Tartalom

MaNcs, XIII. évf. 50. szám, (2001.12.13. (2001-12-13)

Egotrip

Modern Talking

Egotrip

Az alapján

Szerkesztő barátnőm panaszkodik, hogy rémségeket írnak (meg mondanak) az emberek, például annak alapján helyett azt mondják: az alapján. Ezt az alapján gondolom, amit tegnap olvastam. Azóta figyelem nyelvtársaim beszédét, és valóban sokan így mondják, diplomás emberek is. A -nak-ragos mutató névmás (annak) helyett tehát sima mutató névmást (az) használnak. A nyelvészt persze rögtön az érdekli: miért van ez? Van-e még hasonló? Milyen körben érvényes a jelenség? Új szabállyal van-e dolgunk, vagy (ami nagyon ritka) szeszélyes kivétel született-e a nyelv rendszerében?

Publicisztika

Publicisztika

Tálas Péter-Vincze Hajnalka: Ne siessünk Afganisztánba (Magyarország és a terrorizmusellenes háború)

Amióta megkezdődött a terrorizmusellenes koalíció afganisztáni akciója, még inkább amióta lezárulni látszik annak első szakasza, egyre gyakrabban találkozhatunk olyan hangokkal, amelyek mintha sajnálkoznának azon, hogy mi, új NATO-tagok kimaradtunk egy fontos buliból, a tálib rendszer megdöntéséből. Valószínűleg az e felett érzett térségbeli szégyennek és persze a szokásos neofita buzgalomnak köszönhető, hogy Varsó például sietve felajánlotta: Afganisztánba küldi GROM (Mennydörgés) névre keresztelt, 1992-ben létrehozott, Amerikában kiképzett antiterrorista egységét, a prágai politikusok pedig gyorsan valami hasonlót motyogtak az orruk alatt. Hazánkban is egyre gyakoribbak az olyan kritikus megnyilvánulások, melyek szerint most, a terrorizmus elleni küzdelem kapcsán, végre mi is komolyan vehetnénk NATO-kötelezettségeinket. Ez utóbbinak (lassan hároméves NATO-tagság után) szerintünk is valóban itt lenne az ideje, de mivel az említett hangok a terrorizmus elleni küzdelmet tekintik "sapkának" a dorgáláshoz, kritikájukat csupán - a bioterrorizmus elleni hazai harc meghirdetéséhez hasonlatos - kurucos lelkesedésként tudjuk értékelni, még akkor is, ha azzal korábban komoly hazai és NATO-posztot betöltő védelempolitikai szakemberek hozakodnak elő.

Publicisztika

Cigány, de Fideszes

"Pokorni Zoltán a Népszavának nyilatkozva azt nevezte lényegi kérdésnek, hogy a cigányság sérelmi politizálást akar-e folytatni, elkülönülésre ítéli-e önmagát, és ehhez egy önálló etnikai párt fenntartását szorgalmazza-e, avagy belátja, hogy nincs külön cigány út, hanem az egységes nemzet részeként kíván élni."

Publicisztika

Ott, túl a rácson

Még jól is kijöhet belőle Medgyessy, miért, ha jól áll neki a csíkos; legutóbb Tajvanon a dutyiból jutott be a parlamentbe egy rabláncon sínylődő illető. És ezt a videoizét is jól kitalálta az MSZP, pár napja Juhászt meg Szilit közvetítették a Köztársaság térről, képzeljünk el egy televíziós vitát a két miniszterelnök-jelölt között, kapcsoljuk Medgyessy Pétert a Gyorskocsi utcából, és úgy kezdi a mondatot, hogy 2004-ben, feltételes szabadlábra helyezésem esetén azonnali intézkedéseket foganatosítok annak érdekében, hogy. Esetleg ki lehet szabadítani, mint Táncsicsot.

Belpol

Belpol

A szkizofrénia gyógykezelése: A gumidominó elv

Ismerős helyzet, amikor egy villamos utasai fülüket-farkukat behúzva igyekeznek megúszni egy részeg molesztálását, a vezető pedig csak akkor lép közbe, ha az illető magatehetetlen, és már telehányta a kocsit. De mi van akkor, ha fölszáll egy hétköznapi külsejű férfi, zavartan körbenéz, majd azt mondja: "Engem most engedtek el az orosz követségről, áramot vezettek belém, és most azt akarják, hogy én legyek az elnök. Megmérgezik a kutakat, nekem kell megakadályozni, belém szereltek egy készüléket és most haza kell mennem dolgozni a kertbe, de aláaknázták!" A férfi csak mondja a magáét, újabb és újabb "beszélgetőpartnereket" keres. Az utazóközönség ilyenkor megrémül. Rövid ideig talán arra gondol, megint egy részeg, de nem, nem büdös, nem dülöngél, úgyhogy csak egy őrült lehet, vagyis bármi megtörténhet. A mentő egészen biztosan együtt érkezik a rendőrséggel. Onnantól kezdve pedig nyilvánvaló, hogy a férfi szkizofrén, és azonnali kórházi kezelésre szorul.

