Chagall

  • kertész lesek
  • 2014. október 31.

Ételhordó

Padlizsánkrém a reprókavalkádban.

Nem újdonság, hogy a Hajós utcában, a Zichy Jenő utca sarkán annyira rajonganak Chagallért, hogy még a ház homlokzatán (Hajós utca 27.) is ott figyel az egyik festménye, és nem miniatúra méretben. A reprókavalkád bent is folytatódik, de nem találtunk összefüggést a festő és az étlap között. Vélhetően a tulajdonos Chagall iránti rajongása lehet a megoldás, már csak azért is, mert tudomásunk szerint a 20. századi klasszikus nem különösebben rajongott a hasáért, és igaz ugyan, hogy majdnem 100 évet élt (1887–1985), fiatalkori fényképeit látva inkább a Bohéméletben tudnánk elképzelni, mint A nagy zabálásban.

false

De mielőtt belegabalyodnánk a névadás megfejtésébe, inkább annak örüljünk, hogy szombat este hősugárzó fáklya és pléd nélkül is kiülhetünk a teraszra. Akárhogy is fáj – persze nem nekünk –, a turistaszezonnak vége, a Hajós utca sem hömpölyög úgy, mint nyár közepén. Ennek ellenére bőven van vendég, középkorúak, idősek, és szinte kivétel nélkül külföldiek.

„Egyetlen étterem sem lehet sikeres pusztán a jó menüje, szép borai és finom kávéja okán. A képzett és elkötelezett személyzet is rendkívül fontos” – olvastuk a Chagall honlapjának „filozófia” menüpontjában, és nem fogjuk cáfolni. Ha vizsgabiztosok lennénk, a pincér ötöst kapna, és csak azért nem csillagosat, mert olyan vizsgadrukkosnak tűnik az egész. Arról meg nem ő tehet, hogy három olyan fogást is rendelünk, ami éppen nincs.

A padlizsánkrém (1290 Ft) kellemes, hál’ istennek nem olajozták és fűszerezték agyon, a cukkinis burgonyakrémleves (750 Ft) kissé híg, a cukkinit sem jegyezzük meg, annál inkább a mellékelt chipset. Bárcsak ez lenne az alap a moziban is!

A rózsaszín kacsamell csilis csokoládéöntettel (2800 Ft) kifogástalan. A szelet széle sötétbarna, s a közepe felé haladva fokozatosan válik rózsaszínné. Az elegáns külső nem okoz csalódást később sem, a diszkréten csípős csokiöntet jót tesz neki. Kár, hogy a köretként feladott körtés polentában (puliszkában) nem érezni a gyümölcsöt, annál inkább a sót. A fügés csirkemell mazsolás jázminrizzsel (2700 Ft) mintha ugyanabból a főzőiskolából érkezett volna, de nem annyira izgalmas, mint a kacsa. A bécsi szelet (2990 Ft) a méretével tüntet; a hús és a csomagolás (panír) rendicsek, vegyes salátát adnak mellé, végül is jobb, mintha hasábbal hoznák. De valahogy hiányzik belőle az a lelkesedés, ami a hibák ellenére is az előző két fogás sajátja volt. Ez a bécsi inkább rutin.

Viszont a desszert, a szőlős joghurtszelet áfonyaöntettel (790 Ft) bármelyik cukrászdában nyerő lenne. Pláne úgy, hogy nem kell érte fizetni. Nekünk nem kellett. Vigaszul, hogy nem volt éppen az a három étel, amit szerettünk volna. Ilyet se láttunk még.

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!