Varga János: Egészségtan

  • 2003. június 19.

Egotrip

Téli bőrgyengeség
Téli bőrgyengeség

Bőrgyógyászat, mozgásformák

A tapasztalatok szerint felnőtt, egészséges ember 10 napig nélkülözhet mindennemű tisztálkodást anélkül, hogy makacs betegség keletkezne a bőrén. Az idővel beálló öntisztulásról szóló feltételezések alaptalanok.. Télen, mikor táplálékunk vitaminban szegény, kevés nap éri bőrünket, és csüggedtség kerít minket hatalmába, bőrünket gyakran kezdik ki ócska betegségek. Ezek máskor oly könnyen gyógyulnak, ekkor viszont makacs bőrbajjá fejlődhetnek. Gombás, ekcémás betegségek, vérzékenység, sömör jellemzik az évszakot. Leküzdésükben kudarcot vallanak az erős antiszeptikumok, hidratáló kenőcsök is. Testünk folyton ruhával, cipővel borítva, és az említett gyógyszerek által elért csekély javulás hamarosan semmivé válik, ha a bőr nem szellőzhet. Ilyenkor egyet tehetünk: fűtsünk be a lakásba, és legalább ott engedjük magunkat meztelennek. Ez, bár enyhíti a bőrbajokat, önmagában légzőszervi gondokat okozhat, ezért ügyeljünk a levegő nedvesen tartására vizes edények elhelyezésével. Ne öltözzünk vastagon éjszakára! Ne fürödjünk gyakrabban, mint az valóban szükséges, mert a goromba szappanok a bőr különben is gyenge ellenállását tovább rontják. Tegyünk úgy, mintha nyár lenne!

Krátergomba. A talp téli, idénykóros betegsége, de ha nem kezeljük megfelelően, kihúzódhat a többi évszakra is. A kórokozó gomba ocsmány gödröket rág a talpbőrbe és bűzösít. Makacs betegség. Télen ecetes, diófaleveles lábfürdővel védekezhetünk. Éjszakára gyönge ecetes zoknit húzzunk. Amint az időjárás melegebbre fordul, kezdjünk mezítláb járni, mert semmilyen fürdő, kenőcs nem segíthet annyit a lábnak, mint a levegő, a nap és a bőr folytonos kopása.

A lábvégek egészségtanát úgy érthetjük meg, ha tisztán látjuk funkcionális anatómiájukat. A talpbőr funkciója a pusztulás. Egyfajta ágyútöltelék, első sor a hadtestben, amit a test a kopás ellen küld. Hús és csont helyett kopik, és mindenben igazodott funkciójához, tehát elvárja önnön pusztulását.

Sebnevelés. A sebajkak közé hintett cigihamu első osztályú sebhintőpor. Szárítja, összehúzza az újonnan szerzett nyílást. Garantáltan steril, hiszen nemrég még izzott. Ezek beregi tapasztalatok. Másik lehetőség, hogy sebünket házi, testi kedvencként fenntartjuk. Gondját viseljük, ápolgatjuk, odafigyelünk rá, és felhívjuk rá a figyelmet. Nevelgetjük: hol feddjük - szárítással -, hol kényeztetjük - hidratálással. Begyógyuláskor elbúcsúzunk.

Bőrkeményedés demarkálása. Tömény ecetesszenciás borogatással száműzhetjük a legotrombább bőrkeményedést is, anélkül, hogy fizikailag be kellene avatkozni. A szarupogácsa lelökődése után kényes bababőr csodálkozik rá a világra.

Lőtt seb ellátása. A lövedék kipiszkálása után egy gyűszűnyi "GAVALLÉR" arcszesszel mossuk át a lőcsatornát.

Koszféleségek

Pontozott retek. Néhány nap tisztálkodás nélkül, és megképződik a jellegzetes pontozott retek. A bőr pórusaiban megtapad a fekete kosz, de a sima részekről folyamatosan lekopik.

BKV-mocsok. A buszon, metrón, mozgólépcsőn, villamoson való kapaszkodás során olyan ártalmas mocsokréteg tapad a kezünkre, ami tartalmazza a legveszélyesebb hajléktalanbetegségek, így a tbc kórokozóját, számos vírust, fertőző ágenst. Feltétlenül szükséges a szappanos kézmosás.

MÁV-mocsok. Ugyanaz, mint a BKV-mocsok, de ha lehet, még aljasabb összetevőkből áll. Kiegészül a világ minden tájáról összehordott ürülékkel, vizeletkristálykákkal és hányáslepedékkel.

Túrórudiragacs. Mohó, zavart édességfogyasztás közben cukros, csokoládés ragacs keni össze ujjaink végét. Ha nincs mód kézmosásra, a túrórudiragacsra BKV-mocsok rakódik, és mindez legkiválóbb otthona a fertőző mikrobáknak.

Gúnya

A ruhaszövetek alapanyaguktól függően különböző mértékben veszik magukba a bűzt, kocsmaszagot. A rossz szagra legfogékonyabb a pamut, ezt követi a műszálas anyag. A vászon már sokkal ellenállóbb. A gyapjú természetes anyag lévén nagyon lassan bűzösödik, végül a polár bír a legjobb tulajdonságokkal. A bőrholmik saját jó illata sokáig megküzd az idegen szagokkal.

Legyen négyféle ruhánk: gálaruha a jeles alkalmakra, köznapi gúnya a mindennapos mutatkozásra, alvós ruha éccakára és viselős a koszos munkákhoz. Ha így felosztjuk a ruhatárat, sok mosást spórolhatunk meg. Ne járjunk hajadonfőtt, mert tudvalevő, hogy a legtöbb hőt a fejünkből vesztjük el, hőségben pedig itt ér legtűzőbben a nap. Továbbá télen ügyeljünk a derék és az ízületek melegen tartására. Viseljünk olyan lábbelit, ami erősen fogja a bokát, és jól szigetel a talpa.

Mozgásformák

Gyaloglás. Ez a mozgásforma méltó leginkább az emberhez. Menet közben a táj változik, gondolatokat ébreszt, így a társalgás is jobban esik. Szívből javaslom az étkezések utáni egészségügyi séta beiktatását. A pangó gázok könnyebben távoznak, és észrevétlenül ereszthetjük el őket.

Futás. Ahogy korábban utaltam rá, a test fizikai karbantartására ez a mozgásforma a legalkalmasabb.

Kerékpározás. Jóllehet az egyoldalú mozgás miatt egészségtani szempontból a futásnál alacsonyabb rendű, ám cserébe a sebesség élményével ajándékoz meg, ami pedig mosolyt csal az arcunkra. Mentálhigiénés hatását hangsúlyozom. A kerékpározás nem sport, hanem a közlekedés egy nemes formája.

Úszás. Ez a mozgásforma természetellenes, egyoldalú, a térd megkottyanását okozza.

Amorf fizikai munka. A legtöbb mezőgazdasági, ipari munka ilyen. A mozdulatok olyan változatosságát kívánja meg, hogy egyetlen izomcsoport, ízület sem vonhatja ki magát a munka alól. Ezért nevezem amorfnak, az egyoldalúval szemben. Az izmok edzésén túl az ilyen munka gyakorlatban tartja a mozgáskontrollt és egyensúlyérzéket. Feszessé és szárazzá teszi az ízületeket. A gyaloglás és futás mellett ebből kívánatos felépíteni az egészséges élet első alappillérét.

Figyelmébe ajánljuk