étel, hordó

Input

 • ételhordó
 • 2020.01.05 13:12

Ételhordó

Ki emlékszik rá, hogy a Ráday utca volt egykor a feltörekvő magyar vendéglátás reményteli sugárútja? Ma már az is a feledés homályába vész, hogy később Bermuda-háromszöggé vált, ahol nem hajók és repülőgépek tűntek el, hanem jelentős összegek a palira vett turisták bankszámláiról. De a leszálló ág megtörni látszik: jövőre lesz tíz éve, hogy az első Michelin-csillagos magyar étterem itt vert tanyát, és azóta is itt van; azt sem mondhatnánk, hogy csökkent volna az egységek száma, újabbak nyíltak a megunt régiek helyén, miközben a Ráday utca konszolidálódott, és „beállt arra a szintre”, ahol nincsenek elvárások, nincs rongyrázás. Persze így a nyüzsgés szerényebb, de egyértelmű, hogy még mindig megéri itt vendéglőt nyitni.

Már a „történet” kezdetén is a Kálvin térhez közelebb eső helyek pörögtek, a Kinizsi utca környékén kezdődött a kocsmásodás, kávézósodás. Most sincs másképp ez, így a Biblia utca sarkán álló, közelmúltban nyílt Input lehet a szabályt erősítő kivétel. S azért is, mert vendégek kedden, kora este is szép számmal vannak, és nemcsak a külföldiek.

A gyömbéres sütőtökkrémleves fűszeres tökmaggal (1490 Ft) természetesen krémes, de azontúl is vannak jó tulajdonságai, édessége pont elég, és a rácsurgatott tökmagolaj is jót tesz neki. A tökmag már kevésbé. Nemhogy nem fűszeres, de még csak nem is sós, mintha nemrég szórtak volna rá egy adagot a közérti zacsekból, pedig igazán megspórolhatták volna. A kakukkfüves-vargányás fusilli (2990 Ft) tésztának 5 csillagos, a kakukkfű is telitalálat, kár, hogy gombával szűkmarkúak voltak. Pedig ha ugyanennyi sót több gombára szórnak, az íze is kiegyensúlyozottabb lett volna. Ellenben a vaddisznópörkölt diós nudlival nevet viselő összeállításra (4190 Ft; képünkön) csak a legjobbakat mondhatjuk. A szinte hibátlan húsárut a szokásoktól eltérően nem kockázták le, hanem korong alakúra formázták, amitől ha jobb nem is, de mindenképpen szebb lett. A barnamártás, a diós nudli tökéletes hozzá, legalábbis ez a diós nudli: kicsit megégett, ropogós végekkel, durvára őrölt dióval. Nekünk kissé tömény az ugyancsak csodaszép belga csokoládétorta (1590 Ft), de bármelyik cukrászdának dicsőségére válna.

 

Neked ajánljuk

Ne zavarjanak, lázadok

 • SzSz

A címbeli Frank a másfél órás játékidő alatt háromszor lép színpadra, valójában énekelni azonban csak egyszer halljuk – már ez is jelzi, hogy ez nem egy szennyhullámot tematizáló punkmozi.

Halál a tengeralattjárón

 • Bacsadi Zsófia

Tobias Lindholm rendhagyó krimije minden, ami az épp aranykorát élő true crime és skandináv noir nem. A nézők nem bírják megunni a gyilkosok tragikus gyerekkorát, aberrált szexuális szokásait és sötét karizmáját, a dilettáns pszichologizálást és persze a véres részleteket.

Kérem a következőt!

 • Nagy István

Ha valaki a ’w’, a ’h’ és az ’o’ betűket látja közvetlenül egymás mellé írva, az mostanság valószínűleg sokkal hamarabb asszociál az Egészségügyi Világszervezetre (WHO), mint a hatvanas–hetvenes évek egyik legjelentősebb zenekarára, a mai napig is létező The Who-ra. Monolitikus lemezük, a Who’s Next nemrég volt 50 éves, ami jó indok egy kis visszatekintésre. A Who mifelénk soha nem lett igazán kultikus együttes, ezért nem csak az album, a zenekar történetét is érdemes feleleveníteni.

