Tartalom

(2014-11-13)

Snoblesse
Publicisztika

Dán Dávid

Publicisztika

Rendetlenség és bomlás

A klientúraállam Magyarországon

Az amerikai Francis Fukuyama a kortárs politikatudomány meghatározó alakja, aki Magyarországot is jól ismeri.

Karsai László

Publicisztika

Tévedések és megtévesztések

Vitában Gerő Andrással

Gerő András úgy véli, hogy a januári Mazsihisz-sajtótájékoztatón használt hangnemem miatt kizártam magam a párbeszédből, ezért a maga részéről a vitát lezárta.

Egotrip

Várhegyi Éva: Ekotrip

Egotrip

Az okos lány és a devizahitel

Népmesei feladat elé állította a kormányt a devizahitelek forintosítása: a „hoztam is ajándékot, meg nem is” trükkjét alkalmazva úgy kell kedveznie az adósoknak, hogy jól is járjanak, de azért ne járjanak jobban, mint a forinthitelesek, és – a Kúria jogegységi határozatához híven – maguk viseljék az árfolyamkockázat terhét.

A szerk.

A szerk.

Végzetes utójáték - Bedőlhet a kétharmad

November 23-án a főváros 11., legkésőbb február 22-ig pedig Veszprém megye 1. számú választókerületében időközi országgyűlési választásokat tartanak. Lázban égnek-e az ellenzéki erők emiatt?

Külpol

Burkina Faso

Külpol

Csupa jó szándék

„A becsületes emberek országa” – ezt jelenti a neve – október végén sikeresen elzavarta 27 éve hatalmon lévő diktátorát, Blaise Compaorét. Most pedig átmeneti elnököt, kormányt, törvényhozást kellene kinevezni, de ez nem megy egyik napról a másikra, hiába sürgeti a békés polgári megoldást az ENSZ, az Afrikai Unió (AU) és a regionális szervezet, az ECOWAS.

Belpol

Szociális kiadások lefaragása

Belpol

Szegény embert a Fidesz is…

A Fidesz minden, látszólag a szegényebb réteget támogató intézkedése valójában a jómódúaknak kedvez. A 2015-ös költségvetés tervezete már a látszatra sem ad: jelentősen megvágják a szociális célú kiadásokat, ami miatt még több ember kerül lehetetlen helyzetbe. Az eredményesnek kikiál­tott közmunkaprogram ráadásul konzerválja a lecsúszást.

Tovább nyesi a kormány a közoktatást

Belpol

Magától is összeomlik

Riadalmat keltettek a jövő évi költségvetés tervezetének köz­oktatási számai. Gyors összeomlás azonban nem várható – egy­előre. A hosszabb távú folyamatok viszont a leszakadás irányába mutatnak.

Interjú

Belpol

„Nem hülyíthetjük a hallgatókat”

Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár

Palkovics László bízik benne, hogy a vezetésével kidolgozott felsőoktatási stratégiára a kormány is rábólint. Viták persze vannak: felmerült a felvételi visszaállítása, és az is, hogy a fenntartó delegáltjai hagyják jóvá a rektorválasztást. Kiderül továbbá, mit szól a felsőoktatási államtitkár Matolcsy György unortodox közgazdászképzéséhez.

Színház

Színház

Színház

Mi a kő?

Jel Színház: Wilhelm-dalok

Áll előttünk ez a nagyszerű, különös, hegyes szakállú színész, tar koponyával. Mintha a fejtetőn megszokott szőrzet őnála árnyékot vetett vagy tótágast állt volna: állára költözött.

Színház

Színház

Petra von Kant

Olyan természetesen kezdődik az előadás, miközben egy megrendezett és átmeneti térben vagyunk a Katona alsó szintjén, a ruhatári szekrények közt, hogy hirtelen más értelme, értelmezhetősége lesz a helynek.

