Tartalom

(2014-01-09)

Snoblesse
Kis-Magyarország
Publicisztika

Gárdos István

Publicisztika

A Kúria a jog mellé állt – A devizahitelek, Orbán és a törvény

A miniszterelnök 2011. szeptember 12-én "országvédelmi tervet" hirdetett az Országgyűlésben, amelynek részeként lehetővé tették egyes devizahitelek kedvezményes végtörlesztését. Két évvel később azonban kiderült, hogy a végtörlesztés révén 150-160 ezer családot "segítettünk ki reménytelenül eladósodott helyzetéből, de még mindig itt vannak több százezren, akik se az egyik megoldást, se a másikat, se a harmadikat nem akarták vagy nem tudták választani" - mondta ugyanő idén szeptember 6-án a Kossuth rádióban.

Misetics Bálint

Publicisztika

Kenyér nélkül?

Nelson Mandela és a szabadság ügye

Félreértések övezik a 20. század nagy szabadságharcait. A nemzetközi és hazai közbeszéd ünnepli az 1956-os forradalom, a fekete polgárjogi mozgalom vagy a dél-afrikai anti-apartheid mozgalom hőseit, de félreérti őket. A csodálat ára az a szelektív emlékezet, amelynek funkciója, hogy a hősök méltatása ne a fennálló kapitalista rendszer kritikáját, hanem apológiáját szolgálja.

Ara-Kovács Attila

Publicisztika

Tettük, és nem tudtuk

1968-as önmagunkról

A 2013-as évet búcsúztató partin összefutottam egy régi barátommal. Mostanában sajnos ritkán látjuk egymást, jegyezte meg, ugyanakkor örömmel olvassa cikkeimet. Viszont van egy téma, tette hozzá, amivel ő óvatosabban bánna. Snowden viselt dolgairól van szó.

Egotrip

László Géza: Visszajátszás

Egotrip

Háborúink: a végtörlesztési csata

Az elmúlt négy évben folyamatosan háborúztunk: fülkeforradalom, szabadságharc, Mol-csata, rezsiháború. Eleinte kommunikációs trükknek tűnt mindez, de többről van szó. A miniszterelnök azt üzeni, minden háború, és vegyük végre észre: mindenki háborúzik körülöttünk.

Barna Imre: Pont fordítva

Egotrip

Eiszferó

Azt írja az újság, hogy újrafordítják a Miatyánkot. Ha jól értem a kissé zavaros beszámolót, "egy igen nagy létszámú francia bibliatudós- és írócsapat" már a 90-es évek közepe óta dolgozik "az új gyalulatú Biblián", és úgy tervezik, hogy ha jövőre Róma is rábólint, a 2015-ben nyomtatandó új misekönyvekbe már az ő verziójuk fog bekerülni.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Fordulat előtt

Az, hogy Bajnai és Mesterházy közös ötlete volt-e az átállás a közös listára a külön lista helyett, vagy csak Mesterházyé, vagy Bajnai partizánakciója, nem túl fontos kérdés.

A szerk.

A szerk.

Egy tökéletes nap

Hogy Failoni Donatellának annyi van a fejében, mint másfél döglött fácánéban, az teljesen oké, őbenne nem ezt szeretik bizonyára elég sokan, inkább azt, ahogy párnás ujjacskái futnak a billentyűkön, mire a zongora kiadja magából a szépséget. Vadásztársával, Lázár Jánossal már más lenne a helyzet, neki, mint az ország egyik kétségtelen vezetőjének lehetne valamennyi sütnivalója, amit nem puskadurrogtatással szerzett.

Külpol

Lengyelország félidőben

Külpol

Kaczynski visszatér?

Donald Tusk kormányában sokan annak a bizonyítékát látják, hogy mégiscsak létezik normális, mérsékelt polgári jobboldal Közép-Európában. Okkal. Lengyelország nagyobb megrázkódtatás nélkül vészelte át a gazdasági válságot is: a Polgári Platform pozíciói mégis megrendültek. Miért?

Dél-Szudán

Külpol

Etnopolitika

Talán mégis inkább John Garangnak, a dél-szudáni felszabadítási mozgalmat négy évtizeden és két hosszú függetlenségi háborún át irányító vezetőnek volt igaza, amikor az egységes Szudán határain belül követelt több jogot a délieknek, szemben harcostársával, utódával, a független Dél-Szudán első elnökével, Salva Kiir Mayardittal.

