Podmaniczky Szilárd: Déli velõ

  • Podmaniczky Szilárd
  • 2005. február 24.

Egotrip

A tél beálltával a kerti sütés-fõzés kicsit ma-cerás lesz, bár nincs annál emberibb, mint mûanyag kezeslábas síruhában csukapörköltet fõzni a lugasban, az örökzöld bukszus tövében nyúlgrillt forgatni a parázson, közben bárkiöntõvel ellátott literes üvegbõl házi vegyes pálinkát szopogatni, bal kézzel fotózni a körénk gyûlt félénk, de annál éhesebb cinegéket, s ha minden igaz, nem kell hozzá negyedóra, a kertszom-szédok is megjelennek valamilyen ürüggyel, mondjuk azzal, hogy netán fatüzelésû kútfúróval játsszuk ki a hatóságot, vagy a veréblécet tüzeljük el a rácuppant, alvó denevérekkel.

Kerti parti a lakásban

Ha síruhában izzadunk, a pálinka könnyen a fejünkbe száll, félünk a cinegéktõl, és a szomszédoktól is kellõ garattávolságot akarunk, akkor beköltözhetünk a konyhába, de akár az ebédlõben is fölállíthatjuk az úgynevezett Raklett grillt, amivel pompás ételek készíthetõk. Igaz, a kormos, füstös íz elmarad, amiért kár-pótoljon a tudat, hogy ételünkben megjelenik a fénysebességgel száguldó elektronok keltette elektromos áram hatása.

A Raklett grill számomra is sokáig ismeretlen volt, nem szívtam magamba az anyatejjel, nem léptem rá már a kapaszkodás nélküli járást tanulva. A Raklett grillben ugyanolyan vaskos fûtõszálat találunk, mint a hagyományos típusú kenyérpirítóban, viszont a Raklettnél úgy képezték az eszköztestet, hogy a fûtõszál fölött lévõ serpenyõszerû részben kisebb húsfalatokat grillezhetünk. A rendszer lefelé is ontja a hõt, méghozzá hat-nyolc kis lapátocskára, amikben én többnyire sajtot sütök. Az eszközhöz jár még a lapátocskák számával egyezõ darabszámú fakanál-kollekció, ami a lapátba sült anyag kiakolbólintására szolgál. Ha szuper- vagy hipermarketben vásároljuk az eszközt, általában azokat a dobozokat rakják elérhetõ helyre, a polc elejére, amelyekbõl a mozgatható részeket, fakanalat, lapátot már ellopták, s olybá tûnhet, hogy nem is jár hozzá, s otthon majd nyomkodhatjuk a hideg kilincshez a fejünket, mire kitaláljuk az eszköz más grilltõl eltérõ használatát.

Hogy a kerti parti hangulatát megõrizzük, a télikertbõl behozhatunk néhány virágot, vagy zöld színû kötényt húzunk, kitölthetünk két deci száraz muskotályt, s ha hiányzik a tûzrakás õsidõktõl génágyban hurcolt mítosza, gyújtsunk be bátran a kandallóba, vagy ha idén nem ellenõrizték a kéményhuzatot, gyújtsunk meg három, a lobogó tûz hangulatát idézõ, jó minõségû gyertyát, de vigyázva, nehogy illatgyertyák legyenek, mert mielõtt megérezhetnénk a Raklett pompás illatát, orrunk nyálkahártyája kémiai aberráció, akarom mondani, irritáció áldozatává esik.

Egy nagyon egyszerû étel elkészítéséhez legtöbbször krumplira van szükség, így most is. Válogassunk egyforma, lúdtojás nagyságú burgonyát, a lúdtojás méretét nézzük meg az interneten, majd a krumplit tisztára mosva, héjával együtt helyezzük a hideg sütõbe. Nem fóliába, nem tepsibe, nem az öregapám kalapjába, hanem csak a rácsra. A sütõt állítsuk közel 140 fokos hõmérsékletre, ennél följebb semmiképp, mert az inkább vezet a krumpli robbanógránátként való használatához, s bizony láttam már farkaséhes családot kaparófákkal kucorogni a lassan hûlõ sütõ tövén. Itt jegyzem meg, érdemes lenne földeríteni, milyen ízû körettel gazdagítanánk a köretrepertoárt, ha a direkte robbantott krumpliból pürét kavarnánk. (Vigyázat, szülõi felügyelet nélkül a kísérlet nem végezhetõ!)

