Április 4-ről szóljon az ének!

  • L.T.
  • 2013. április 4.

Élet + Mód

Három kép a harminchárom évvel ezelőtti katonai díszszemléről, amelyet felszabadulásunk 35. évfordulóján rendeztek. Akkor még ének szólt április 4-ről, ma legfeljebb a közlekedési hírek.

Több mint negyven éven át volt április negyedike piros betűs ünnep, egy 1945-ös hírügynökségi jelentés alapján ugyanis e napra mondták, hogy Magyarországot teljes egészében felszabadították a náci megszállás alól a szovjet csapatok. Azóta tudjuk, hogy a pontos dátum április 13-a volt, mindez azonban nem izgatta a Rákosi-korszak rendeletalkotóit, s az ötödik évfordulón a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsa törvényerejű rendeletben nemzeti ünneppé nyilvánította április negyedikét, s egyúttal az elesett szovjet katonákra való megemlékezés napjává is tette. Az ünnepi események (iskolai, munkahelyi ünnepségek, stb.) közül kiemelkedett az ismeretlen katona sírjának megkoszorúzása, illetve a Felvonulási téren rendezett katonai díszszemle, amit 1955-től – vélhetően költségkíméletből – már csak ötévente, a “kerek” évfordulókon rendeztek meg.

A fortepan.hu-n találtunk három felvételt az 1980-as díszszemléről.


Fotó: fortepan.hu

 

Noha katonák állják a sorfalat, a fotók főszereplői azok a szerencsétlen középiskolások voltak, aki vélhetően nem lelkesedésből vonultak fel a dísztribün és a bámész tömeg előtt.

 


Fotó: fortepan.hu

A képsorozatból kiderül az is, hogy a koreográfia nem volt igazán átgondolt, hacsak a rendezők nem a birkaterelést akarták szemléltetni idétlen virágkalapba öltöztetett diákokkal.

 

 


Fotó: fortepan.hu

 

Április negyedike 1989-ben volt utoljára munkaszüneti nap, az utolsó díszszemlét 1985-ben rendezték.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.