Várhegyi Éva: Ekotrip (Közszolgálat)

publikálva
2000/34. (08. 17.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Becsapott a ménkű. A KSH a szokásos időben, augusztus 12-én nyilvánosságra hozta a júliusi infláció sokkoló ütemét. Egy hónap alatt kerek 1,1 százalék, főleg a fogyasztói árindexet negyedrészben meghatározó élelmiszerárak 3,3 százalékos drágulásának köszönhetően. Mindez annyit tesz, hogy a tavaly július óta eltelt egy év során 9,6 százalékkal emelkedett a fogyasztói árszínvonal.

Közszolgálat

Becsapott a ménkű. A KSH a szokásos időben, augusztus 12-én nyilvánosságra hozta a júliusi infláció sokkoló ütemét. Egy hónap alatt kerek 1,1 százalék, főleg a fogyasztói árindexet negyedrészben meghatározó élelmiszerárak 3,3 százalékos drágulásának köszönhetően. Mindez annyit tesz, hogy a tavaly július óta eltelt egy év során 9,6 százalékkal emelkedett a fogyasztói árszínvonal.

Az igencsak zsebünkbe vágó eseményről aznap délelőtt a 11 órás hírekben becsülettel tudósított is a közszolgálati Magyar Rádió. Kíváncsi állampolgárként a Déli krónika idején is hegyeztem a fülem, hátha további részleteket megtudhatok, netán értékeléseket is hallhatok. Hát nem. A saját szlogenje szerint hárommilliós hallgatói táború közszolgálati Déli krónika nemcsak a kommentároktól kímélt meg, de magától a hírtől is. Minek is izgasson fel ebben a melegben hárommillió állampolgárt, köztük az ilyesféle hírekre különösen érzékeny nyugdíjasokat, munkanélkülieket, kisgyerekes anyukákat? Akik a magamfajták mellett egyáltalán ráérnek délben rádiót hallgatni.

Pedig a fülledt augusztusi uborkaszezonban a krónika szerkesztőinek nehéz lehetett ellenállni a csábításnak. Ha csak a KSH közleményét leadják, akkor is vagy három értékes percet kitölthetnek a rendelkezésre álló időből. Ha megkérdezik egy-két szakértő véleményét, további percekig bilincselhetik magukhoz értékes hallgatóikat. E helyett vezető hírként hosszasan ecsetelték a személyi igazolvány beszerzésének kafkai útvesztőit. Nem mondom, ez is érdekel pár ezer hallgatót. De annyit talán nem, mint a váratlanul meglódult infláció, ami még az előrejelzők hadát is jól megtréfálta. Értesülhettünk még arról a fontos eseményről, hogy Dávid Ibolya elnök, miniszter indul a Balaton-átúszó versenyen.

Vagy egy órán át azt hittem, valami tévedés lehet: nyilván a KSH időközben visszavonta szenzációs bejelentését, mert rájött, hogy véletlenül nem a magyar, hanem az üzbég inflációs számokat ismertette. Most már időt nem kímélve csak azért is belehallgattam az egyórás hírekbe. És láss csodát, a nyitó hír megint a KSH közleménye! Bár nemcsak kíváncsi, de szívós is vagyok, azért néhány óráig mégis pihentettem az ügyet, és legközelebb már csak az Esti krónikát kapcsoltam be.

Gondoltam, addigra már csak felébrednek a krónika szerkesztői, esetleg egy kiadós langyos zuhany frissítő hatására. Csak eszükbe jut, hogy már nem 1970-ben vagy ´80-ban vannak, amikor egy ilyen kényes hír tálalása előtt meg kellett várniuk a pártközpont útmutatását, hivatalos kommentárját, ha továbbra is a köz szolgálói kívántak maradni.

Nem ébredtek fel. Vagy nagyon is. Hiába füleltem, se hírt, se kommentárt nem hallottam. A Magyar Rádió krónikája továbbra is megkímélte hallgatóit a kellemetlen hírtől. Rá kellett jönnöm, mégiscsak én tájoltam el magam az időben, nem ők. Nekem kell a frissítő zuhany, nem nekik. Hogy is gondolhattam, hogy ha már e forró péntek délelőttjén sem sikerült, éppen délután találnak majd a víkendre induló illetékes elvtársak közül egy palimadarat, aki hajlandó megadni a kívánt útmutatást.

Végül is tényleg rázós az ügy, ami abból is látszik, hogy napokig tartott, amíg a kormány részéről nyilatkozók összehangolták mondandójukat. Egyfelől megnyugtattak minket, hogy az infláció júliusi meglódulása csak szezonális kilengés volt, ami, meglátjuk, már augusztusra visszaleng. Másfelől azért a pénzügyminiszter közölte: korrigálják a nemrég módosított idei inflációs prognózist. A jövő évit viszont csak annyira, hogy ne kelljen újraszámolni a két évre szóló költségvetési tervet.

Eközben az elemzők rendre fölülírták inflációs prognózisaikat, méghozzá jó vastagon: 9 százalék fölé emelték az éves átlagos ütemet és 9 százalék körülire az év végit. Hangot adtak annak is, hogy erre való tekintettel a jövő évi költségvetési törvény tervezett számait is módosítani kellene, nehogy megismétlődjön az alultervezés idei esete, ami minden érintettet bizonytalanságban tart. Kivéve a kormányt, amelynek így van miből osztogatnia, kegyet gyakorolnia.

Végül azért csak kialakult a hivatalos álláspont: nem kell attól félni, hogy trendváltás történt volna az inflációban. Azért mindenesetre az eredetileg 6 százalékra beállított, majd nemrég 7-8-ra módosított ütemet most 8-ra teszik. Ez meg a tervezettnél gyorsabb gazdasági növekedés uszkve 100-120 milliárd forint többletet hoz az idei költségvetés konyhájára. Legalábbis a pénzügyminiszter közlése szerint. A kormányfő szerda reggeli közszolgálati interjújában ezt a többletet nemes egyszerűséggel "legendásnak", "hasraütésszerűen mondott jóslatnak" minősítette, közölvén: csigavér, várjuk meg az év végét. ´ pillanatnyilag csak abban bizonyos, és ennek - megtudtuk - örül is, hogy a nyugdíjak esetében mindenképpen szükséges lesz egy rendkívüli emelés. ´ most a pénzügyi folyamatok eredményeképpen 2 százalékot lát. És bár szerinte nagyon nehéz azt megjósolni, de egy legalább 2 százalékos év végi visszamenőleges nyugdíjemelést végre tudnak majd hajtani. Ha a gazdasági növekedés jobban alakul, akkor ez még ennél több is lehet - mondta.

A hárommillió hallgatót számláló közszolgálati Déli krónika az interjúból már csak annyit idézett föl: a miniszterelnök megígérte, az év végén visszamenőleg legalább 2 százalékkal emelik a nyugdíjakat, mivel a vártnál gyorsabban nő a gazdaság. Többletinflációról, bizonytalanságról, a pénzügyminiszter kioktatásáról nem esett szó. Na ja, így kell a közt szolgálni.

publikálva
2000/34. (08. 17.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-magyarország

még több Kis-Magyarország...

Politika

még több Politika...

Narancs

Blog

még több cikk