Legyünk jóhiszemûek, és tegyük föl, hogy a krumpli állaga a kedvünk szerint alakul, így más elfoglaltság után nézhetünk. Például vágjuk fél centi vastag "sréhont" karikákra a Pick virslit. Nem ajánlott rejtélyes eredetû, kilónként 189 forint bruttó árfekvésû virslivel kísérletezni, állítólag sütés után friss kõolaj marad vissza, de az sem lehetetlen, hogy megtaláljuk a tíz éve leadott rendszámtáblánk morzsalékát. A sütés-fõzés a XXI. században sokkal nagyobb felkészültséget, körültekintést és idegi tartalékokat igényel, mint a sötét középkorban, ezért lehetõleg már bevált sajtot válasszunk, különben sütésekor itt is csak egy fehér, átizzadt hártya marad vissza, jó esetben a gyártó félelmes kacaját visszhangzó adalékanyagok.

A virslikarikákat a bekapcsolt Raklett tetejére, a gyufásdoboz méretû sajtdarabokat a kis lapátokra tesszük, s hagyjuk, hogy az elektromos fûtõszál hõkezelje lent a sajtot, fönt a virslit.

Eközben vessünk pillantásokat a krumplira, amit hozzávetõleg negyven percig süssünk, ám minden más nap és minden más krumpli másként sül, de ha résen vagyunk, elnyerjük méltó jutalmunkat. A héjában megsült krumplit langyos tálba helyezzük, és ruhával letakarjuk.

Már tálalhatjuk a vegyes savanyúságot, pucolhatjuk és hosszában félbevághatjuk a krumplit, s mindkét fél krumpli tetejére egy-egy pampogva pirosodó sült sajtot teszünk, mellé a domborúra sült virslikarikákból, s ha még támogatni akarjuk a kerties hangulatot, kemencében sült, háromkilós, foszlós bélû, ám ropogós héjú kenyérbõl szeljünk kenyeret.

Természetesen itt is, mint a kerti partikon, valakinek be kell vállalnia a folyamatos sütõ szerepét, aki sajtoz, virsliz, esetleg kacéran bedob egy vékony szelet húscsíkos füstölt szalonnát a grillbe. Ebbõl annyi elõnye származik, hogy amíg a többiek csak esznek, õ még mindig kortyolhatja a friss palackozású, gyümölcsben inkább, mint savakban gazdag száraz muskotályt.

Kint már sötét van, a hó esik, s a barackfán rozsdásodó bográcsban szalonna illata után kutatva üvöltöznek a széncinkék.

Figyelmébe ajánljuk

Jön a bolond!

  • - turcsányi -

William McKinley-vel jól elbánt Hollywood. Az Egyesült Államok 25. elnöke mind ez idáig az egyetlen, aki merénylet áldozataként négy elhunyt potus közül nem kapott játékfilmet, de még csak egy részletet, epizódot sem.

Út a féktelenbe

Már a Lumière testvérek egyik első filmfelvételén, 1895-ben is egy érkező vonat látványa rémisztette halálra a párizsi közönséget.

Cica az istállóban

„Attól, hogy egy kóbor macska a Spanyol Lovasiskola istállójában szüli meg a kiscicáit, még nem lesznek lipicaiak” – imigyen szólt egy névtelen kommentelő a film rendezőjének honosítási ügyét olvasva.

A hegyek hangja

„Ez a zene nem arra való, hogy hallgassuk, hanem arra, hogy táncoljunk rá” – magyarázza a film – eredeti címén, a Sirāt – egyik szereplője a sivatagi rave-partyban eltűnt lánya után kutató Luisnak (Sergi López) a film magját alkotó technozene értelmét. Az apa fiával, Estebannal (Bruno Núñez Arjona) és kutyájukkal, Pipával érkezik a marokkói sivatag közepén rendezett illegális rave-fesztiválra, hogy elszántan, de teljesen felkészületlenül előkerítse Mart.

A jóság hímpora

Krasznahorkai László első poszt-Nobel-regénye játékos, bonyolult, színpompás mű. Főszereplője egy múzeumi lepketudós, entomológus (azaz a rovartan szakértője), akit váratlanul egy bonyolult elméleti problémával keres meg a munkájában elakadt író, bizonyos Krasznahorkai László, aki kísértetiesen emlékeztet a nyilvános fellépésekből és megnyilatkozásokból ismert Krasznahorkai Lászlóra.