Pagony

  • kertész lesek
  • 2013. augusztus 30.

Ételhordó

Romkocsma a pancsolóban? Az Ételhordó munkatársa nem ismer lehetetlent, s megfejti a rejtélyt.

Csak a nagyon idősek emlékeznek arra, hogy a Gellért fürdő valaha nem számított olyan menőnek, mint manapság. Az ötvenes évek elejétől a hatvanas évek végéig tartott ez a korszak, átlagos strandárakkal és közönséggel, aztán bezárták az egészet, és hosszú szünet követett.
Amikor a hetvenes évek végén újra megnyílt, már egyértelműen luxuskategóriásnak számított. Nem vennénk rá mérget, de emlékeink szerint 1985-ben az albertfalvai strandra 20, a Lukácsba 30, a Gellértbe viszont 150 forint volt a belépő.

false

Mindez azért kívánkozik ide, mert az akkori felújítás során a Kemenes utca túloldalán egy vízi gyerekparadicsomot is felhúztak, amit aluljáró kötött össze a fürdővel. Vagyis hiába ostromolták a jegyárak a csillagos eget, az alapkoncepcióban továbbra is szerepelt a családi kikapcsolódás. Ezt azonban elég hamar el lehetett felejteni, míg a gazdag magyar családok inkább a jugó tengerparton vagy balatoni nyaralójukban bekkelték ki a kánikulát, a Gellértet főleg nyugati playboyok és reumások vették birtokba, nekik viszont semmi szükségük nem volt pancsolóra.

Ám idén nyáron életet lehelt a gyerekmedencékbe régi pajtásunk, a vendéglátóipar. Pagony néven nyitottak itt egy kvázi romkocsmát (egyáltalán nem lepusztult, de ettől még használaton kívüli ingatlan), kerthelyiséget, nevezzük, aminek akarjuk. Az biztos, hogy ilyen még nem volt: asztalok a medencék körül és az üres medencékben, a bejáratnál tollaslabdapálya, ha pedig valakinek nagyon melege van, igénybe veheti a zuhanyozót.

Enni is lehet.

A naponta változó étlapot a kevés, de emlékezetes jegyében állították össze, levesek, burgerek, saláták, de azért komolyabb dolgok is készülnek. Hideg gyümölcslevessel (800 Ft) indítunk, összetétele egyáltalán nem a szokásos: a sárgadinnye és a szeder igazán élvezetes, az már kevésbe, hogy a hűtést két hatalmas jégkockával intézték el, és mivel a leves amúgy egyáltalán nem hideg, érdekes hőtani megfigyeléseket végezhetünk falatozás közben. A camembertburger (1500 Ft) egyértelműen vega-betevő, a sajt kiváló, a szószok és saláták nemkülönben, ám a legemlékezetesebb a zsemlye, amit házilag állítanak elő. A kacsamájhab (1200 Ft) is rendben van, bár lehet, hogy némi plusz fűszeres izgalom nem ártana neki. A brazil hátszín feketeribizlis mustárral (3100 Ft) úgyszintén ügyes, bár a mi ízlésünknek cseppet zsíros, a különleges mustár pedig ördögien csípős. Viszont külön dicséretet érdemel a mellékelt rósejbni, ami egyúttal reménysugár: mégis érdemes sült krumplit fogyasztani magyar vendéglátóhelyen.

A desszertnek kért bajor krém gesztenyehabbal (800 Ft) bármilyen jóvágású fagylaltnak versenytársa lehetne a fülledt estén, olyan könnyű, szinte száll - el sem hisszük, hogy legfontosabb alkotórészei a tojás, a tej és a cukor, mert inkább napfényre, felhőre és harmatra tippelnénk.

Azt viszont bármiben lefogadnánk, hogy a Pagony az idei nyár legeredetibb vendéglátóhelye - konyhával vagy a nélkül.

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa. 

