Egy játék, amivel védekezhetünk a manipuláció ellen

Élet + Mód

A Harmony Square nevű játék célja dezinformációval, manipulációval, trollkodással szétverni egy békés közösséget. Nem trollképző, hanem egyfajta pszichológiai védőoltás a hasonló manipulációs kísérletek ellen.

Nagy népszerűségre tett szert a remek humorral megalkotott Harmony Square nevű játék a középiskolás korú fiatalok körében. A játék célja dezinformációval, manipulációval, trollkodással szétverni egy békés közösséget, heves indulatokat gerjeszteni, választást befolyásolni, hogy így vértezze fel a játékosokat a hasonló manipulációs kísérletek ellen.

A bevezetőben megkapjuk a helyzetjelentést: „The game’s setting is the idyllic Harmony Square, a small neighborhood mildly obsessed with democracy.” Ez a hivatalos fordításban: „A játék helyszíne az idilli Harmony Square, egy kisebb városnegyed, amelynek a demokrácia a vesszőparipája.” Az angol és magyar nyelvi változatot is élveztük, többnyire jól átjött az eredeti finom humora. A három választható karakter közül mi a Bay King Soda – Hab A Tortán nevű aranyifjúval vittük végig a játékot, amely remek volt, de tulajdonképpen nem játék.

Nem lőjük le a poént, illetve a poénokat, különben megfosztanánk az olvasót a szórakozástól, de a Harmony Square négy szintjének végigjátszásával a játékosok 5 manipulációs technikát ismerhetnek meg, amelyek jellemzőek a politikai félretájékoztatásra:

  • trollkodás, azaz mások szándékos érzelmi reakcióra provokálása, ezáltal felháborodás kiváltása;
  • erős érzelmeket keltő nyelvezet hatásainak kihasználása: az emberekből félelmet vagy dühöt kiváltani egy adott témával kapcsolatban;
  • bizonyos üzenetek elérésének és népszerűségének mesterséges felerősítése, például közösségi média botok segítségével vagy hamis követők vásárlásával;
  • összeesküvés-elméletek létrehozása és terjesztése, azaz egy kis, titkos és aljas szervezet hibáztatása a világban zajló eseményekért;
  • a közönség polarizálása a csoportok közötti különbségek szándékos hangsúlyozásával és felnagyításával.

A Harmony Square fejlesztését az Egyesült Államok külügyminisztériumának Globális Aktivitási Központja (Global Engagement Center, GEC) és az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatalának Kiberbiztonsági és Infrastruktúrabiztonsági Ügynöksége (Cybersecurity and Infrastructure Security Agency, CISA) a DROG nevű szervezettel és a Cambridge-i Egyetemmel együttműködésben támogatta, pontosan azért, mert fontosnak tartják, hogy a fiatalok felismerjék az állami és nem állami dezinformációt, manipulatív propagandát és ne dőljenek be neki.

Mi egy vidéki középiskolai csoporttal ültük végig a Harmony Square szemináriumot a „Házhoz megy a követség” program keretében. A program arról szól, hogy iskolák, egyetemek, diákszervezetek, vagy más közösségek kérhetik, hogy a nagykövetség elmenjen hozzájuk és előadást tartson egy adott témában, teljesen ingyenesen. Jártak már Miskolcon, Szegeden, Szombathelyen, Siófokon, Nyíregyházán, Fóton és Hajdúböszörményben, de nyáron több fesztiválra is kitelepül a nagykövetség, ilyenek például az EFOTT vagy a SZIN, ezeken is sokszor előkerül a Harmony Square. 

A fiatalok velünk együtt nagy érdeklődéssel hallgatták az angol nyelvű előadást, ami ingyen anyanyelvi angolórának is felfogható. Két kedves hölgy és a sajtóosztály egy munkatársa vázolta a közösségi médiában terjedő kommunikációs manipuláció jelenséget, válaszolt a kérdésekre és adott tájékoztatást az amerikai továbbtanulás lehetőségeiről.

A végén, amikor kifele menet a szóróajándékok között válogató résztvevőket kérdeztük volna, hogy mennyire tetszett a program és mit tanultak, a csoport kísérő tanára odalépett hozzánk és megkért, ne írjuk meg, hogy itt jártak. Kérdésünkre, hogy miért, azt a választ kaptuk, hogy a Tankerület valami jogszabály alapján megtiltotta a külső programokon való részvételt a közoktatási intézmények hallgatóinak. Ilyen jogszabályt jogászunk nem talált, de a helyi művelődési ház igazgatója is megerősítette, hogy a diákok hozzájuk sem mehetnek át, ezért a matinéelőadásokat sem tudják megtartani.

Amire a játékfejlesztők nem is gondoltak

A játék végén azonban azok a fiatalok, akikkel tudtunk beszélni, igen sok manipulatív témát tudtak felsorolni, a „gonosz gyíkemberek irányítják a világot” sztoritól a „Hillary Clinton egy pizzázó pincéjében szokott gyerekvért inni” horroron át az „Amerika megvette Ukrajna összes termőföldjét” írásokig. Valaki tréfásan megjegyzi, hogy „bennem is van chip, mióta megkaptam a Moderna oltást, időnként csipog a Tescóban”. Ez persze jó poén, de a Harmony Square és hasonló játékok éppen az ilyen híresztelések ellen immunizálnak.