Belpol

A kanadai vízumkényszer háttere: Mintha kvótából olvasnák

Az ismerőseim néhány hete Montreálban, egy éjszakai szórakozóhelyen üldögéltek, amikor a műsor végén a tíz sztriptíztáncosnő közül három odalépett hozzájuk, mivel felismerték az asztaltársaság egyik tagját, aki itthon népszerű televíziós műsorvezető. Kiderült, hogy a lányok magyarok, a beszélgetés során pedig azt is elmondták, hogy mindhárman menekültként tartózkodnak Kanadában, és romaként adtak be politikai menedékkérelmet. Az ismerősök elmondása szerint egyik lány sem tűnt romának, bár etnikai hovatartozásuk vagy annak megítélése végső soron csakis az ő, és a kérelmüket elbíráló kanadai menekültügyi hatóság dolga. Magyarok általában ritkán adják ki magukat romának, de a szükség még ilyen, konfliktusok és előítéletek terhelte kényes ügyekben is törvényt bonthat. Mindez adalék csupán a legújabb kori magyar identitástörténet kutatóinak, ám egybecseng a menekültkérelmekről döntő Immigration and Refugee Board (IRB - Bevándorlási és Menekültügyi Bizottság) és az ügyvédek tapasztalataival, miszerint szinte minden magyar menekült a romaként elszenvedett sérelmeire hivatkozik, miközben egyáltalán nem mindegyikük roma. Az mindenesetre biztonsággal kijelenthető, hogy a kanadai menekültügyi rendszer nagyvonalúságát korántsem csak a romák használják ki.

Belpol

Vita a dobozi szovjet emlékműről: Vörös csillagok háborúja

"Ahozzám érkező jelentésekben egyre gyakrabban kapok olyan tájékoztatást, hogy egyes településeinken az elmúlt időszakban elhelyezett szovjet katonai emlékműveket megrongálják. Az ilyen és ehhez hasonló cselekmények amellett, hogy indokolt aggodalommal töltik el a Szovjetunió hivatalos szerveit, értetlenséget és megbotránkozást váltanak ki a Szovjetunió állampolgárai körében, különösen azoknál, akiknek hozzátartozói itt, Hazánk területén estek el a háborús események következtében. Ugyanakkor meggyőződésem, hogy bármilyen, a halottak emlékére készült emlékmű ellen irányuló cselekedet nem méltó egy demokratikus útra lépett országhoz, rontja hitelünket, jó hírünket, nem csupán az érintett állam polgárai, hanem egész Európa és az egész világ közvéleménye előtt" - írta 1991 májusában valamennyi magyar település polgármesterének címzett körlevelében Boross Péter belügyminiszter.

Belpol

Egymilliárd forint új sípálya építésére: Az örök jó hazája

"Az önkormányzat eredetileg csak egy libegős felvonót szeretett volna építeni, hogy a látogatók könnyebben jussanak fel a tavaly megépült millenniumi kilátótoronyhoz. Ha már van libegő, és fent vannak az emberek, azt gondoltuk, le is lehet csúszni onnan" - osztotta meg a Naranccsal Egri Zoltán, Szilvásvárad polgármestere azt, hogyan pattant ki a fejekből a sípálya építésének ötlete. A pálya segítségével reményeik szerint az idegenforgalmi szezon téli pangása is kiküszöbölhető lenne, mert bár a bükki Szalajka-völgyet és Szilvásváradot tavasztól őszig több százezer kiránduló, biciklis, lovas turista keresi fel, a téli szezonban a számos panzió és a település 27 kocsmájának személyzete rendre ásítozik. A szezonelnyújtás szándékáról még májusban beszélt Horváth László, az Észak-magyarországi Regionális Idegenforgalmi Bizottság (RIB, mely a Turizmus Rt. helyi tanácsadó testületeként működik) áprilisban megválasztott új elnöke, fideszes országgyűlési képviselő, így nem csoda, hogy az önkormányzat ötletét a helyi RIB, majd a Gazdasági Minisztérium (GM) is felkarolta. A polgármester elmondása szerint többször tárgyaltak a gazdasági tárca képviselőivel a kérdésről: "Mivel a település ilyen fejlesztésről egyedül nem is álmodhat, az teljes egészében

