Monsterák, kaspók, ültetőközegek: mekkora piacot jelent a szobanövény-őrület?

Élet + Mód

Gyors ütemben bővül a szobanövények piaca. Akármennyi pénzt el lehet költeni, és nemcsak a növényekre, hanem számos egyébre: ültetőközegre, tápra, gyökereztetőre és kaspóra.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk a Magyar Narancs 2024. április 18-i számában jelent meg. Most ezt az írást ebből a lapszámunkból széles körben, ingyenesen is hozzáférhetővé tesszük.

Részben azért, mert fontosnak tartjuk, hogy minél többen megismerkedjenek a tartalmával, részben pedig azért, hogy megmutassuk, érdemes a Narancsot megvásárolni is, hiszen minden számban hasonlóan érdekes cikkeket találhatnak – és a lap immár digitálisan is előfizethető, cikkei számítógépen, okostelefonon és tableten is olvashatóak.

magyarnarancs.hu-n emellett a továbbiakban sem csak fizetőfal mögötti tartalmakat találnak, így mindig érdemes benézni hozzánk. 

Visszavárjuk!

A szerk.

Ha valaki fél éve azt mondja, hogy kis, hatszor négycentis kartonlapokra fogok gondozási segédleteket írogatni egy-egy növény latin neve alá, akkor körberöhögöm. Pedig így lett. Be kellett látnom, hogy az egyre gyűlő növények igényeit nem tudom fejben tartani, annak ellenére sem, hogy a legtöbb példány a kontyvirágfélék (Araceae) családjába tartozik, tehát alapvetően hasonló gondozást igényelnek.

Én is úgy kezdtem, mint szinte mindenki: jöttek növények, de korán haltak, mint a mosónők. Aztán az egyik megmaradt. A gyerek Füvészkertből hozott pálmája (Chamaedorea elegans), és a philodendron red sun mellé kellett valami díszesebb: egy nyíllevél (Maranta leuconeura ’Tricolor’). Ahogy az első féltrópusi kis növénykém halál helyett kibontotta új levelét, már nem volt megállás. Most harmincféle növényem van negyven cserépben.

Nem vagyok egyedül. Az Eladó növények Facebook-csoportnak több mint százezer tagja van, az ennél szerényebb, Szobanövények csoportnak 25 ezer – van még tucatnyi egyéb, speciális növényes csoport is kisebb létszámmal. Sorstársak. Fiatalkorában Éva telepakolt növényekkel egy 54 négyzetméteres lakást, mert mindig is arra vágyott, hogy valamiféle dzsungel vegye körül. Amikor elfogyott a hely, mindet elajándékozta, amit persze megbánt, amint meglátta a csupasz falakat. Apránként kezdte ismét gyűjteni a növényeket, és bár sok munka van velük, már nem adná őket semmi pénzért.

A szobanövénypiac méretét megbecsülni sem lehet.

A dísznövény-kereskedelemben nemcsak a szoba-, hanem a kertinövény-kultúra is benne van – a haszonnövény és a gyümölcs határeset –, és szükségszerűen az utóbbi a nagyobb szelet. De csak a nagy egésszel tudunk számolni.

Tízmilliárdos piac

A dísznövény-nagykerereskedelmi bevételek elképesztő ütemben nőttek az elmúlt években. A legfrissebb számok 2022-re vonatkoznak, ekkor a piac 11 legnagyobb szereplője ért el milliárdos bevételt, összesen 26,5 milliárd forintot. Egy évvel korábban ez 20,4, két évvel előtte 16,2 milliárd forint volt, a Covid-járvány előtt pedig 14,4. A forgalom 2021-ben 26 százalékkal bővült, majd 2022-ben további 30 százalékkal – úgy, hogy két új szereplő is megjelent a piacon, amelyek három év alatt jutottak a semmiből milliárdos árbevételig.

