Most

  • ételhordó
  • 2014. december 1.

Ételhordó

Lazacsteak a hipszterparadicsomban.

Számos hely van Budapesten, amit kocsmaként (kávéházként, bálteremként, diszkóklubként stb.) könyvelünk el, és teljességgel érdektelen, hogy étlap is lapul a pult alatt. A Zichy Jenő utcában már évek óta működő Most (korábban Articsóka) jó példa erre. A valamelyik külső-berlini S-Bahn-állomás világát idéző igen nagy méretű csarnokra – amiről még azt is képes volt leírni valaki, hogy „hipszterparadicsom” – inkább kilengések és berúgások helyszíneként gondoltunk, az ételválasztékot legfeljebb szendvicsekben mértük volna, ha egyáltalán. Persze a Most az átlagosnál gazdagabb ételekkel is a k. vendég rendelkezésére áll.

false

Szerda délután sok a foglalt asztal, vendéget viszont alig látni, ennek ellenére elég sokat várunk a felszolgálóra. Az étlap csalogató csomagjairól (háromfogásos napi menü – ennek délután ötkor vége, szüreti menü – ilyet csak hétfőn adnak) már lemaradtunk, viszont a bőséges választék leginkább egy olyan „Népek konyhája” szakácskönyvre emlékeztet, amiben jól összekeverték a fejezeteket. Van itt minden a sztrapacskától a tikka massala curryig, a burgerektől az indonéz sült tésztáig, és akkor még a magyar vonalat meg sem húztuk!

Az édesburgonyakrém-leves (650 Ft) már-már főzelékes sűrűségű, kellemes, de jellegtelen. Az elegánsnak szánt tálalást hidegre vágja a mellékelt pirítós, ami ráadásul teljesen felesleges. Jó meleg, ezért is különös, hogy előbb kapjuk meg, mint az italainkat. Ennél már csak nagyobbat tévedhetünk: nagyon rossz húzás volt a burgerek közül a csirkéset választani (2350 Ft), ugyanis a szinte tökéletes körítést – kiváló tökmagos zsemle és öntet, ropogós saláta, vállalható hasáb – teszi élvezhetetlenné a vaskos, ám semmilyen ízű csirkeszelet. Mindez azért különös, mert a baconbe göngyölt csirkemellcsíkokról (2350 Ft) pont az ellenkezőjét mondhatjuk: a steakburgonyával kiegészülő együttesben a csirke párját ritkító szólista.

Csak a rend kedvéért: ettünk egy lazacsteaket is (2850 Ft), nem jutott róla semmi az eszünkbe. Jóval nagyobb csalódást okozott az ún. mákos guba torta (890 Ft). A parádésan tálalt desszertben ugyanis a mák valószínűleg nem azért volt annyira keserű, mert így kívántak csipetnyi egzotikumot csempészni a különben határtalanul édes süteménybe. Ha meg mégis, akkor még nagyobb a baj.

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.