étel, hordó

Input

  • ételhordó
  • 2020. január 5.

Ételhordó

Ki emlékszik rá, hogy a Ráday utca volt egykor a feltörekvő magyar vendéglátás reményteli sugárútja? Ma már az is a feledés homályába vész, hogy később Bermuda-háromszöggé vált, ahol nem hajók és repülőgépek tűntek el, hanem jelentős összegek a palira vett turisták bankszámláiról. De a leszálló ág megtörni látszik: jövőre lesz tíz éve, hogy az első Michelin-csillagos magyar étterem itt vert tanyát, és azóta is itt van; azt sem mondhatnánk, hogy csökkent volna az egységek száma, újabbak nyíltak a megunt régiek helyén, miközben a Ráday utca konszolidálódott, és „beállt arra a szintre”, ahol nincsenek elvárások, nincs rongyrázás. Persze így a nyüzsgés szerényebb, de egyértelmű, hogy még mindig megéri itt vendéglőt nyitni.

Már a „történet” kezdetén is a Kálvin térhez közelebb eső helyek pörögtek, a Kinizsi utca környékén kezdődött a kocsmásodás, kávézósodás. Most sincs másképp ez, így a Biblia utca sarkán álló, közelmúltban nyílt Input lehet a szabályt erősítő kivétel. S azért is, mert vendégek kedden, kora este is szép számmal vannak, és nemcsak a külföldiek.

A gyömbéres sütőtökkrémleves fűszeres tökmaggal (1490 Ft) természetesen krémes, de azontúl is vannak jó tulajdonságai, édessége pont elég, és a rácsurgatott tökmagolaj is jót tesz neki. A tökmag már kevésbé. Nemhogy nem fűszeres, de még csak nem is sós, mintha nemrég szórtak volna rá egy adagot a közérti zacsekból, pedig igazán megspórolhatták volna. A kakukkfüves-vargányás fusilli (2990 Ft) tésztának 5 csillagos, a kakukkfű is telitalálat, kár, hogy gombával szűkmarkúak voltak. Pedig ha ugyanennyi sót több gombára szórnak, az íze is kiegyensúlyozottabb lett volna. Ellenben a vaddisznópörkölt diós nudlival nevet viselő összeállításra (4190 Ft; képünkön) csak a legjobbakat mondhatjuk. A szinte hibátlan húsárut a szokásoktól eltérően nem kockázták le, hanem korong alakúra formázták, amitől ha jobb nem is, de mindenképpen szebb lett. A barnamártás, a diós nudli tökéletes hozzá, legalábbis ez a diós nudli: kicsit megégett, ropogós végekkel, durvára őrölt dióval. Nekünk kissé tömény az ugyancsak csodaszép belga csokoládétorta (1590 Ft), de bármelyik cukrászdának dicsőségére válna.

 

Figyelmébe ajánljuk