Lidi mama konyhája

  • ételhordó
  • 2014. április 25.

Ételhordó

Az Ételhordó ott járt, ahol a madár se...

A Madárdomb ott van, ahol önszántából a madár se jár, Rákoskeresztúr és Rákoshegy határán. A családi házas városrész 1984 óta épül-gyarapodik, nevét onnan kapta, hogy az összes utcát valami madárról nevezték el. Van itt Marabu, Szürkeréce, Hóbagoly és Aranylúd utca, következetességnek nyomát sem látjuk, de ettől bájos az egész: annyi biztos, hogy efféle utcanevek nemigen vannak az országban.

false

Amúgy semmi nem utal arra, hogy Budapesten volnánk. Leginkább egy kedélyes üdülőövezet ugrik be, azon sem lepődnénk meg, ha valamelyik utca végében már egy fürdésre alkalmas folyó hömpölyögne. Itt még nem tartunk, és nem is fogunk soha, viszont - ellentétben például a hasonló karakterű, ám jóval nagyobb múltú Pestújhellyel - a lakosság nem szenved hiányt a vendéglátás terén. A Vadkacsa utca és az Uszoda utca (ez lenne a szabályt erősítő kivétel) sarkán családi ház, benne családias vendéglő: Lidi mama konyhája. "E kedves elnevezés a tulajdonos, Virágh Lídia nagymamáját idézi, akit Lidinek hívtak. Egyszerű vidéki asszony volt, s nagyon finoman főzött. Legalábbis az unokái imádták azt, s az étterembe is azt a meleg, házias légkört és ízeket szerették volna 'bevarázsolni', ami Lidi mama konyháját jellemezte." Úgy látszik, a megható beharangozó és az igen nyomott árak nagyon hatásosak. Szombaton kora délután alig kapunk helyet, és legalább fél órát kell várnunk arra, hogy egyáltalán felvegyék a rendelést.

Ehhez képest elég hamar érkezik a paradicsomleves (550 Ft), s tényleg olyan "nagymamás". Semmi olaszos romantika, indiai fűszerezés, van benne egy kis tészta, só, talán bors, de pont az egyszerűségétől élvezetes. Ugyanezt nem mondhatnánk el a mandulás bundában érkező fogasfiléről (1790 Ft), pedig az sem tűnik nagyon bonyolultnak. Se íze, se illata, a vaskos panír uralja a tálat, még a hozzáadott és frissnek tűnő zöldségköret sem könnyíti meg a dolgunkat. Pedig a neheze még hátravan. A Lidi néni specialitásának ugyanis a lapcsánkás fogások számítanak, van belőlük egy csomó, a sajtostól a csirkésig. Mi Lúdas Matyi kedvencét (1650 Ft) választottuk, amit roston libamájjal és illatos erdei gombával ígérnek, ám ehelyett egy hatalmas, borzasztó nehéz, olajos cucc érkezik, van benne máj is meg gomba is, de képzelhetik, milyen lehet, ha az egészből a lapcsánka a legszárazabb...

Szerény vigasz, hogy a somlói galuska (550 Ft) az átlaghoz képest kellemes.

Figyelmébe ajánljuk