Belpol

Fejezetek az MFB jelenkori történetéből - II. rész: Cégjáték a Duna mentén

"Amikor a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) értékesít, általában billeg a léc" - fogalmazott a Narancsnak egy, a bank ügyeiben kiigazodó, kilétét felfedni nem kívánó informátor. Az állami vagyon dobra verésének specialistája ugyanis az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. Közte és jogelődjei, valamint az MFB között szinte a kezdetektől sajátos munkamegosztás érvényesült (tegyük gyorsan hozzá, legtöbbször csak papíron): az értékesíthető vagyontárgyakat az ÁPV adja el, és nála maradnak a tartósan állami tulajdonban lévő cégek, részesedések is. Ami ebbe a két kategóriába nem tartozik bele, az lesz az MFB-é. Magyarán a "kezelésre" szoruló vagyonelemek, elvégre a banknál a megfelelő források és a szakértelem is rendelkezésre áll a reorganizációhoz. A gatyába rázott cégeket az MFB aztán visszapasszolja az ÁPV-nek, hogy az értékesítést a vagyonkezelő végezze el.

Külpol

Külpol

Cyber hírek

Visszaváltható karácsonyfa A Hulladék Munkaszövetség (www.humusz.hu) a korábbi évekhez hasonlóan idén is rendez visszaváltható karácsonyfa akciót december 22-én, a Móricz Zsigmond körtéren és a Nyugati téren. A 18 magyar környezetvédő szervezetet összefogó HuMuSz helyszínenként 200-200 fát fog bérbe adni.n Védőruha grizzly ellen Vasárnap élesben is bemutatkozott a világ első grizzlyálló páncélja, amelyet egy kanadai csodabogár, Troy Hurtubise tizenöt évi munkával fejlesztett ki, miután 1985-ben túlélt egy medvetámadást.

Külpol

Kulturális hírek

A Magyar Művészetért díj idei kitüntetettjei: Csomós Mari színművész, Dienes Gábor festőművész, Dubrovay László zeneszerző, Farkas Zoltán és Tóth Ildikó néptáncos, a Ghymes együttes, Győrfi Sándor szobrászművész, Gyurkovics Tibor író, Szabó István filmrendező, a posztumusz díjazottak pedig Hamvas Béla író, illetve a Herendi Manufaktúra részvénytársaság.n VELENCEI GÁTRENDSZER Több mint tízévi vita után az olasz kormány elfogadott egy 2,6 milliárd dolláros tervet, melynek segítségével megóvhatják Velencét a tenger árhullámaitól: egy mobil gátrendszert építenek ki az Adriai-tenger ágyában, a velencei lagúnák bejáratánál. A terv olasz rövidítése a zsidó népet a Vörös-tengeren átvezető Mózesre utal: Modulo Sperimentale Elettromeccanico (MOSE), megvalósítása hat-nyolc évet vesz igénybe.

Külpol

Argentin gazdaság: Csődközelben

Amunkanélküliségi ráta hivatalosan 15 százalék körül jár, amit ugyanekkora mértékű alulfoglalkoztatottság egészít ki, vagyis a munkaképes lakosság közel egyharmada képtelen teljes munkaidőben elhelyezkedni. Ehhez képest az októberi időközi parlamenti választásokon a populista pártok kudarcot vallottak, és a kicsi baloldali csoportok is csupán két mandátummal lettek erősebbek. December eleje óta pedig egy új meglepetés: a bankszámlákról hetente legfeljebb 250 dollárt - vagy pesót - vehetnek föl a tulajdonosaik. Ezzel egyidejűleg a külföldre irányuló átutalások összegét havi ezer dollárban korlátozták. És mégsem hallunk tömegtüntetésekről, általános sztrájkokról, a tömeghisztéria pedig - mint az elmúlt hét végén - legfeljebb a kiürült pénzfelvevő automaták környékére korlátozódik, bár alighanem éppen azokra, akiknek az a bizonyos 250 egység messze felülmúlja a havi keresetüket.