Zene

Musical

Zene

Nincs legalja

Broadway felett az ég

Ha a kritikusra pisztolyt szegeznek a színpadról, méghozzá egy olyan előadás premierjén, amelyben sok szó esik kritikusok kinyírásáról, akkor borítékolható, hogy erről a színházi estéről markáns véleménye lesz.

WOMEX után, előtt

Zene

Santiago–Budapest

„Kedves »Platina WOMEXikói« Marton László, köszönjük húsz­éves támogatását!” – állt a belépőm hátulján. Ahogy megláttam, rögtön elszörnyedtem. – Te jó ég, már húsz éve nyomom! Ráadásul a Narancsban is megírtam minden évben! Már nyilván dögunalom… Legfeljebb abban reménykedhetek, hogy valamelyest cserélődtek az olvasóink, ahogy a womexelők köre is felfrissült. Maximum két focicsapatra telne a régi arcokból. Na, nem mintha izgatna a foci vagy a szimpla nosztalgia.

mi a kotta?

Zene

Kellemes minéműség

Muzikális nemzet a német: ahogyan ez a berlini fal leomlásakor, úgy most, a 25. évfordulón is jól észbe vehető. A történelmi eseményeket akkor is Beethoven-koncertek egész sora kísérte, míg most a Berlini Filharmonikusok közép-európai turnéval emlékeznek meg a fal leomlásáról – újra Beethovennel. Beethoven IX. szimfóniájával, valamint körútjuk minden állomásán egy-egy helyi zeneszerző művével.

Lemez

Zene

Cooly G: Wait ’Til Night

Merrisa Campbell első, Cooly G-ként jegyzett zenéi még a radikálisan átalakuló londoni tánctérre reflektáltak a 2000-es évek végén, az utóbbi években azonban már sokkal inkább előtérbe került számaiban az egyedülálló nő alakja, aki a tökéletes férfit keresi.

Lemez

Zene

Neil Young: Storytone

Mindenki kedvenc ősbölényének, az idén már százhúsz éves, ám továbbra is imponáló munkatempóban dolgozó Neil Youngnak ez már nagyjából a kétszázötvenedik nagylemeze.

Lemez

Zene

Bellini: A puritánok

Nincs semminő kerek évfordulója, ám Maria Callas emlékezete nem is szorul ilyen számszaki kisegítésre: hangzó életművét a lemezpiac apályában is megéri újra, sőt újra meg újra kiadni. Callas Remastered – ez a címe most annak a gyors lefolyású és soklemezes sorozatnak, amely imponálóan feljavított hangzásminőséggel, újrakeverve bocsátja közre a legendás stúdiófelvételeket, melyeknek máig bámulatos vonz­erejét persze eddig sem csorbította a rég meghaladott technikai színvonal.

Koncert

Zene

Branford Marsalis Quartet

A Branford Marsalis Quartet a világ legjobb dzsesszformációinak a listáján szokott szerepelni, és budapesti fellépésük teljes mértékben meggyőzött az értékelés helyénvalóságáról. Valamiért trombitás öccse, Wynton lett ismertebb, pedig a szaxofonos Branford Marsalis játéka is lenyűgöző, használja a hangszernek akár a szoprán, akár a tenor változatát.

Scheiber Hugó élete és festészete

Zene

Virsli és vurstli

Molnos Péter könyve és kiállítása azt igyekszik bizonyítani, hogy a regényes életű Scheiber lenézett életművéből kiválogatható egy elsőrendű festő munkássága.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Tehetségkutató

GyerekKortárs

A furcsa szóösszenövéssel megjelölt kiállítást az autista gyerekekkel (és fiatal felnőttekkel) foglalkozó, fő profilja szerint az új, civil lakóotthonok (bentlakásos intézmények) létrehozására és fenntartására fókuszáló, továbbá rajzfoglalkozásokat is tartó Mosoly Alapítvány szervezte.

