Kashmir

  • ételhordó
  • 2014. április 11.

Ételhordó

false

"Az utóbbi években Budapest sok téren fejlődésnek indult, és a turizmus is felvirágzott. A helybéli emberek mind kifinomultabbakká váltak és mind nyitottabbá az idegen kultúrák iránt, ami a budapesti indiai vendéglők megjelenésében is tükröződik. (...) Mi itt a Kashmirban egy jó indiai étterem atmoszférájának tükrözéséhez szükséges feltételek egyensúlyát teremtettük meg" - olvassuk a honlapon. A szöveg első részét Tarlós István is írhatta volna, a másodikat viszont azóta is próbáljuk megfejteni. Hogy is van ez? Az indiai étterem atmoszféráját akarják tükrözni? Mi az, hogy a szükséges feltételek egyensúlyának megteremtése? Ha van két porcelán Tádzs Mahal, akkor fakíros poszterből is kettő kell?

A belvárosban, az Arany János utca 13. alatt található étteremnek valóban van atmoszférája, de elsőre inkább az illatok miatt mondanánk indiainak. Aztán persze kiszúrunk egy-két tipikus szuvenírt is, szerencsére csínján bánnak a Krisna-szobrokkal. A félhomályban nem nagyon látni, de azért észrevesszük, hogy csodálatos a tapéta.

Ennek ellenére nem mondanánk elegánsnak a Kashmirt, leharcoltnak tűnik az egész, klasszikus másodosztályú hely, a kiesés szélén. De a kókuszos, currys hallevessel (990 Ft) helyreáll a bizalom. És ezt szó szerint kell érteni. Egy másodosztályú vendéglőben - ezt persze szegedi halászlés tapasztalataink mondatják velünk - hallevet kérni ugyanis abszolút bizalmi kérdés. Nos, a távoli, indiai rokonnal tizenkilencre húztunk lapot, és nyertünk. Amúgy a cuccnak köze nincs a halászléhez: könnyű, alig csípős, kissé egzotikus bevezetés.

Sajnos nem mondhatjuk el ugyanezt a szintén kókuszos madras báránycurryről (2990 Ft). Azt ugyanis minden gyerek tudja, hogy ha van egy jó kis fűszerrecept, és az ott leírtakat gondosan betartjuk, egyszerűen nem lehet elszúrni a curryalapot. Természetesen a Kashmirban sem cseszték el, ellenben - és ez a lényeg - a bárány rémes! A shahi paneer, vagyis a paradicsomos-kesudiós sajt (1990 Ft) valamelyest menti a helyzetet, de mondtuk már, hogy indiaiban egy jó recepttel nem lehet nagyon mellényúlni. További vigasz, hogy a naan (450 Ft) friss és ropogós.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.