Ütvefúrót, gitárt és hegedűt is hagytak el idén a vonatokon

  • narancs.hu
  • 2021. december 29.

Élet + Mód

Idén 7500 talált tárgyat adtak le a MÁV részére, ebből több mint 4000 került vissza is került a gazdájához.

Idén is közölte a MÁV, miket hagytunk el idén a vonatokon. A közel 7500 talált tárgy alapján a vonatokon és állomásépületekben többnyire telefonokat, pénztárcát, bankkártyát, kistáskákat, hátizsákokat, tornazsákokat, bőröndöt, iratokat, okmányokat, könyveket, ruhaneműt (kabát, pulóver, sapka), szemüveget, esernyőt, kulacsot és bizsukat felejtenek az utasok.

De volt néhány különlegesebb tétel is, találtak például idén ottfelejtett hegedűt, gitárt, ütvefúrót, rollert és okosórát is.

A tárgyakat elhagyóknak sok esetben azért szerencséjük volt, az elhagyott tárgyaknak kicsit több mint a fele, körülbelül 55 százaléka került vissza a tulajdonosához. 

A MÁV elmondja azt is, hogy az elveszett tárgyakat általában a vonatokon szolgálatot teljesítő jegyvizsgálók, a takarító személyzet vagy az utasok találják meg és adják le a vasútállomásokon. Az átvételi helyük állomásonként változik, általában nagyobb állomások személyes ügyfélszolgálatára kerülnek, ahol a tárgyakat nyilvántartják

  • Az olyan elveszett tárgyakat, amelyeknek a tulajdonosa név szerint azonosítható, a MÁV eljuttatja a bankkártya-kibocsátónak vagy a személyes okmányokat kiállító hatóságnak.
  • Ha a a tulajdonos személye nem azonosítható, a tárgyat az adott szolgálati hely, állomás kijelölt helyiségében általában 90 napig kerül megőrzésre.

Hozzáteszik: a vasúttársaság 2012-ben központosított talált tárgy-nyilvántartást vezetett be, amely bármely, hozzáférési joggal rendelkező szolgálati helyről könnyedén elérhető, így valós, azonnali információ adható az elveszett tárgyaik iránt érdeklődő utasok részére, mivel a megtalálás/leadás ténye azonnal megjelenik a MÁVDIREKT rendszerében. A vonatokon vagy vasútállomásokon elveszített tárgyakkal kapcsolatban az utasok a MÁVDIREKT éjjel-nappal hívható telefonszámán érdeklődhetnek. (+36 1 3 49 49 49, Telekom hálózatából +36 30 499 4999, Telenor hálózatából +36 20 499 4999, Vodafone hálózatából + 36 70 499 4999).

A talált tárgyak közül külön kategóriát képeznek a pénzösszegek, amelyek általában nem önmagukban, hanem kabáttal, tárcával együtt vesznek el. A nagyobb elveszített összegek általában néhány tízezer forint körül mozognak a MÁV szerint. AHozzáteszik, azok az összegek, melyeket az utasok nem keresnek, vagy amiatt nem lehet visszaadni, mert az utas elérhetősége nem beazonosítható, a hatályos Polgári Törvénykönyv alapján a Magyar Államhoz kerülnek.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Neked ajánljuk