Café Pio

  • ételhordó
  • 2014. január 24.

Ételhordó

Amikor Pio atya azt mondta, "fizetek, főúr", akkor tuti, hogy nem egy feketére gondolt - az Ételhordó munkatársa egy stigmatizált étterembe téved.

Nem is olyan régen még az Ecclesia Szövetkezet könyv- és kegytárgyáruháza állt a belvárosi ferences templom mellett, a Ferenciek terén, nyáron viszont nagy átalakítások kezdődtek. Előbb egy nemzeti dohánybolt vert tanyát, amit december elején a szent életű Pióról elnevezett vendéglátóhely követett.

false

Mondhatnánk erre, hogy a templom közelsége és a hely szelleme miatt stílszerű volt a legendás ferences atyát cégérre tűzni, azt viszont már kevésbé, hogy ízléses volna. No nem azért, mert a katolikus egyházi üzletmenet és a jó ízlés jegyességéhez nem férhet kétség - aki látott már műanyag, fluoreszkáló Jézus Krisztust, tudja, mire gondolunk. Azonban az 1968-ban elhunyt Pióról ezt írja a Magyar Kurír katolikus hírportál: "A történelem háromszázhúsz stigmatizáltja közül egyedül neki adatott meg papként, hogy Jézus szenvedésének jeleit testén viselje. 1918. szeptember 20-án, a keresztre feszített Krisztus képe előtt végzett imája alatt tenyerein, lábain és oldalán megjelentek a sebek, amelyek fél évszázadon keresztül véreztek, majd halála pillanatában teljesen eltűntek."

Vagyis amikor Pio atya azt mondta, "fizetek, főúr", akkor tuti, hogy nem egy feketére gondolt.

De úgy tűnik, a tulaj sem valamiféle szakrális étkezdét szándékozott nyitni. Sehol egy feszület, sehol egy szentkép. Noha a páternek van egy emléksarka, a kifejezetten tágas létesítmény leginkább cukrászdára emlékeztet, a nagyvonalúságot egyebek mellett két komplett élő virág fal hivatott megtestesíteni. Amúgy nem csoda, hogy a cuki ugrik be, a helyet egy süteményespult uralja, és tortából igen jelentős a kínálat. "Rendes étel" azonban csak elvétve akad - talán hat különböző tétel. A hagymaleves (990 Ft) átlagon felüli, a grillezett gomolya (1300 Ft) teljesen átlagos. Szerencsére a sztrapacskából (1300 Ft) nem spórolták ki a szalonnát, és nem is a szokásos előre gyártott galuska, ezért még inkább sajnáljuk, hogy túl puhára főtt. A nagy meglepetést a rántott sertésszűz okozza (1990 Ft), és nemcsak azért, mert máshol simán lebécsizik az ilyet. Káprázatos a panír, a hús meg oly klassz, hogy simán eladhatnák borjúnak. Kár, hogy sült krumpli a köret.

Desszertnek bedobunk egy dobostortát (500 Ft) - ez is friss, és jobb az átlagnál. Ám továbbra is rejtély, hogy jön ide Pio atya.

Figyelmébe ajánljuk