Belpol

Belpol

„A zsidózó vonal” – Horváth György református jogtanácsos

A MIÉP-et is megjárt lelkész megúszta már a holokauszttagadó David Irvinget és a zsidók kirekesztésére tett felszólítást is, de a Horthy-szobor avatása akár a szószékébe kerülhet. Az illetékes egyházmegyei bíróság interjúalanyunk indítványára tárgyalja az ügyét - a református egyház a démonaival küzd, és a kimenetel nem csak nekik lehet fontos.

A 75 százalékos különadó kontextusa

Belpol

A tisztességes kompromisszum

A kormány év végén a közszolgák végkielégítését sújtó 98 százalékos különadó kulcsát 75-re csökkentette. Érveket is soroltak, miért. Ezek az érvek vagy tévesek, vagy hazugságok.

Roma Kutatóközpont titkos munkatársakkal

Belpol

Láthatatlan intézet

Tavaly szeptemberben európai uniós forrásból létesített új tudományos műhely indult Budapesten, a Roma Kutatóközpont. A romaügyekkel foglalkozók köréből kiszivárgott hírek szerint a szakterületen avatatlan kutatókkal dolgozik az intézmény.

Interjú

Belpol

"A 24. órában"

Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője a kampányról és a választási együttműködésről

Az MSZP és az Együtt-PM újratárgyalja a választási együttműködést. Bajnai Gordon azt is jelezte, hogy szükség esetén kész lemondani kormányfői ambícióiról.

Film

tévésmaci

Film

Saskalap

Amikor Sztupa és Troché megnézték az öregasszonyok bicikliversenyét, elég jó helyet sikerült fogniuk. Ott álltak, ahol már nem volt szenvedés, csak száguldás. A verseny Bikács közepéről indult, rövid felvezetés után rögtön egy gyilkos hegyi szakasszal, egészen a Murvás kútig, ahol gyakorlatilag elszabadult a pokol, mert onnan már a Napsugár kisvendéglő előtt felállított célig folyamatos lejtmenet következett.

Animációs film

Film

Ízelt láb jó

Thomas Szabo-Hélene Giraud: Csodabogarak - Az elveszett hangyák völgye

Érdekes jelenség, hogy a természetfilmek előszeretettel antropomorfizálják a bemutatott állatokat, és foglalják narratív keretbe ösztönös tevékenységeiket.

Film

Film

Életet az éveknek

Steve McQueen: 12 év rabszolgaság

Brit tudósok egy csoportja szerint elképzelhető, hogy akár már egy-két film múlva is bekövetkezhet, hogy Steve McQueen megszűnik az a saját képeibe (ó, te rideg, rideg kameraszem!) és mondanivalója fontosságába (a rabszolgaság elég rossz!) feledkezett filmrendező lenni, akinek ma ismerjük.

DVD

Film

jOBS - Gondolkozz másképp

Az Apple-guru Steve Jobs halála olyan ziccer volt, amit nem hagyhatott ki Hollywood: még el sem temették a 2011-ben elhunyt vizionáriust, máris megkaparintották életrajzi könyvének a megfilmesítési jogait. Pedig a Facebook alapítómítoszát elregélő A közösségi háló bizonyította, hogy hiába programozza át valaki az egész világ életét, attól még nem rejt játékfilmre rúgó drámát az élete.

Zene

mi a kotta?

Zene

Nekik nyolc

"Mondja: miért nincs tizenhetedik Lajos? Van egy tizenhatodik Lajos és egy tizennyolcadik Lajos. Miért nincs tizenhetedik?" A Játék a kastélyban oktondi Titkára firtatja ily naivan az egyszerre dinasztikus és bútortörténeti érdekű kérdést, s hasonlóképpen csodálkozhat rá a jámbor emberfia arra is, hogy a komolyzenében vajon miért találunk számos nevezetes oktettet, ellenben valamirevaló nonett alig akad. (A decettről, ugye, már nem is beszélve.)

Interjú

Zene

"Szeretném hitelesen előadni"

Little G Weevil blueszenész

Ha Deák Bill Gyula a legfeketébb hangú magyar énekes, akkor Szűcs Gábor a legfeketébb kezű gitárosunk. 2004-ben ment ki Amerikába, 2013-ban pedig megnyerte a legrangosabb bluesversenyt, az International Blues Challenge-et, és a blues Oscar-díjára, a Blues Music Awardsra is jelölték.

