Napok óta nem üzemel a Galileo több műholdja

  • narancs.hu
  • 2019. július 15.

Élet + Mód

Az EU műholdas navigációs rendszerének hibáját áramkimaradás okozza.

"A Galileo programban jelenleg 22 műhold található, amik közül egyik sem működik megfelelően az áramkimaradás miatt" - írja az Index.

A beszámoló szerint a műholdak működésének hibáját áramkimaradás okozhatja, és már péntek óta tart. A Galileo navigációs programot üzemeltető Európai Űrügynökség (ESA) vasárnapi közleménye szerint egy bizottságot hoztak létre a hiba okának kiderítésére és kijavítására, de ez még a hétfő folyamán sem sikerült. Szakértői információk szerint vélhetően egy olaszországi létesítmény okozza a problémát.

A Galileo navigációs programot azért indították el, hogy a műholdas navigációt ne csak az amerikai (GPS) és az orosz (GLONASS) rendszereken keresztül érhessék el az európaiak. A Galileo műholdjait az Apple, a Samsung és a Google telefonjai is használják helymeghatározáshoz, a GPS szolgáltatásban azonban a felhasználók nem érzékelik a hibát: ugyanis az európai műholdak kiesésekor ezek automatikusan átállnak az orosz vagy az amerikai rendszerre.

A cikk hangsúlyozza, hogy a Galileo program jelenleg egyébként is még tesztfázisban üzemel, de a jövőben a 22 jelenlegi műhold mellé még tizenként műholdat terveznek fellőni, és 2020-ra várható a teljes működés.

Figyelmébe ajánljuk