Titkok, tengelicék

 • Dékei Kriszta

A Pannonhalmi Főapátság kiállítása nem pusztán egy kortárs kiállítás, hiszen olyan dolgokra/tárgyakra és a bencés közösség által használt terekre is rápillanthatunk, amelyekre eddig a kívülállóknak nem volt lehetőségük.

Kaptafa

 • Kiss Annamária

Nem könnyű feladat egy lakásfelújítás: épp egy fél vagy negyedkész házban járunk, ahol még minden munkaterület. Jól indul az előadás: a házigazda Alice (Ónodi Eszter) és barátnője, Magrete (Pelsőczy Réka) közös belépője az utóbbi idők egyik legsikerültebbje.

Pillanatnyi hatás

 • Rádai Andrea

A legtöbbször annyi történik, hogy egy vagy több ember áthalad valamilyen módon, valamilyen jelmezben a színpadon. Peter Brooktól tudjuk, hogy ez már elég a színházhoz, de most sokat hörögnek és táncolnak is a színészek a 33 álomban, néha meg fojtogatják és kibelezik egymást. Minden Bodó Viktor-produkcióban vannak agyeldobós jelenetek, de a rendező most mintha kifejezetten az úgynevezett „cool fun” esztétikának szentelte volna az egész előadást, ami tényleg elejétől a végéig téboly, agyrém, lázálom és káosz, és akkor még finom voltam.

Síkság

Magas labda, ha egy műsor, pláne egy podcast vagy YouTube-csatorna a világ idegesítő dolgaira reflektál. Nagyon hamar kiderül ugyanis, hogy minden idegesítő. És maga a műsor is villámgyorsan idegesítővé válik. A Márkó és Barna Síkideg az „új Index” legnépszerűbb, immár a harmadik évadot taposó audiovizuális produkciója a havi podcast-sikerlistákon általában a csúcs közelében tanyázik.

Egy banánköztársaság bukása

 • Ács Pál

Banánköztársaság – ezt a szót jobbára csak átvitt értelemben használjuk az eltorzult gazdasági-társadalmi berendezkedésű, nagyhatalmi érdekek hálójában vergődő országocskákra, alig gondolva azokra a kicsiny közép-amerikai államokra, amelyek tényleg szinte kizárólag a banánexportjukból tartják fenn magukat.

Ölniük kell

A szakértők szerint majdnem minden megyében tartanak illegális kutyaviadalokat, hiába lehet az ilyen szadista cselekményért akár három év börtönbüntetést is kiszabni. A bűnözők egy lépéssel a hatóságok előtt járnak.

Melyik út megyen itt Budára?

 • A szerk.

A magyar film újra régi fényében ragyog! Sőt, jobb mint valaha, veri a világot. Csak az nem teljesen eldöntött még, hogy ez a Vajna-korszak elmúltának köszönhető, vagy annak az egyelőre ismeretlen zseninek, aki leforgatta a Borkorcsolyát, ezt a gyönyörű, a magyar valóságot teljes mélységben és oly híven ábrázoló, mégis vidám és legyőzhetetlenül optimista, ráadásul alig 22 másodperces remekművet.

Készpénz és ígéret

 • A szerk.

„Ellenzéket is váltottunk. Leváltottuk a szocialista párton belül azokat, akik nem akartak változást, akik féltek az elszámoltatástól. Leváltottuk azokat, akik bizonytalankodtak, leváltottuk azokat, akik bármilyen szélsőséges magatartást hirdettek, akik üzleteltek a hatalommal, akiket meg lehetett venni, akiket meg lehetett zsarolni, meg lehetett fenyegetni” – mondta Márki-Zay Péter vasárnap esti győzelmi beszédében a budapesti Anker közben a lelkes publikum előtt.