A fiatalokat arról is kérdeztük a játék után, hogy milyen közösségromboló témákat lehetne bevetni, ha ennek a bizonyos kisvárosnak a lakossága lenne a célközönség. „Hát, itt a választás előtt volt olyan, hogy elterjesztették, hogy a polgármesterjelölt veri a nőket” – mondja az egyik végzős gimnazista, aki jogásznak készül. „Ment az adok-kapok. Persze lehet utána bizonyítani, hogy nem úgy volt, meg be lehet perelni a szöveg terjesztőit, a pert meg is nyerheti a sértett, de a választás már akkor el lett vesztve."

„Nálunk végigjárták a falut a választás előtt szombaton, és azt mondták, hogy ha nem a Fidesz nyer, akkor az ellenzék viszi a hadköteles korúakat az ukrán frontra, már ki vannak nyomtatva a behívók. Ez persze hülyeség volt, de a nagyszülők, dédszülők bevették. És ez ellen még védekezni sem lehetett, rákeresni, hogy mi van, mert személyesen mondták, házról házra járva. Ilyet az amerikai játék fejlesztői nem is gondolhattak" – mondja az előbbi fiú barátnője. „Ja persze, meg együtt bontanák le a kerítést, ugye. Nem lehetne abbahagyni, hogy X 'megmondja', hogy mit akar Y? Mert Y azt úgyis jobban tudja. Kérdezzék meg, oszt jónapot” – veszi vissza a szót a fiú.

Oltás az álhírek ellen 

A Harmony Square játék ugyan, de tudományos alapokon. A Harvard Egyetem Kennedy School folyóiratában olvashatunk a szociológiai, pszichológiai háttérről, a pszichológiai  „vakcinák” gondolatát, az 1960-as években William McGuire pszichológus fogalmazta meg. Az „oltáselmélet” orvosi analógiát követ: a vakcina általában egy adott kórokozó legyengített változata, amely a szervezetbe juttatás után antitestek termelődését indukálja, és megakadályozza, hogy az egyén megbetegedjen, ha a valódi betegséggel érintkezik.

Az oltáselmélet szerint ugyanez érhető el a (rosszindulatú) meggyőzési kísérletekkel is: ha valakit előzetesen kiteszünk egy adott félrevezető érv meggyengített változatának, az olyan folyamatot indít el, amely a „mentális antitestek” termelődéséhez hasonlít, és így kevésbé valószínű, hogy az illetőt később meggyőzi a „valódi” manipuláció. A játék során a játékosok a manipulációs technikák gyengített dózisainak vannak kitéve azáltal, hogy egy álhírgyártó bőrébe bújva kiváltják a pszichológiai antitestek termelődését.

A kutatók azt találták, hogy a Harmony Square-rel játszók a manipulatív közösségi médiatartalmakat a játék után szignifikánsan kevésbé megbízhatónak találják a kontrollcsoporthoz képest, magabiztosabbak abban, hogy felismerik a manipulatív tartalmakat a közösségi média posztokban és kisebb valószínűséggel számolnak be arról, hogy manipulatív közösségi médiatartalmat osztanak meg másokkal.

„Kultúra váltás CIA segítséggel!!” 

„Nagyon pozitívak a visszajelzések, a résztvevők élvezik, hogy egy interaktív játék során foglalkozunk az álhírekkel” – mondja az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövetségének szóvivője. „A program érdekessége, hogy nem csak az álhírek felismeréséről, hanem a működési mechanizmusukról is szó esik, sőt ez kerül a fókuszba: milyen módon tudnak az álhírek, félinformációk megosztani egy alapvetően békés közösséget. A játék elsődleges célközönsége a fiatalabb korosztály, de mindig bíztatjuk őket, hogy beszéljenek a témáról a tágabb környezetükben, akár idősebbekkel is, főleg, hogy elmondásuk alapján sokszor főként nekik okoz nehézséget az álhírek felismerése. Közönségtől függően vegyesek a tapasztalatok azzal kapcsolatban, hogy ki mennyire követi a híreket, a legfiatalabbak közül sokan már a fontosabb eseményekről is csak TikTokon vagy Twitteren informálódnak, számukra a Facebook is eltűnőben van.” 

Ha példázni kéne, mi ellen szükséges a Harmony Square, elég megnézni a nagykövetség Facebook-oldalát, cikkünk írásakor a kommentszekcióban elég furcsa bejegyzések is találhatók. David Pressman nagykövet bejegyzésére, amelyben egy vacsoráról számol be Rubik Ernővel és magyar innovátorokkal, egy kommentelő azt írta: „Törődj a saját dolgoddal, ne avatkozz bele a Magyar belpolitikába!” Arra a hírre, hogy az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége közép-európai programot indít, egy másik kommentelő pedig ezt: „Köszönöm nem kérek, kultúra váltás CIA segítséggel!! Az amerikai demokrácia egy kalap szar semmi több és nem ér többet. Nem nyíltan háborúznak hanem NGO-kal és programokkal!” 

Arról, hogy a nagykövetség hogyan viszonyul ehhez a jelentős troll-tevékenységhez, a szóvivőtől diplomatikus választ kaptunk. Azt mondja, naponta találkoznak dezinformációval a legkülönbözőbb csatornákon keresztül, a közösségi médiában, a hagyományos sajtóban, a reklámokban és a szájról szájra terjedő hírekben. „Célunk, hogy világos, egyenes és tényszerű tájékoztatást nyújtsunk az Amerikai Egyesült Államok politikáiról, hogy az emberek megértsék a problémákat és saját maguk hozhassák meg döntéseiket. Mindig arra bátorítjuk az embereket, hogy megbízható forrásokból tájékozódjanak.”

A Harmony Square a világon bárki számára elérhető, Magyarországon a követség már több ezer emberrel ismertette meg a játékot, de bárki ki is próbálhatja a harmonysquare.game oldalon. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk