Százas nagyságrendben tűnhetnek el gyógyászati segédeszközök a kínálatból

  • narancs.hu
  • 2022. február 11.

Élet + Mód

Ugyanis drágább őket beszerezni, mint amennyit azért a tb és a beteg fizet.

Legalább 20 milliárdra lenne szükségük, hogy az egyedi gyógyászati segédeszközöket gyártóknak és a forgalmazóknak, hogy ne kelljen becsukniuk a vállalkozásaikat - írja a Népszava.

A cikk azt írja, a forgalmazók szerint tavasztól több száz gyógyászati segédeszköz – például mankó, járókeret, moped, gyerekek súlyos gerincferdülését korrigáló, egyedi gyártású fűző, cipő tűnik el a hazai betegellátásból, sőt vannak olyan üzletek, ahol már több termékből nincs utánpótlás. Többek közt hiánycikké váltak a sztómazsákok, felnőtt pelenkák és a például a koronavírus-elleni védőoltásokhoz használatos, úgynevezett holttér nélküli fecskendő is.

A gondot az okozza, hogy sok terméknek az előállítása vagy a beszerzése többe kerül a forgalmazónak mint amennyit azért a tb és a beteg fizet.

Bár az elmúlt héten az egészségügyi kormányzat 3 milliárdos gyorssegélyt ígért az ágazatnak a legkritikusabb termékek árkiegészítésére, ez nem elegendő - nyilatkozták a szakmát képviselő szervezetek ( Forgalmazók az Egészségért Szövetség (FESZ), az Ortopéd Cipőkészítők Szövetsége, az Ortopedikusok Magyarországi Ipartestülete, az OPRA - Ortetika, Protetika, Rehabilitáció Szövetség és az Orvostechnikai Szövetség (OSZ)), akik szerint leglább 20 milliárdra lenne szükségük, hogy az egyedi gyógyászati segédeszközöket gyártóknak és a forgalmazóknak ne kelljen bezárniuk vállakozásaikat.

Az infláció, a kötelező minimálbéremelés és az elszabaduló szállítási díjak ugyanis mára gyakorlatilag lehetetlenné tették a működést.

A cikk szerint már csaknem 400  tb-listán szereplő eszközzel van súlyos probléma, ezeket vagy egyáltalán nem, vagy csak nagyon korlátozott mértékben tudják forgalmazni. Emellett a kritikus árrésű termékek száma a tavaly tavaszi 70ről mostanra 387-re emelkedett. 41 eszköz van, amelynek negatív az árrésse, azaz tíz-ötven százalékkal is többe kerül az előállítása vagy a beszerzése a forgalmazójának mint amennyit azért a tb és a beteg fizet.

Az egyedi segádeszközöket forgalmazó boltok kínálatának átlagosan több mint fele olyan eszköz, aminek a beszerzése, előállítása már többe kerül, mint amennyit kaphatnak érte. 

A szervezetek ráadásul elmondják, a járvány miatt elvesztették a 65 év feletti ügyfeleik egy részét is, emellett becsléseik szerint

az elmúlt években mintegy 13 ezer beteg olyan egyén okokból szorult ki az ellátásból, mert nem engedhette meg magának, hogy az eszközét megvásárolja, vagy el sem jutott a szakorvos, aki azt felírhatta volna.

Az egyedi gyógyászati segédeszközöket gyártók már régóta próbálják jelezni problémáikat, helyzetükről korábban mi is beszámoltunk:

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk