Podmaniczky Szilárd: Déli velő (A böjti szakács)

  • 2004. március 18.

Egotrip

Állok a konyhában, mint betonkeverő aszpikban, látom az ablakon át, hogy fújnak a böjti szelek. A böjti szélre jellemző, hogy a konyha ablakára feszülve fejti ki legerősebb légnyomó hatását, és ha fúj, hiába a kakukkfű, a bazsalikom illata, hiába áll a hűtőben zsírjában a libamáj vagy a legújabban zöldséggel és füstölt hússal készített kocsonya, kezem a gyümölcscentrifuga felé nyúl, és ha nyúl, akkor se pörkölt.

Állok a konyhában, mint betonkeverő aszpikban, látom az ablakon át, hogy fújnak a böjti szelek. A böjti szélre jellemző, hogy a konyha ablakára feszülve fejti ki legerősebb légnyomó hatását, és ha fúj, hiába a kakukkfű, a bazsalikom illata, hiába áll a hűtőben zsírjában a libamáj vagy a legújabban zöldséggel és füstölt hússal készített kocsonya, kezem a gyümölcscentrifuga felé nyúl, és ha nyúl, akkor se pörkölt.

Mielőtt végre egyetlen falatot is magamhoz vennék, el kell jutni abba az állapotba, hogy minden egyes falat ne pusztán a tápanyagbevitel szoros egysége legyen, de ízének elmélyült érzékelésével méltóvá tegyen a földi létre, ami helyett sokszor írom azt, hogy létra. Ehhez nem találhatok jobb és becsülendőbb eszközt, mint a böjtöt, és a böjtök közül is elsőként a léböjtöt, amely szó angolosan hangzik, s ha túlságosan is hosszúra nyújtjuk a léböjtöt, ha tudunk angolul, ha nem, jelentését meg fogjuk érteni. Sőt még azt is marad idő elgondolni, vajon a vadállatok csupán energiájuk pótlására táplálkoznak, vagy például az oroszlán is gasztro típusú különbséget tesz muflon- és mókushús között, illetve egyes oroszlánok jobban szeretik-e a muflont, mint más oroszlánok, amelyek inkább az idegtépő okapit. Nem tartozik szorosan a tárgyhoz, de az oroszlánok halat szinte soha nem esznek, amiben nem feltétlenül az oroszlán horgásztudásának és csalizókészségének hiánya nyilvánul meg.

Ideje már az elején hozzászokni, hogy a léböjt alatt rendkívül nagy, eddig talán soha nem tapasztalt mértékeket ölt az ízemlékezetünk, amelyről egyszer már voltam szamár kijelenteni, hogy nincsen. Abban az esetben ugyanis, ha az embertől legalább egy hétre megvonják a szilárd tápanyagot - kivéve a rágógumit, amit viszont nem szabad lenyelni -, igen élénk ízfantázia és ízemlékezet indul útjára, ami, ezt majd későbbi kutatásaimmal igazolom, az agynak olyan területeit aktiválja, amelyekről eddig fogalmunk sem volt, hogy a fejünkben vannak.

A böjt ideje alatt először csak az alapízekhez közeli, egynemű táplálék ízét fantáziáljuk, majd később sokkal bonyolultabb ételek ízei is megjelennek agyunkban; mintegy azt mondhatom, megtanulunk fejben főzni. És akkor mindjárt látszik, miért is fontos szakácstechnikai elem a böjt. Ugyanis ha nem tanuljuk meg az íz fantáziálását, fogalmunk sem lesz arról, hogy az ételek készítésénél milyen irányban térhetünk el a hagyományos konyhától. Föl nem foghatjuk, mi történik, ha a fent nevezett kocsonyába például uborkát is rakunk. Márpedig az efféle fantáziafőzés nélkül maga a főzés sem ér egy hajítófát se.

Kezdjük tehát a böjtöt könnyű, bevezető szakasszal, krumplilevessel, aztán fantáziáljunk bőséges és kalóriadús ételeket, de azokat már ne együk meg. Ugyanakkor arról is tudomásunk van, hogy a fantáziálás magas szintjén, például egyes guruknál, a meditatív mélységekben fantáziált ételek energiája megjelenik a sejtjeikben, és ez azzal a haszonnal jár, hogy ürülék nem képződik, miközben a guru naphosszat csak a száját nyalogatja.

A böjt további napjaiban hordjunk vastag pulóvert, sétáljunk, nevetgéljünk, és semmi esetre se dolgozzunk, hagyjuk az idegrendszert is kondicionálódni. Reggel igyunk teát, délben és este a nagy hangú és igen kellemetlen reccsenésekkel dolgozó (mintha lábszár törne ketté a fejünkben) gyümölcscentrifugába répát, almát, kivit, citromot helyezhetünk, vagy más összeállításban céklát répával, fokhagymával, és annak a levét igyuk. Szervezetünk lassan átáll a béltraktusból felvehető élelmiszer lebontása helyett önmagunk elemésztésére, én legalábbis így tudomelképzelni.

A legkényesebb időszakok a beöntés vagy az egy korsó Glauber-só elfogyasztása körül keletkeznek. Fiatal gyermekkorunkat juttatja eszünkbe, ha volt ilyen, mikor marékszám ettük a mosatlan gyümölcsöt, majd egy át nem gondolt mozdulattal lehúztunk rá egy pohár tejet. A nap ekkor érezhetően véget ért. Most se tervezzünk meggondolatlan túrákat. Ugyanakkor a böjt során tapasztalni fogjuk, hogy egyre büdösebbek vagyunk, nyelvünk lepedékes, vizeletünk soha nem orrontott ásványkincsek mély páráját teríti a levegőbe. Igen-igen, távozik belőlünk az ördög, minden mérgével egyetemben, melyeket gasztronómiai nullértéküket szem elől veszítve, az illat- és ízfelhőktől mámorosan a táplálkozás másodvonalában gyömöszöltünk magunkba. Jön kifelé az E260, az E347 stb., és ahogy ezt elképzeljük, szellemünk is új távlatokat nyer, érteni véljük és kívülről láthatjuk annak a stilizált körforgásnak a lényegét, amit eleink úgy fogalmaztak, hogy az leszel, amit megeszel. (Az amcsik hamburgerek, az olaszok tészták, az oroszok pedig vodkák; a kannibálok lesznek csak emberek.) Ezt persze a böjt után érthetjük világosan, mikor az első falatok napok óta nem tapasztalt vegyi folyamatokat indítanak el a szánkban, s a receptorokon át az agyban olyan érzések kerítenek hatalmukba, amelyek a szakács- és az étkezésművészet lényegét adják. Világossá válik az is, milyen élményben részesülhet az a földönkívüli, akit hosszas kérlelés és álruhapróbálás után vendégül fogadhatunk egy tál fokhagymás-tejfölös nokedlivel körített gombás, vörösboros pörköltre.

Ha a böjt jól sikerült, onnan fogjuk tudni, hogy a böjt utáni első néhány napon soha többé nem akarjuk megismételni.

Figyelmébe ajánljuk

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Emlékév

A hatalom és a muzsikus viszonya sokféle lehet: az utcai zenész nyitott gitártokja, a homlokra csapott vagy vonóba tűzött nagycímletű bankjegy éppúgy kifejezi ezt a viszonyt, mint a Mozartot és Salierit is udvari zeneszerzővé kinevező II. József telhetetlensége.

Pokolba a tűzijátékkal! – Ünnepi beszéd

Kedves Egybegyűltek, kedves Olvasók! Önök már túl vannak rajta, mi (nyomda+munkaszüneti nap) még csak készülünk rá, mégis nagyon jó érzés így együtt ünnepelni ezt a szép évfordulót. 25 év! Egy negyedszázad, belegondolni is felemelő! Több mint jubileum, egyenesen aniversarium!

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.

Talpunk alól a hő

Ritka, potenciálisan megújuló energiaforrás lapul az alattunk különösen vékony földkéreg mélyén. A közeljövőben a mostaninál is sokkal nagyobb mértékben támaszkodhatnánk a geotermikus energiára, habár akadnak megoldásra váró gondok is. De mostantól pénz is jut rá!

Oktatás helyett

Akár több ezer kamuórát is beírhattak a KRÉTA rendszerbe egy miskolci technikumban az elmúlt évek során, de a szakképzési centrum állítja, most már minden rendben van. Diákok és egy volt tanár szerint egyáltalán nincs így.

„Az elégedetlenség hangja”

Százezrek tájékozódtak általa a napi politikáról a Jólvanezígy YouTube-csatorna révén, most mégis úgy döntött, inkább beáll a Kutyapárt mögé, és videókat készít nekik. Nemcsak erről, hanem a Fidesz online bénázásáról is beszélgettünk.