Kitartó havazásra és hófúvásra figyelmeztetnek

  • narancs.hu
  • 2022. január 23.

Élet + Mód

Négy megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

A Nyugat-Dunántúlon akár tartós havazás is lehet - tájékoztat az Országos Meteorológiai Szolgálat, hozzátéve, hogy néhol átmeneti havas eső, eső sem kizárt. 

Hajnalig, reggelig ált. lepel - 3 cm friss hóréteg kialakulása valószínű, de a nyugati határvidéken (Győr-Moson-Sopron nyugati határán, illetve Vas, Zala megyék nyugati harmadán, negyedén 4-7 cm-t elérő, meghaladó vastagságú hólepel képződhet.

Az északkeleti, keleti tájakon is előfordulhatnak délutánig hózáporok néhol kisebb mennyiségű (lepel - 1, 2 cm) hóval. Emellett napközben főleg a Dunántúli-középegységben, illetve Borsod, Szabolcs megyében hófúvásra is számítani lehet az élénk, erős északi, északnyugati szél hatására.  Elsősorban Bodrogközben viharos (ált. 60-70 km/h) széllökések is előfordulhatnak. Estétől fokozatosan mérséklődik a légáramlás.

A havazás miatt az OMSZ vasárnap két megyére – Vas és Zala –, hófúvás miatt négy megyére – Veszprém, Fejér, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg – adott ki elsőfokú figyelmeztetést.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -2 és +3 fok között alakul. Késő estére többnyire -1 és -8 fok közé hűl le a levegő, de néhol ennél hidegebb is lehet.

Hétfőn napközben kritériumokat meghaladó veszélyes időjárási esemény már nem valószínű.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk