Podmaniczky Szilárd: Déli velõ

  • Podmaniczky Szilárd
  • 2005. február 24.

Egotrip

A tél beálltával a kerti sütés-fõzés kicsit ma-cerás lesz, bár nincs annál emberibb, mint mûanyag kezeslábas síruhában csukapörköltet fõzni a lugasban, az örökzöld bukszus tövében nyúlgrillt forgatni a parázson, közben bárkiöntõvel ellátott literes üvegbõl házi vegyes pálinkát szopogatni, bal kézzel fotózni a körénk gyûlt félénk, de annál éhesebb cinegéket, s ha minden igaz, nem kell hozzá negyedóra, a kertszom-szédok is megjelennek valamilyen ürüggyel, mondjuk azzal, hogy netán fatüzelésû kútfúróval játsszuk ki a hatóságot, vagy a veréblécet tüzeljük el a rácuppant, alvó denevérekkel.

Kerti parti a lakásban

Ha síruhában izzadunk, a pálinka könnyen a fejünkbe száll, félünk a cinegéktõl, és a szomszédoktól is kellõ garattávolságot akarunk, akkor beköltözhetünk a konyhába, de akár az ebédlõben is fölállíthatjuk az úgynevezett Raklett grillt, amivel pompás ételek készíthetõk. Igaz, a kormos, füstös íz elmarad, amiért kár-pótoljon a tudat, hogy ételünkben megjelenik a fénysebességgel száguldó elektronok keltette elektromos áram hatása.

A Raklett grill számomra is sokáig ismeretlen volt, nem szívtam magamba az anyatejjel, nem léptem rá már a kapaszkodás nélküli járást tanulva. A Raklett grillben ugyanolyan vaskos fûtõszálat találunk, mint a hagyományos típusú kenyérpirítóban, viszont a Raklettnél úgy képezték az eszköztestet, hogy a fûtõszál fölött lévõ serpenyõszerû részben kisebb húsfalatokat grillezhetünk. A rendszer lefelé is ontja a hõt, méghozzá hat-nyolc kis lapátocskára, amikben én többnyire sajtot sütök. Az eszközhöz jár még a lapátocskák számával egyezõ darabszámú fakanál-kollekció, ami a lapátba sült anyag kiakolbólintására szolgál. Ha szuper- vagy hipermarketben vásároljuk az eszközt, általában azokat a dobozokat rakják elérhetõ helyre, a polc elejére, amelyekbõl a mozgatható részeket, fakanalat, lapátot már ellopták, s olybá tûnhet, hogy nem is jár hozzá, s otthon majd nyomkodhatjuk a hideg kilincshez a fejünket, mire kitaláljuk az eszköz más grilltõl eltérõ használatát.

Hogy a kerti parti hangulatát megõrizzük, a télikertbõl behozhatunk néhány virágot, vagy zöld színû kötényt húzunk, kitölthetünk két deci száraz muskotályt, s ha hiányzik a tûzrakás õsidõktõl génágyban hurcolt mítosza, gyújtsunk be bátran a kandallóba, vagy ha idén nem ellenõrizték a kéményhuzatot, gyújtsunk meg három, a lobogó tûz hangulatát idézõ, jó minõségû gyertyát, de vigyázva, nehogy illatgyertyák legyenek, mert mielõtt megérezhetnénk a Raklett pompás illatát, orrunk nyálkahártyája kémiai aberráció, akarom mondani, irritáció áldozatává esik.

Egy nagyon egyszerû étel elkészítéséhez legtöbbször krumplira van szükség, így most is. Válogassunk egyforma, lúdtojás nagyságú burgonyát, a lúdtojás méretét nézzük meg az interneten, majd a krumplit tisztára mosva, héjával együtt helyezzük a hideg sütõbe. Nem fóliába, nem tepsibe, nem az öregapám kalapjába, hanem csak a rácsra. A sütõt állítsuk közel 140 fokos hõmérsékletre, ennél följebb semmiképp, mert az inkább vezet a krumpli robbanógránátként való használatához, s bizony láttam már farkaséhes családot kaparófákkal kucorogni a lassan hûlõ sütõ tövén. Itt jegyzem meg, érdemes lenne földeríteni, milyen ízû körettel gazdagítanánk a köretrepertoárt, ha a direkte robbantott krumpliból pürét kavarnánk. (Vigyázat, szülõi felügyelet nélkül a kísérlet nem végezhetõ!)

Legyünk jóhiszemûek, és tegyük föl, hogy a krumpli állaga a kedvünk szerint alakul, így más elfoglaltság után nézhetünk. Például vágjuk fél centi vastag "sréhont" karikákra a Pick virslit. Nem ajánlott rejtélyes eredetû, kilónként 189 forint bruttó árfekvésû virslivel kísérletezni, állítólag sütés után friss kõolaj marad vissza, de az sem lehetetlen, hogy megtaláljuk a tíz éve leadott rendszámtáblánk morzsalékát. A sütés-fõzés a XXI. században sokkal nagyobb felkészültséget, körültekintést és idegi tartalékokat igényel, mint a sötét középkorban, ezért lehetõleg már bevált sajtot válasszunk, különben sütésekor itt is csak egy fehér, átizzadt hártya marad vissza, jó esetben a gyártó félelmes kacaját visszhangzó adalékanyagok.

A virslikarikákat a bekapcsolt Raklett tetejére, a gyufásdoboz méretû sajtdarabokat a kis lapátokra tesszük, s hagyjuk, hogy az elektromos fûtõszál hõkezelje lent a sajtot, fönt a virslit.

Eközben vessünk pillantásokat a krumplira, amit hozzávetõleg negyven percig süssünk, ám minden más nap és minden más krumpli másként sül, de ha résen vagyunk, elnyerjük méltó jutalmunkat. A héjában megsült krumplit langyos tálba helyezzük, és ruhával letakarjuk.

Már tálalhatjuk a vegyes savanyúságot, pucolhatjuk és hosszában félbevághatjuk a krumplit, s mindkét fél krumpli tetejére egy-egy pampogva pirosodó sült sajtot teszünk, mellé a domborúra sült virslikarikákból, s ha még támogatni akarjuk a kerties hangulatot, kemencében sült, háromkilós, foszlós bélû, ám ropogós héjú kenyérbõl szeljünk kenyeret.

Természetesen itt is, mint a kerti partikon, valakinek be kell vállalnia a folyamatos sütõ szerepét, aki sajtoz, virsliz, esetleg kacéran bedob egy vékony szelet húscsíkos füstölt szalonnát a grillbe. Ebbõl annyi elõnye származik, hogy amíg a többiek csak esznek, õ még mindig kortyolhatja a friss palackozású, gyümölcsben inkább, mint savakban gazdag száraz muskotályt.

Kint már sötét van, a hó esik, s a barackfán rozsdásodó bográcsban szalonna illata után kutatva üvöltöznek a széncinkék.

Figyelmébe ajánljuk

Vérző papírhold

  • - ts -

A rendszeresen visszatérő témák veszélyesek: mindig felül kell ütni a tárgyban megfogalmazott utolsó állítást. Az ilyesmi pedig egy filmzsánerbe szorítva a lehetőségek folyamatos korlátozását hozza magával.

Szűznemzés

Jobb pillanatban nem is érkezhetett volna Guillermo del Toro új Frankenstein-adaptációja. Egy istent játszó ifjú titán gondolkodó, tanítható húsgépet alkot – mesterséges intelligenciát, ha úgy tetszik.

Bárhol, kivéve nálunk

Hajléktalan botladozik végig a városon: kukákban turkál; ott vizel, ahol nem szabad (mert a mai, modern városokban szabad még valahol, pláne ingyen?); már azzal is borzolja a kedélyeket, hogy egyáltalán van.

Brahms mint gravitáció

A kamarazenélés közben a játékosok igazán közel kerülnek egymáshoz zeneileg és emberileg is. Az alkalmazkodás, kezdeményezés és követés alapvető emberi kapcsolatokat modellez. Az idei Kamara.hu Fesztivál fókuszában Pablo Casals alakja állt.

Scooter inda Művhaus

„H-P.-t, Ferrist és Ricket, a három technoistent két sarkadi vállalkozó szellemű vállalkozó, Rácz István és Drimba Péter mikrobusszal és személyautóval hozza Sarkadra május 25-én. Ezen persze most mindenki elhűl, mert a hármuk alkotta Scooter együttes mégiscsak az európai toplista élvonalát jelenti. Hogy kerülnének éppen Magyarországra, ezen belül Sarkadra!?” – írta a Békés Megyei Népújság 1995-ben arról a buliról, amelyet legendaként emlegetnek az alig kilencezer fős határ menti kisvárosban.

Who the Fuck Is SpongyaBob?

Bizonyára nem véletlen, hogy az utóbbi években sorra születnek a legfiatalabb felnőtteket, a Z generációt a maga összetettségében megmutató színházi előadások. Elgondolkodtató, hogy ezeket rendre az eggyel idősebb nemzedék (szintén nagyon fiatal) alkotói hozzák létre.