Kompót

  • ételhordó
  • 2014. április 4.

Ételhordó

Egyszer talán érdemes lenne megírni a vendéglátóhelyek névadási divatjának történetét. Míg korábban száz évekig tartotta magát a jelzős szerkezetű állatkert, mondjuk, az Arany Sárkánytól a Zöld Majomig, az utóbbi fél évszázad bővelkedett a fordulatokban. Hosszú volt az út, míg az ötvenes évek számozott italboltjaitól és becézett nőneves presszóitól az ilyen-olyan italmárkákat reklámozó sörözőkön és a szimpla jófejeskedésen át eljutottunk a mai, mindent leegyszerűsítő szokáshoz: minél hétköznapibb, annál trendibb.

A Spejztól a Kandallóig, a Bodzától a Zellerig, az Almától a Mákig csupa-csupa egyszerű dolog. Annyira egyszerű, hogy nagyot kell gurítania a helynek, hogy ne keverjük össze valami mással.

A Kompót is ebbe a sorba illeszthető, ráadásul kevésbé felkapott helyen, a józsefvárosi rehab tömbben, a Corvin sétányon, a Nagytemplom utca sarkán, egy kirakatban tanyázik. A környék csupa ellentmondás: jobbra-balra Józsefváros romjai, itt meg minden olyan, mint egy keletnémet nagyváros bevásárlóutcája a nyolcvanas években: steril.

false

A Kompót sem az a klasszikus kisvendéglő, amit a neve sugall. Modern bútorok, csupaüveg homlokzat, a teríték a szokottnál igényesebb. Az étlap nem különösebben izgalmas, de olykor felcsillan benne némi fantázia. Bennünk nem csillan: hortobágyi palacsintatortával (1290 Ft) indítunk, és persze nem azt várjuk, hogy legyen rajta gyertya vagy marcipánállat, de azért nem is ezt. Az egyébként rendesen megcsinált előétellel nem lenne az égvilágon semmi baj, ha nem a főételek között szerepelne, s annak hívnák, ami: hortobágyi palacsintának. Hál' istennek a gulyáslevest (680 Ft) tényleg gulyáslevesnek nevezik, és a "tortához" hasonlóan korrekt munka, úgyhogy jöhet a nap meglepetése, az ebéd örömforrása, a pácolt lazacos, spenótos gnocchi (2690 Ft). Valami halkrémes, zöld gombócra számítunk, ehelyett a gnocchi valóban spenótos, ráadásul bőségesen megszórták kellemesre sült lazacdarabkákkal. Nem lenne rossz szavunk, ha ezentúl minden "olaszos" vendéglőben ez lenne az etalon.

A somlói másképpen (990 Ft) tényleg nem a klasszikus galuska: henger alakú édesség, amibe mintha némi tojáslikőr is került volna. Jobban ízlett, mint az eredeti.

Figyelmébe ajánljuk