédben, de lassan írásban is) már ezek az egyformák: az ellen tiltakozott = az alapján érvelt. Kérdőszóval az igényes stílusban is már egyformán természetes a régi és az új: Minek alapján érvelt? Mi alapján érvelt?; többes számú névmással pedig már egyértelműen az új a természetesebb (tehát azok, és nem azoknak): Hoztam könyveket, de azok alapján nem tudok elindulni; Akiket szeretett, azok érdekében sokat tett; Azok fényében, amiket rólam mondott, jobb, ha félek.

Az alapján tehát előreszaladt, kivált a saját csoportjából, és még névutóbb névutó lett. Ebben talán szerepe van annak, hogy magánhangzóval kezdődik, s így az az alapján kevésbé hallatszik vulgáris "az-ozásnak". Ugyanez elképzelhetetlen volna mássalhangzó-kezdetűekkel: *az fényében,*az kedvéért, *az dacára nemhogy a művelt használatban, de még az (általam ismert) műveletlenben sem fordulnak elő. Szokatlan jelenség, hogy egy nyelvtani szerepváltást hangtani tényezők befolyásoljanak. Ezt hívja a mai nyelvészet "szintaxis-fonológia interfész"-nek.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.