Lemez

Zene

Seams: Quarters

Jamie Welch (alias Seams) az angliai Hampshire szülötte, de már jó ideje Berlinben készíti zenéit - ha úgy tetszik, két világ határán dolgozik, és egyszerre két markáns hagyományból építkezik. 2010 és 2012 között két remek, utóbb egyben is kiadott EP-t (Tourist/Sleeper) is készített - a rajtuk található lassú-középtempós, megfontoltan lüktető és kellően melodikus (glitch hop- és szintiwave-hatásoktól sem mentes) szerzemények úgy építkeztek (sokszor alaposan összevagdalt hangmintákból), hogy egy pillanatig sem váltak rideggé.

Lemez

Zene

Ideális formák

Beyoncé: Beyoncé

Miután Rihanna idén nem dobott semmi újat, csak bulizott, Lady Gaga nagy hacacáréval felvezetett lemeze unalmas lett, Britney elment vendéglátózni Vegasba, MIA lemeze pedig súlyát vesztette, és már úgy tűnt, hogy Miley Cyrus felnövése lesz az év legemlékezetesebb eseménye a globális popénekesnők világában, nos, mindezek után Beyoncé teljesen váratlanul kiposztolta december közepén az Instagramra, hogy itt az új lemeze, ami formabontó módon úgynevezett vizuális album.

Lemez

Zene

Corrections House: Last City Zero

Az amerikai underground szupergrupp létrejöttének körülményeiről sajnos nem szólnak a krónikák, és a budapesti koncert napján épp dögbeteg Mike IX Williams énekest sem tudtuk megkérdezni a dologról, pedig valószínűleg érdekes története lehet annak, ahogy négy, túlzás nélkül legendás figura egy ilyen projektben egymásra talál.

Színház

Cirkusz

Színház

XY: Le Grand C

Hogy lehet az, anya, hogy ilyen késő este ennyire jó kondiban vannak? - kérdezi tőlem a gyerek, és szájtátva nézi tovább a színpadon épülő embertornyokat a francia újcirkusz előadásán.

Színház

"Fejest ugrunk a mély vízbe"

Wéber Kata színész, dramaturg

Tíz éve játszik párhuzamosan egy budapesti polgári művészszínházban és Mundruczó Kornél radikális előadásaiban. Hagyományos, konzervatív értékek és szabad kísérletezés találkozik benne, sokáig nem is kényszerült választásra. Nemrég pedig "szerző", alkalmazott író lett - első filmes.

Musical

Színház

Éjjel-nappal Chicago

Kander-Ebb-Fosse: Chicago

Nem vitás, ordenáré időket élünk, ám van azért ennek némi pozitív hozadéka is: a magyar közönség számára például ennek révén válhatott valósággal is ismerőssé a Chicago című musical sokáig oly idegenszerűnek ható belvilága.

Színház

Színház

Nemzeti falazó

Koma: Nemzeti Vegyesbolt

Szimpatikus vállalás ez itt, a kevéssé kivilágított 15. kerületben, Rákospalotán, ahova a kutya se jár, csak a kortárs művészet.

Könyv

Könyv

Könyv

Félkegyelműek

Oleg Pavlov: Orosz trilógia

Egy bizonyos életkor után, mikor már átolvastuk Primo Levi, Tadeusz Borowski, netán Varlam Salamov életművét, az ember azt gondolná, nem érheti meglepetés a borzalmak ábrázolásában. Az 1970-ben, Moszkvában született, magyarul most debütáló Oleg Pavlov e téren azonban könnyedén veri még ezt az igen erős mezőnyt is.

Könyv

Könyv

Tóth Kinga: Zsúr

Tóth Kinga Zsúr című első kötete, mint alcíme is jelzi, "más mondókák" gyűjteménye. Mondókák, hiszen infantilis nyelven, gyerekperspektívából szólalnak meg, és mások, mivel nem afféle "énipénijupiténi", tét nélküli versikék.

Könyv

„Nem dolgom óvni Salingertől” – Joyce Maynard író

18 évesen vetett rá szemet az akkor 53 éves Salinger; az elsőéves egyetemista és a javakorabeli írófejedelem 10 hónapot töltött együtt - erről Maynard 25 évvel később, Otthon a világban című memoárjában számolt be, sokak megrökönyödésére. Regényíróként a Majd megdöglik érte és a belőle készült film tette ismertté, s ugyanez a sors várt Nyárutó című regényére. A könyv nemrég jelent meg magyarul, és a filmváltozat is hamarosan a mozikban.