Film

tévéSmaci

Film

A kiskacsa almái

Amikor Sztupa és Troché szembesültek majomőseik tagadhatatlan létezésével, nem küldtek üdvözlő táviratot Darwinnak vagy senkinek sem. Nem röhögtek hangosan, de nem is voltak szomorúak, csak úgy tudatosult bennük, míg figyelmük az élet hétköznapi, apró dolgainál időzött.

Tévésorozat

Film

Terápia 2. évad

Kis túlzás­sal „csak” ülnek és beszélnek. Mégis érdekesek azok az idegen életek, amik estéről estére találkoznak. Merthogy muszáj találkozniuk, nemcsak fizikailag a térben, hanem azokban a másik dimenziókban is.

Film

Film

Éjjeli féreg

Az országúti balesetnél bámészkodó tolvajnak megtetszik a vérszagra megjelenő tévés akciócsoport magabiztos, öntudatos serénykedése, és a következő lopás bevételéből vett kamerával másnap már ő is egy haldoklót filmez. Olyan közelről, olyan arcátlanul, hogy vele együtt az összes videóst elzavarják a környékről.

Film

Film

Csillagok között

A saját fontosságukba feledkezett rendezők sorában Christopher Nolan a legnagyobb ász, csak az az átkozott komolyság, ami mostanában erőt vett rajta, a végstádiumban lévő Kubrick-tisztelet és a mat-fiz szakkör népszerű tételei mozgóképes ábrázolásának kényszere – szóval ezek mind és még néhány rendezői tikk kezd valami fémes mellékízt hagyni az egyébként minden filmre jutó fél tucat csodás képsor és ak­ciójelenet után.

Interaktív
Könyv

Könyv

Könyv

Rótták, amíg bírták

Sándor Klára: A székely írás nyomában

A kiváló kutató olvasmányos, élvezetes könyve ama bizonyos, rovásnak is nevezett régi írásról, amelynek használatánál csak félreértése tömegesebb. Kevés vitatottabb kérdés akad a magyar kultúrtörténet és írástörténet problémái között, mint éppen a közhasználatban nyilván felületesen csak rovásírásnak nevezett székely írás története.

Könyv

„A ló legyen ló” - Daniel Kehlmann író

A világ fölmérése emelte ki a nagy reménységek, a fiatal kortárs német írók sűrű mezőnyéből. Azóta is ő számít korosztálya leghíresebb, külföldön is jól ismert képviselőjének. F című regénye nemrég jelent meg magyarul – ez alkalomból hívtuk fel Berlinben telefonon.

Gasztro

chili&vanília

Gasztro

Az év levese

„…libaaprólékot majdnem teljesen omlósra főzött, aztán beletett felkockázott birsalmát, amikor az is megpuhult, akkor behabarta tejföllel…” – suttogta a fülembe Furka István nyugdíjas professzor úr egy debreceni rendezvényen édesanyja receptjét. Egyébként sincs inspirálóbb az olyan családi recepteknél, amelyek valaki gyerekkori emlékeit idézik fel, és amelyeket anyák és nagymamák főztek a családjuknak.

Lélek

Tanulás és terápia a Józsefvárosban

Lélek

„Nem sürgetünk senkit”

Van egy intézmény a Józsefvárosban, ahol azok a bajba jutott, szenvedélybeteg fiatalok is segítséget kapnak, akik kihullottak az iskolai rendszerből. A Megálló Csoport Alapítványnál nemcsak különféle terápiák, foglalkozások vannak, abban is segítenek, hogy klienseik érettségit szerezzenek.

Tudomány

Interjú

Tudomány

„Miért nem temethetik el a halottaikat?”

Búr Gábor történész Afrikáról és az Eboláról

Bármekkora legyen is a pánik a világban, az Ebola-járvány kevéssé van jelen a leginkább érintettek gondolkodásában, és az epidémiának a helyi társadalmakra s az érintett kisállamok gazdaságára gyakorolt hatása is kisebb lehet az előzetesen becsültnél – erről is beszélgettünk az Afrika-kutatóval, az ELTE Új- és Jelenkori Egyetemes Történeti Tanszék vezetőjével.

Ételhordó