Jövő évtől tilos a vezetett séta Amszterdam vörös lámpás negyedében

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019. március 21.

Élet + Mód

A hollandok is megunták a turistákat.

Jövő évtől betiltják az ingyenes városnéző sétákat és kocsmatúrákat Amszterdam vörös lámpás negyedében, ezenfelül idegenforgalmi adót vetettek ki a jegyekre. A cél a belvárosi turistaáradat mérséklése. De a városközpont többi részén is legfeljebb 15 fős csoportokat szervezhetnek az ezzel foglalkozó irodák.

"Nem tartjuk helyénvalónak azt sem, hogy a turisták a szexmunkásokon legeltessék a szemeiket" - jelentette ki Udo Kock, a terveket bejelentő önkormányzati képviselő.

Felmérések szerint hetente több mint ezer szervezett csoport érkezik a vörös lámpás negyedbe, a kora esti csúcsidőben óránként mintegy 28.

Az intézkedés több hasonló lépést követ, amelyek célja a belváros élhetőbbé tétele, a turistaforgalom, illetve az azzal járó zaj és szemét csökkentése. Korábban például betiltották a csoportok késő éjszakai indítását és engedélyhez kötötték a túravezetést. Ezzel ugyan csökkent a zaj a helyi lakosok szerint, de kétharmadukat továbbra is zavarják a városnéző séták.

Arre Zuurmond városi ombudsman tavaly "törvények nélküli dzsungelként" írta le Amszterdam turisták "sújtotta" központját, ahol éjszakánként rendszeres illegális autó- és kerékpárversenyek folynak az utcákon, nyíltan árulják a kábítószert és gyakoriak a súlyos testi sértések.

A mintegy 800 ezres lakosságú Amszterdam becslések szerint tavaly 18 millió látogatót fogadott.

Neked ajánljuk