A kiskereskedelem méretét jóval nehezebb felmérni. Egyrészt azért, mert a klasszikus kertészetek és virágboltok mellett szinte mindenhol lehet növényt kapni: bútoráruházban, barkácsáruházban, hipermarketekben, benzinkúton. Ha csak azokat a cégeket nézzük, amelyek főtevékenységként űzik a dísznövény-kereskedést, 12 milliárd forintnál is nagyobb piacot találunk. Közülük a legnagyobb az Oázis Kertészet volt 2022-ben 3,4 milliárd forinttal, amely azonban főként a kerti növényekből, kertépítésből él, a szobanövény-választéka nem túl izgalmas. Mivel hatalmasak a többihez képest, jobb külön kezelni. Ahogyan a szintén milliárdos bevételt elérő Plantart Kft.-t is, ez a cég ugyanis elsősorban irodák, szállodák, bankok növényesítésével foglalkozik. Nyilván én is beballaghatok, hogy van egy közepes nappalim ilyen és ilyen adottságokkal, de a fő profiljuk nem a növények cserepenként való eladása.

A többi szereplő közül a legnagyobb húsz így is majd’ 6,8 milliárd forint árbevételt ért el, ami egészen brutális, 35 százalékos növekedés 2021-hez képest. Főleg annak fényében, hogy 2021-re is harmadával nőtt e cégek forgalma – két év alatt így 80 százalékkal bővült a piac. Az említett két naggyal együtt pedig a növekedés 31, illetve 19 százalék, két év alatt 56 százalék.

„Napjában 80–150 cserepet adunk el” – mondta Mata Norbert, a Moai Jungle alapítója, aki jó ütemben váltott profilt. Korábban utazásszervezéssel foglalkozott, aztán jött a Covid, akkor állt át a virágokra. Persze, nem a semmiből jött az ötlet, édesanyja Edelényben visz évtizedek óta egy üzletet. Norbert azt mondja, a belvárosi növényes üzletek legtöbbje 2020-ban vagy azt követően nyílt. Legtöbbjük hobbiból nőtt üzletté, ő azonban eleve így állt neki: a növény termék, a virágbolt pedig üzlet.

Nincs kedvenc növénye, de azért az irodából kifelé menet egy óriási, bokorméretű rákvirágra azt mondja, „ebből nincs még egy, ezt nagyon szeretem”. A narancssárga-zöld cirmos levelű növény valóban pompázatos, a legtöbb rákvirág nem ilyen dús, szétszedik rizómákra – gyökértörzsekre –, ebből az egyből is lehetne csinálni tucatnyi kisebbet, de ez így a legszebb, mondja. A növényen címke: „tüdőgyulladásos”. Bérbe adták egy forgatáshoz, majd a stáb kint felejtette egy éjszakára, amikor még fagyott. Ezek a trópusi növények nem bírják a hideget; ennek is megbarnult néhány levele, de túléli.

 
Mata Norbert
Fotó: Palágyi Barbara
 

A növénybérbeadás nem ritkaság. Jellemzően nagy méretű, sűrű, impozáns példányokat keresnek rendezvényszervezők, forgatócsoportok. Bérelni 10–15 ezer forintért lehet egy-egy darabot, de meg is vehetők 50–60 vagy akár több százezer forintért.

Ennyiért nem kelnek el napi szinten növények, de minden üzletben vannak ilyen különleges darabok. A Moai Jungle-ban a legdrágább növény 700 ezer forint, egy cirmos könnyezőpálma (Monstera deliciosa albo). Aki akarja, viheti így is – volt, aki a nappalijába elvitt egy 280 ezer forintos példányt. A vásárlók többsége nem költ ennyit egy növényre. Alapvetően három értékkategória van:

  • az egyik a 3 ezer forint körüli tétel, ezekből megy el a legtöbb. Kis cserépben kis növény, amelyet otthon lehet nevelgetni (vagy kinyírni).
  • A második kategória a 6–10 ezer közötti ártartomány, ezek nagyobb növények.
  • A harmadikba az ennél drágábbak tartoznak, a ritkaságok ára 20–40 ezer forint között mozog.

A ritkaság tipikusan egy-egy újonnan létrejött hibrid. A teljesség igénye nélkül a levél színe, formája, mérete lehet mérvadó. Különösen értékesek a fehér (albo vagy variegata) foltokkal, csíkokkal, cirmokkal bíró fajták. Az árbéli különbség döbbenetes lehet: bármelyik barkács- vagy lakberendezési áruházban kapható az úgynevezett futóka. Ez az a növény, amelyik minden állami hivatal, orvosi rendelő vagy iroda állandó díszlete volt a nyolcvanas években: több méter hosszan végigfutott a falon, de levele már nem volt. Ez (epipremnum marble) 2–3 ezer forintért kapható. Ám van olyan fajta is, amely ennek a tízszereséért. Más formájú a levele, máshol, máshogyan fehér, illetve nem fehér, hanem sárgás. Ugyanez van a filodendronok, a monsterák, a syngoniumok esetében is.

Monstera deliciosa albo

A legtöbb gyűjtő álma egy könnyezőpálma variegata – az enyém egy befőttesüvegben növeszti épp a gyökerét. Ismerjük a hatalmas, lyukas, szabdalt levelű pálmát, valamelyik nagymamának vagy nagynéninek biztos volt. Az a verzió, a tiszta zöld, hétköznapi áron van, egy közepes darab néhány ezer forint. Az albo fehér cirmos, minél több benne a fehér, annál különlegesebb. És annál drágább. Ami a sima fajtánál 4 ezer, az az albónál 40 ezer. Vágatot lehet kapni kevesebbért, ezeket gyökereztetni kell.

Külön Facebook-csoportja is van e fajtának, a nagyobb növényes csoportokban is rendre jönnek az ajánlatok, jellemzően 10 ezer forintba kerül egy levél egy kis darab szárral, gyökérkezdeménnyel. Van olyan növénytermesztő, aki kifejezetten az ilyen típusokra állt rá, monstera mellett más variegatát is nevel, ezeket pedig időszakosan aprítja. Attól függően, hogy mennyire különleges az adott növény, 18 vagy akár 32 ezer forintot is kérhetnek egy vágatért.

A Moai Jungle-ban szokott lenni néha „hentes nap”. Ilyenkor egy hatalmas albót lényegében feldarabolnak, a leveleket, vágatokat ötezer forintért lehet megvenni. A legutóbbin volt több mint száz levél. „Soha olyan hosszú sort még nem láttam, az üzletben végig kígyózott és az utcára is kiért”, mondja Norbert. Két és fél óra alatt elment az összes. Ezeket a növényeket néhány hónapig egyben árulják, ha elviszik, az is jó. Ha nem, akkor a vágatok biztosan elfogynak, így még talán valamivel többet is lehet rajta keresni. Főleg úgy, hogy az anyanövény megmaradt, és egy hajtásból jó tartási körülmények között néhány év alatt ismét egész nagy példány lesz.

De miért ilyen népszerű a Monstera albo? Vannak más különleges növények is, azokért mégsem állnak hosszú sorok. Nehéz megmondani. Egyrészt vitathatatlanul szép a hatalmas, cirmos leveleivel, emellett könnyen kezelhető, nem hal meg pár hét alatt, mint egy begónia – én például abban bízom, hogy az enyém (Begonia rex) megéri ennek a cikknek a megjelenését. Másrészt,

ha körülnézünk, rájövünk, hogy mindenhol monsterák vannak: faliképeken, posztereken, tapétákon, szalvétán, vászontáskán.

De van monstera fülbevaló, medál, póló, táska, és a suttogó propaganda is csak megteszi a hatását. Nyilván vannak nálam sokkal józanabbul gondolkodó növénytulajdonosok is. Andrea például azt mondta, neki nincs albója, emellett csak olyan növényeket tart, amelyek mellett nyugodtan el lehet menni nyaralni.

Egy növény addig ilyen drága, amíg kevés van belőle. Ma már egyetlen növény sem a dzsungelből származik, ezeket kertészetek nevelik. A szaporítás történhet magról, dugványról, rizómaosztással, de akár mikrobiológiai szinten is. Utóbbi azt jelenti, hogy a növényt első körben voltaképp egy petricsészében hozzák létre néhány levéldarabból. Ha ez megvan, onnan már pikk-pakk, megy a többi. Egy növény árának változása azon is múlik tehát, milyen módon szaporítják.

A növényen túl

Kár lenne azt hinni, hogy a növényezés kizárólag a növények vásárlásáról szól. Óriási biznisz ugyanis a kapcsolódó termékek piaca is. Ilyenek a virágföldek, pontosabban ültetőközegek, a tápok, műtrágyák, a támasztékok, karók, a növényvédő szerek, kártevőirtók és persze a kaspók, állványok. A mérnök végzettségű Gyula március végén indította el vállalkozását, a coriander.hu oldalt. 3D nyomtatással készült mohakarók, kaspók és növénytámaszok kaphatók, ezeket Gyula maga készíti. Van egész kicsi, meg másfél méteres is. Gyula abban bízik, hogy előbb-utóbb komolyabb bevételt is el tud érni a vállalkozásból.

A növénytartást nem most kezdte. „Óvodás koromban egy kapát kértem szülinapomra. Megkaptam” – mondja. A kerti kultúra után jött a szobanövény is, ma 90-féle növénnyel büszkélkedhet, van Monstera albója is. Főként különleges fajtákat keres és gyűjt.

A kaspó igazi pénzfaló. Ha csak abból indulunk ki, hogy van 30 növényünk, és egy kaspó átlag 3 ezer forint, máris kijön egy komolyabb összeg.

A virágföldre érdemes költeni, ez alapvetés – de mennyit?

A legolcsóbbak az áruházakban, kertészetekben kaphatók, 40 liter 2–3 ezer forint. Ezekben a maranták, monsterák, calatheák nem maradnak meg – a begónia az említésétől is kidől –, nekik más kell. Lehet kapni külön kevert földeket, ezek ára többszörös. De magunk is ki tudjuk keverni, a kertészetek árulnak mindent, ami ehhez kell – tőzeget, perlitet, mulcsot. Plusz kavicsot, agyaggolyót, ami a párásításhoz kell. Ezek nem drágák, de gyakran túl nagy kiszerelésűek. Mit kezdjünk 25 kiló kaviccsal? A kisebb üzletekben kapható kis kiszerelésben bekevert ültetőközeg – orchideaföld, pálmaföld –, csak épp öt liter 5 ezer forint. A növényvédő szerek viszont nem döntenek anyagi csődbe, a tápoldatok közül is lehet választani nagyon drágát, nagyon olcsót és a kettő közöttit.

A növénynevelésnek van egy olyan iránya is, ahol már a megszállottság diktál. A LED-fény még határeset. Ha valaki üzletszerűen termeszt növényt, különböző fényekkel növekedésre serkentheti őket, a palántának a kék fény a legjobb. Ebből nőtt ki, hogy ha sötét a szobánk, vehetünk fényt a növénynek. Kis tartó, kis lámpa, wifin szabályozható, mikor égjen. A Temun pár ezer forint, dizájnboltban a tízszerese. Ha tíz növény van a sarokban, akkor tízszer ennyi. Ha pedig nem szeretnénk minden nap sprickolni, párásítót is vehetünk – ennek a nyaraláskor komoly előnye van és finomabban permetez, mint a spricni. Az ára néhány ezertől több százezer forintig terjed, utóbbi már kisipari szintű.

Dizájnos lehet a gyökereztető alkalmatosság is. Nálam befőttesüvegben vannak a hajtások, de vehetnék ebből is szebbet. Kaktuszszobor mellett kecses üvegváza egy kis tartóban, asztallapra csíptethető, lombikalakú üvegalkalmatosság, vaskosabb kémcsövekre hasonlító üvegek méretre alakított tárolókban. Ha kifejezetten vízben szeretnénk nevelni a növényt, jobban néz ki egy dizájnos cső, mint egy ormótlan befőttesüveg.

Ezen a ponton talán a legnagyobb értelmetlenség az avokádótartó kübli.

Nagy nehezen meggyökereztetjük az avokádót – nekem eddig mindig berohadt –, aztán beletehetjük ebbe a kis készségbe, tölthetünk rá vizet, és ennyi. 40 euró.

Hogy kinek hol húzódik az észszerűség és az őrület határa, eltérő. Az átlagembernél valószínűleg a 40 ezres növényeknél, a növénygyűjtőknél meg máshol. Ha szerencséjük van, az avokádós kübli előtt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk