ENSZ: A koronavírus-járvány évekkel vetette vissza a világot a fejlődésben

Élet + Mód

Tízből kilenc országban az élettartam, az oktatás és a gazdasági jólét területén is látványos nyomot hagyott az elmúlt időszak.

 Az elmúlt két évben tíz országból kilencben több évtizedes fejlődést vetett vissza a várható élettartam, az oktatás és a gazdasági jólét terén a világjárvány - állapította meg az ENSZ csütörtökön közzétett jelentése.

Az emberi fejlettségi index (Human Development Index,  HDI) című jelentést először 1990-ben készítették el, hogy a GDP-nél (bruttó hazai termék) alkalmasabb, több tényezőből álló mutatóval mérjék a jólétet. Létrehozása óta pedig először fordult elő, hogy két egymást követő évben - 2020-ban és 2021-ben - is romlottak a számok. A listán szereplő 191 ország többségében a jólét és várható élettartam a 2016-os szintre esett vissza.

A világ öt évvel marad le a fejlődésben, és az ENSZ attól tart, az ukrajnai háború tovább ront a helyzeten.

A jelentés szerint 2021-ben Svájc volt a világ éllovasa 84 éves várható élettartammal, az oktatásban töltött áltagosan 16,4 évvel és 64 475 svájci frankkos (26 millió forint) medián éves fizetéssel. A skála túlsó végén Dél-Szudán helyezkedik el, ahol 55 év a várható élettartam, a helyiek átlagosan mindössze 5,5 évet töltenek iskolában, és évente 768 dollárt (304 ezer forint) keresnek.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk