Közlemény

  • Kálmán C. György
  • 2016. május 19.

Első változat

Ha gumiégetőt terveznének a Margit-szigetre, annak is megvolna a megfelelő kommunikációja. Például ez.

A Margit-sziget Projekt Intéző Bizottságának közleménye

(Utalások erre meg erre.)

Végre megszületett a várva várt döntés, egész Budapest, sőt az ország is fellélegezhet.

Nyílt, nemzetközi tervpályázaton, a szakma legszélesebb köreinek bevonásával (Nagycsaládosok Országos Egyesülete, Hortobágyi Hagyományőrző Egylet, Erdélyi Lovas Szövetség) a Bizottság meghozta azt a döntést, hogy a Margit-sziget egy részét gumiabroncs-égetővel gazdagítja. A beruházás jóval kevesebbe kerül majd, mint hogyha az égetőmű az egész szigetet elfoglalná (voltak ilyen tervek is, de a Főpolgármester közbelépett, és kiharcolta, hogy a jelenlegi beépítetlen területnek csak kisebb részén létesüljön az új mű).

false

A gumiégető nemcsak a legszebb magyar hagyományok folytatója, de ma már elképzelhetetlen olyan modern európai főváros, amely ne büszkélkedhetne hasonlóval. Egy gumiégetőmű a legalkalmasabb egy új társadalmi szerződés megkötésére és gyakorlatának kialakítására, amelyben a pirotechnikai szaktudás absztrakt eszméje melletti retorikai elkötelezettség és a kulturális piacokon való jelenlét napi problémája többé nem játszható ki egymás ellenében. Megépítése olyan esemény, amely lehetőséget kínál az abban részt vevő intézmények közötti kooperációra, közös stratégiájuk kialakítására, mert a „szövetségi politikák” ebben az esetben nem az inkompetens, politikai-kulturális tőkéjét vesztett állam kontextusában, hanem az intézmények között lesznek kialakíthatók.

Emellett tök menő!*

Felsoroljuk, miért.

1. Végre méltó helyet kap, éspedig a város szívében, a magyar ipar és hulladékgazdálkodás szimbolikus létesítménye.

2. Magyar emberek tervezik, magyar kivitelezők építik, magyar emberek számára.

3. Egyértelmű, hogy mi lesz benne.

4. Azok az úgynevezett zöldek, akik a Margit-sziget élővilágát, a tiszta levegőt meg a nyugodt környezetet féltik, valamiféle romantikus álomvilágban élnek, nem tartanak lépést az állandóan fejlődő, radikális változásokon is átmenő várossal, valamiféle időkapszulákban konzerválnák az élő, mozgó, alakuló urbánus szövetet, mehetnének a hegyekbe is, különben remek gázálarcok kaphatók, és amúgy is menjenek a francba.

5. Felkért szakértők kimutatták, hogy semmiféle károsanyag-kibocsátás nem várható, sőt a főváros levegője határozottan tisztább lesz.

6. Munkahelyek tízezrei teremtődnek meg, szándékunkban áll bölcsődéket és óvodákat telepíteni az égető mellé.

7. És végezetül: a gumiégetőművek ma a legmenőbb helyek a világon, és a mi szakembereink tudnak ugyanilyen menő égetőt csinálni.

Aki nem tud velünk örülni, aki csak fanyalog és ellendrukkerkedik, az nem képes átlátni a modern városfejlődés alapizéit. Azokkal durcásak leszünk.

 


 

* Mi is tök menők vagyunk, ezért használunk ilyen roppant fiatalos kifejezéseket, és a projektet nem holmi szakcikkekben vagy vitákon, hanem trendi blogokon népszerűsítjük. Kúl, vaze.

Figyelmébe ajánljuk