Pagony

 • kertész lesek
 • 2013.08.30 13:50

Ételhordó

Romkocsma a pancsolóban? Az Ételhordó munkatársa nem ismer lehetetlent, s megfejti a rejtélyt.

Csak a nagyon idősek emlékeznek arra, hogy a Gellért fürdő valaha nem számított olyan menőnek, mint manapság. Az ötvenes évek elejétől a hatvanas évek végéig tartott ez a korszak, átlagos strandárakkal és közönséggel, aztán bezárták az egészet, és hosszú szünet követett.
Amikor a hetvenes évek végén újra megnyílt, már egyértelműen luxuskategóriásnak számított. Nem vennénk rá mérget, de emlékeink szerint 1985-ben az albertfalvai strandra 20, a Lukácsba 30, a Gellértbe viszont 150 forint volt a belépő.

false

Mindez azért kívánkozik ide, mert az akkori felújítás során a Kemenes utca túloldalán egy vízi gyerekparadicsomot is felhúztak, amit aluljáró kötött össze a fürdővel. Vagyis hiába ostromolták a jegyárak a csillagos eget, az alapkoncepcióban továbbra is szerepelt a családi kikapcsolódás. Ezt azonban elég hamar el lehetett felejteni, míg a gazdag magyar családok inkább a jugó tengerparton vagy balatoni nyaralójukban bekkelték ki a kánikulát, a Gellértet főleg nyugati playboyok és reumások vették birtokba, nekik viszont semmi szükségük nem volt pancsolóra.

Ám idén nyáron életet lehelt a gyerekmedencékbe régi pajtásunk, a vendéglátóipar. Pagony néven nyitottak itt egy kvázi romkocsmát (egyáltalán nem lepusztult, de ettől még használaton kívüli ingatlan), kerthelyiséget, nevezzük, aminek akarjuk. Az biztos, hogy ilyen még nem volt: asztalok a medencék körül és az üres medencékben, a bejáratnál tollaslabdapálya, ha pedig valakinek nagyon melege van, igénybe veheti a zuhanyozót.

Enni is lehet.

A naponta változó étlapot a kevés, de emlékezetes jegyében állították össze, levesek, burgerek, saláták, de azért komolyabb dolgok is készülnek. Hideg gyümölcslevessel (800 Ft) indítunk, összetétele egyáltalán nem a szokásos: a sárgadinnye és a szeder igazán élvezetes, az már kevésbe, hogy a hűtést két hatalmas jégkockával intézték el, és mivel a leves amúgy egyáltalán nem hideg, érdekes hőtani megfigyeléseket végezhetünk falatozás közben. A camembertburger (1500 Ft) egyértelműen vega-betevő, a sajt kiváló, a szószok és saláták nemkülönben, ám a legemlékezetesebb a zsemlye, amit házilag állítanak elő. A kacsamájhab (1200 Ft) is rendben van, bár lehet, hogy némi plusz fűszeres izgalom nem ártana neki. A brazil hátszín feketeribizlis mustárral (3100 Ft) úgyszintén ügyes, bár a mi ízlésünknek cseppet zsíros, a különleges mustár pedig ördögien csípős. Viszont külön dicséretet érdemel a mellékelt rósejbni, ami egyúttal reménysugár: mégis érdemes sült krumplit fogyasztani magyar vendéglátóhelyen.

A desszertnek kért bajor krém gesztenyehabbal (800 Ft) bármilyen jóvágású fagylaltnak versenytársa lehetne a fülledt estén, olyan könnyű, szinte száll - el sem hisszük, hogy legfontosabb alkotórészei a tojás, a tej és a cukor, mert inkább napfényre, felhőre és harmatra tippelnénk.

Azt viszont bármiben lefogadnánk, hogy a Pagony az idei nyár legeredetibb vendéglátóhelye - konyhával vagy a nélkül.

Neked ajánljuk

Ne zavarjanak, lázadok

 • SzSz

A címbeli Frank a másfél órás játékidő alatt háromszor lép színpadra, valójában énekelni azonban csak egyszer halljuk – már ez is jelzi, hogy ez nem egy szennyhullámot tematizáló punkmozi.

Halál a tengeralattjárón

 • Bacsadi Zsófia

Tobias Lindholm rendhagyó krimije minden, ami az épp aranykorát élő true crime és skandináv noir nem. A nézők nem bírják megunni a gyilkosok tragikus gyerekkorát, aberrált szexuális szokásait és sötét karizmáját, a dilettáns pszichologizálást és persze a véres részleteket.

Kérem a következőt!

 • Nagy István

Ha valaki a ’w’, a ’h’ és az ’o’ betűket látja közvetlenül egymás mellé írva, az mostanság valószínűleg sokkal hamarabb asszociál az Egészségügyi Világszervezetre (WHO), mint a hatvanas–hetvenes évek egyik legjelentősebb zenekarára, a mai napig is létező The Who-ra. Monolitikus lemezük, a Who’s Next nemrég volt 50 éves, ami jó indok egy kis visszatekintésre. A Who mifelénk soha nem lett igazán kultikus együttes, ezért nem csak az album, a zenekar történetét is érdemes feleleveníteni.

Titkok, tengelicék

 • Dékei Kriszta

A Pannonhalmi Főapátság kiállítása nem pusztán egy kortárs kiállítás, hiszen olyan dolgokra/tárgyakra és a bencés közösség által használt terekre is rápillanthatunk, amelyekre eddig a kívülállóknak nem volt lehetőségük.

Kaptafa

 • Kiss Annamária

Nem könnyű feladat egy lakásfelújítás: épp egy fél vagy negyedkész házban járunk, ahol még minden munkaterület. Jól indul az előadás: a házigazda Alice (Ónodi Eszter) és barátnője, Magrete (Pelsőczy Réka) közös belépője az utóbbi idők egyik legsikerültebbje.

Pillanatnyi hatás

 • Rádai Andrea

A legtöbbször annyi történik, hogy egy vagy több ember áthalad valamilyen módon, valamilyen jelmezben a színpadon. Peter Brooktól tudjuk, hogy ez már elég a színházhoz, de most sokat hörögnek és táncolnak is a színészek a 33 álomban, néha meg fojtogatják és kibelezik egymást. Minden Bodó Viktor-produkcióban vannak agyeldobós jelenetek, de a rendező most mintha kifejezetten az úgynevezett „cool fun” esztétikának szentelte volna az egész előadást, ami tényleg elejétől a végéig téboly, agyrém, lázálom és káosz, és akkor még finom voltam.

Síkság

Magas labda, ha egy műsor, pláne egy podcast vagy YouTube-csatorna a világ idegesítő dolgaira reflektál. Nagyon hamar kiderül ugyanis, hogy minden idegesítő. És maga a műsor is villámgyorsan idegesítővé válik. A Márkó és Barna Síkideg az „új Index” legnépszerűbb, immár a harmadik évadot taposó audiovizuális produkciója a havi podcast-sikerlistákon általában a csúcs közelében tanyázik.

Egy banánköztársaság bukása

 • Ács Pál

Banánköztársaság – ezt a szót jobbára csak átvitt értelemben használjuk az eltorzult gazdasági-társadalmi berendezkedésű, nagyhatalmi érdekek hálójában vergődő országocskákra, alig gondolva azokra a kicsiny közép-amerikai államokra, amelyek tényleg szinte kizárólag a banánexportjukból tartják fenn magukat.

Ölniük kell

A szakértők szerint majdnem minden megyében tartanak illegális kutyaviadalokat, hiába lehet az ilyen szadista cselekményért akár három év börtönbüntetést is kiszabni. A bűnözők egy lépéssel a hatóságok előtt járnak.

Melyik út megyen itt Budára?

 • A szerk.

A magyar film újra régi fényében ragyog! Sőt, jobb mint valaha, veri a világot. Csak az nem teljesen eldöntött még, hogy ez a Vajna-korszak elmúltának köszönhető, vagy annak az egyelőre ismeretlen zseninek, aki leforgatta a Borkorcsolyát, ezt a gyönyörű, a magyar valóságot teljes mélységben és oly híven ábrázoló, mégis vidám és legyőzhetetlenül optimista, ráadásul alig 22 másodperces remekművet.

Készpénz és ígéret

 • A szerk.

„Ellenzéket is váltottunk. Leváltottuk a szocialista párton belül azokat, akik nem akartak változást, akik féltek az elszámoltatástól. Leváltottuk azokat, akik bizonytalankodtak, leváltottuk azokat, akik bármilyen szélsőséges magatartást hirdettek, akik üzleteltek a hatalommal, akiket meg lehetett venni, akiket meg lehetett zsarolni, meg lehetett fenyegetni” – mondta Márki-Zay Péter vasárnap esti győzelmi beszédében a budapesti Anker közben a lelkes publikum előtt.