Zene

Zene

Film: Régi jó elvtársaink (Koltai Róbert: Csocsó)

Kaláb. Megint egy jó kis film a kalábról. Lehet, hogy ez egy iskola? Egy irály? Tudja a krampusz, mindenesetre ha én lennék a Pofosz, biztos, hogy hörögnék, egyrészt megszokásból, másrészt meg erre tán odafigyelne a tévé, de nem én vagyok.

Zene

Lemez: Nullapontok és leletmentés (Eötvös Péter új felvételei)

Zeneszerzői életművét a modernség és a hagyomány sajátos szimbiózisa, karmesteri munkásságát a felfedezőkedv és az értékek megtisztításának törekvése jellemzi. Eötvös Péter (sz.: 1944) legutóbbi lemezei, amelyek a Budapest Music Center kiadásában láttak napvilágot (BMC CD 063; BMC CD 058), mindkét minőségében elénk állítják a Zeneakadémia egykori neveltjét, aki 35 éve Nyugat-Európában él, s ott is vált világhírűvé.

Zene

Könyv: Egy árnyékosabb zug (James Joyce: Száműzöttek)

Alegnagyobb életműveknek is vannak árnyékosabb zugai, ahová alig esik fény; olyan alkotások, amelyek kevesebb olvasóra számíthatnak, s talán nem csupán azért, mert manapság már nemigen dívik az a fajta enciklopédikus igényű olvasás, amelynek nem célja, hanem elsőrendű igénye egy adott szerző valamennyi művét megismerni, megemészteni, a részeket is az egész felől megközelíteni. Pedig mintha a könyvkiadásban, elsősorban, persze, nem mifelénk, hanem kultúrájukra többet adó országokban s nyelvekben éppen az összes művek kiadása lenne ismét a divat - csak sóhajthat egyet a magyar könyvek olvasója, eszébe jutván a hatvanas évekbeli aranykor: ki mindenkinek minden (vagy legalább bőven válogatott) munkája volt akkor föllelhető a könyvesboltokban.

Zene

Lemez: Minden erőlködés nélkül (David Klein Quintet: My Marilyn)

Mint a címből is kitűnik, itt Marilyn Monroe megidézésére történik kísérlet 65 percben, ami csak valamivel kevesebb, mint egy átlagos játékfilm. Az összes dal Monroe filmjeiből származik, de ez csak a filmtörténetben erősen jártas hallgatóknak derül ki, meg annak, aki végignyálazza a kísérőfüzetet, amiben klassz fotók is vannak. Persze nem az alkohol, a kábítószer, a neurózis gyötörte, gyerekkorában megerőszakolt, tragikus sorsú nő, hanem maga a mítosz a tárgya a zenének. Az ideál, aki megtestesítette a szépséget, és még a dzsesszt is szerette. Mindenhová magával vitte kedvenc Sinatra- és Fitzgerald-lemezeit, dzsesszklubokba járt, nem beszélve arról, hogy éppen hetvenöt éve született.

Zene

Lemez: Kiszámított széthullás (Garbage: Beautiful Garbage)

"Bombázzuk le a sztárcsináló gyárakat, durrantsuk ki az agymosó buborékokat" - énekli a Garbage énekesnője a Parádé című új számukban, ezzel együtt azonban távolról sem a Radikális sláger című irományom (MN, idei 46. szám) második fejezete következik. Éppen ellenkezőleg.

Képzőművészet
Színház

Színház

Színház: Korona és bili (A Szent György és a Sárkány a Katonában)

Nem akarnám már a bevezetőben lelőni, amit alább mondandó vagyok, csak az olvasni lustáknak üzenem vastag betűkkel: mentálhigiénés okokból - a puszta gyönyörről nem is beszélve - ajánlatos mielőbb beverekedni magunkat a Katona József Színház legújabb előadására, a Zsámbéki Gábor rendezte Szent Györgyre.

Lokál

Lokál

Harry Potter Magyarországon: Varázsparázs

Az irodalmi kritika, amely kezdetben szintén ott bambult a családi mosolyalbumot nézegetve: "lám, olvas a gyermek", az ördögi példányszám hatására pontosan utánanézett, mit is. Az első recenziók összességében jó meseregénynek ítélték a könyvet. A későbbiek azonban feltárták, hogy az írónő jól ismert és bevált motívumokat használ fel, lop, nincs szó valódi jellemábrázolásról, stílusa helyenként nehézkes, csapongó. A sikerének receptje könnyen elsajátítható.