A sünök védelmére figyelmeztet a természetvédelmi egyesület

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. november 7.

Élet + Mód

Az őszi lombhullás idején a téli álomra húzódó sünök könnyen a kertészkedők áldozatai lehetnek – figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

A kertek, parkok rendezése során összegereblyézett, ideiglenes levél- és rőzsehalmok ideális búvóhelyet jelentenek a telelésre készülő sünök számára, amelyeknek téli álma akkor kezdődik, amikor a hőmérséklet tartósan 8 Celsius-fok alá csökken. Fontos, hogy amikor elszállítják ezeket a növényi halmokat, vegyék figyelembe az esetleg alattuk megbúvó sünöket.

A sünök védelme érdekében a természetvédők azt ajánlják, hogy ne vasvillával, hanem a szerszám nyelével vagy hosszabb erős bottal, majd kesztyűs kézzel fentről lefelé haladva forgassuk át a halmot, így győződve meg arról, hogy nincs-e alatta sün.

 
 
Sün
pxhere.com

A zaj hatására összegömbölyödő sün tüskéire szúródó levéltörmelék szinte láthatatlanná teszi az állatot, ezért a halom alapi részéhez jutva nagyon figyeljünk a gömbölyded formákra. Az összegömbölyödve megemelt állat ugyanis gyakran kigurul a gallyak és levelek közül. Arra is felhívják a figyelmet, hogy soha ne gyújtsuk fel az ilyen rakásokat.

Ha a gallyrakás megbontásakor telelő sünt találunk, pakoljunk rá ágakat és leveleket, vagy készítsünk levélhalmot egy közeli bokor takarásában és az alá helyezzük át az sünt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.