Interjú

Könyv

"Nem úgy zsidó könyv"

Berkovits György író, szociológus

Az egykori demokratikus ellenzék ismert alakja kétkötetes nagyregényt írt a holokausztról, a létező szocializmusról, a demokrácia éveiről - és egy férfiról meg egy nőről, akik megpróbálnak kezdeni ezekkel valamit.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Jól elvannak

Újévi Ötös a Klubrádióban

Kevés hálátlanabb feladat lehet annál, mint január 1-jén délelőtti élő adást készíteni, nemcsak mert korán kell hozzá kelni, hanem főleg azért, mert a célközönség nagy valószínűséggel épp zselés állapotban vegetál.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Megkésett újdonságok

Köztes állapotok

A képzőművészet és a kortárs zene kapcsolatával sem a művészettörténet, sem a művészeti köztudat nem foglalkozott túl sokat az utóbbi néhány évtizedben, ami az avantgárd recepciójának általános megkésettségével magyarázható.

Gasztro

chili&vanília

Gasztro

Licsi és vanília

Rózsasziruppal ízesített mandulás piskóta, málnadarabokkal és licsivel;sorbet(málna- és licsisorbet csíkozva); "Sensation Isphahan" (poharas desszert: málna- és rózsazselé, licsidarabokkal rétegezve); "Saint Honoré Isphahan"(a klasszikus francia torta egyik változata: leveles tészta, rózsával illatosított mascarponekrém, égetett tésztából készített "profiterol", karamell, a tetején friss málna és licsi - csak néhány a világhírű cukrászfenegyerek, Pierre Hermé nagyszerű kreációi közül, amelyeket a málna-licsi-rózsa íztrilógia jegyében alkotott Isphahan kollekció gyűjtőnév alatt.

Lélek

Szabadulószobák

Lélek

Vilma, engedj ki!

Két és fél évvel azután, hogy egy nyolcadik kerületi romkocsma pincéjében megnyílt az első szabadulószoba, a műfaj sikere töretlen. A hazai rajongók és céges ügyfelek mellett egyre több a külföldi, a szemfüles magyarok pedig már az európai piacot ostromolják.

Lokál

Interjú

Lokál

"Egy jó Manhattan a törvénybe ütközik"

Nagy Zoltán koktélszakértő

Volt diszkókisegítő Spanyolországban, pincér londoni luxusétteremben és melegekre szakosodott butik tulajdonosa Magyarországon. De a hét nyelvet beszélő agrármérnök mégiscsak a koktélkeveréshez ért a legjobban: az általa üzemeltetett Boutiq'Bar bekerült a világ 50 legjobb koktélbárja közé.

Ételhordó

Ételhordó

Café Pio

Amikor Pio atya azt mondta, "fizetek, főúr", akkor tuti, hogy nem egy feketére gondolt - az Ételhordó munkatársa egy stigmatizált étterembe téved.

Tévétorrent

Tévétorrent

Tévétorrent

Ravenswood

Vegyünk egy szokásos tinihorrort - és ne lépjünk tovább. Így indul a Ravenswood, ködösen, temetői hangulatban, átkokkal körülvéve, sajnos teljesen kiszámíthatóan. Olyannyira az említett zsáner szerint halad minden, hogy azt hihetnénk, stílusgyakorlatot nézünk. De sajnos még azt sem, hisz ez csak egy újabb ijesztgetős, kísértetházas tinimese.

Tévétorrent

Tévétorrent

Ha peng a penge

Peaky Blinders

Aki unja már Chicagót, Atlantic Cityt és az amerikai gengsztereket, most átköltözhet a húszas évek Birminghamjének érdesebb részébe, ahol tanúja lehet egy kisded családi vállalkozás felemelkedésének.

Tévétorrent

Tévétorrent

Visszajárók

Most, amikor a csapból is zombi folyik, és beállni látszanak a frontvonalak, mert ugyan hány bőrt is lehet még lehúzni az élőhalottakról, a franciák csöndben és mintegy bocsánatkérőleg úgy lépték le az amerikai mezőnyt, hogy abból még diplomáciai konfliktus is lehet.