Biztonsági játék

Az utóbbi két évtizedben kevés olyan emlékezetes betoppanás volt a könnyűzene világába, mint a kanadai Arcade Fire 2004-es debütáló nagylemeze. A tragédiák árnyékában fogant Funeral katartikus sodrása és hiperérzékenysége pillanatok alatt hírnevet és rajongókat szerzett a zenekarnak, még olyan hírességeket is, mint David Bowie vagy David Byrne. A debütáló album pillanatok alatt vált hivatkozási ponttá, ami alighanem a szedett-vedett megjelenésű zenekart lepte meg a leginkább.

Miért hiányzik?

  • Csabai Máté

Nem lehet erről a kiadványról szokványos kritikát írni. Nem csupán Kocsis Zoltán ikonikus, de azért a színpad széléről olykor kibeszélt személye miatt, hanem azért, mert a huszonhat lemezen csupa olyan mű és életmű szerepel, amelyek játékmódjáról, megítéléséről interjúkban, szemináriumokon sokat megosztott a zongoraművész.

Minden színész csiga

„Tragédiának nézed? Nézd legott / Komé­diá­nak, s múlattatni fog” – idézi Katona László Az ember tragédiáját az előadás végén, amelynek alcíme is van: Etűdök színházi világunk állapotjáról. A Nézőművészeti Kft. egy rendkívül szórakoztató, elsőrangú kabarét csinált a színészek mindennemű kiszolgáltatottságáról és az abuzív rendezőkről.

Rejtvényfejtés

Legendás hely volt a Bartók 32 Galéria a kilencvenes években, magyar és külföldi kortárs kiállításokkal. Csak egy „probléma” volt vele (akárcsak a Liget Galériával), hogy a fenntartója és tulajdonosa az önkormányzat volt. A majdnem 100 négyzetméter alapterületű helyszín, s a modern művek ottani bemutatásának ellehetetlenítését az első Orbán-kormány művészetpolitikájának „köszönhetjük”, bár kétségtelen, hogy a múltba révedő magyarosch műalkotás fogalmát addigra jól beleültették az embe­rek fejébe.

Minden változatlan

  • Balogh Magdolna

A fejlődés- vagy karrierregényként induló mű egy drezdai antikvárius, Norbert Paulini alakját állítja a középpontba: a szerző „a szellem emberének” akar emléket állítani. Paulini a hetvenes–nyolcvanas években különleges hírnévnek örvendő boltot működtetett, amelyben egy kis szellemi kör is otthonra talált, s az elbeszélő is a törzsközönségéhez tartozott.

A zöld-fehér polip

Megalakul az ötödik Orbán-kormány, és itt most azt kéne találgatnunk, hogy Kásler távozása, Csák bevonása, Lázár és Navracsics visszatérése, meg néhány minisztérium szétszedése, átalakítása mi mindenre utalhat, s mindebből milyen új politikai irányra számíthatunk – de tizenkét év orbánizmus után nem hinnénk, hogy mindennek nagy jelentősége volna. Voltaképpen még a totális eszementséget tükröző húzás, az egészségügy és – főleg – a közoktatás betolása a karhatalmi minisztérium alá sem meglepő a NER államigazgatási track recordjának ismeretében.

Orbán Viktor két beiktatása

„Az Isten kegyelméből nekünk adott megbízatás mindig túlmutat rajtunk. Azokra, akiknek a javát kell szolgálnunk, de még ennél is tovább mutat arra, akitől a feladatot végső soron kaptuk és akinek a dicsőségét szolgálhatjuk. Ez a mai nap üzenete mindannyiunknak” – mondta Balog Zoltán, a rendszer egyik sokat próbált főpapja a Kálvin téri református templomban, a Novák Katalin államfői beiktatása alkalmából rendezett ökumenikus szertartáson. Szavai üresen pattogtak a templom kövén, s talán a térre is kigurultak, hogy ott pukkanjanak szét, mint sok színes szappanbuborék.