Tartalom

(2013-08-15)

Kis-Magyarország
A szerk.

A szerk.

A szerk.

Tiszta jobb kéz

Az egy érdekes jelenet lesz a közismert futballcsapat páholyában az őszi szezon valamely vérre menő rangadóján, amikor a miniszterelnök azt mondja majd a jeles bankvezetőnek, barátilag csevegve, hogy hát, mit szólsz kérlek alássan, ehhez a Jánoshoz, pfü (szotyola kiköp), még hogy te, kérlek szépen, uzsorás, pfü, de hát én se bírok vele, ne is mondd, pfü, nekem a legkínosabb az egész.

A szerk.

A szerk.

Pofonfesztivál zászlódíszben

Orbán Viktor és Tőkés László ismételten kiállt Traian Basescu mellett. Ezt az MTI közölte, Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős államtitkárra, valamint Havasi Bertalan miniszterelnöki sajtóstábvezetőre (sic!) hivatkozva. Igaz, nem most jelent meg a közlemény, hanem tavaly. Fontos megszólalás volt, hiszen elég sok múlott azon, hogy az erdélyi magyarok szavaznak-e vagy sem a román államfő leváltásáról szóló népszavazáson.

Publicisztika

Hegyi Szabolcs-Simon Éva

Publicisztika

Felesleges ráfizetés

Miért szükségtelen a szólás további korlátozása? - Vitában M. Tóth Balázzsal és Tordai Csabával

M. Tóth Balázs és Tordai Csaba A gyűlöletkeltő szólásról c. cikkükben (Magyar Narancs, 2013. július 25.) az ilyen beszéd törvényi korlátozásának szükségességéről írnak. A szerzők a jogállam önvédő mechanizmusával próbálják alátámasztani a szólásszabadság szűkítését. A cikk fontos megállapításokat tesz, azzal több pontban is egyetértünk, csak éppen a legfontosabb konklúzióval nem: azzal, hogy a szólás korlátozása megfelelő eszköz lenne az alkotmányos demokrácia és a sérülékeny kisebbségek megvédésére.

Egotrip

Sajó László: Öt és feles

Egotrip

A futball ábécéje

(B mint bunda 2. - Történetek a megyeháromból 10.)

A Zengővárkony-Csönge-mérkőzésen történt.

László Géza: Visszajátszás

Egotrip

Áfacsökkentés 2006

Eddigi visszajátszásainkban olyan, rossz gazdaságpolitikai döntéseket kockáztunk ki, amelyek meghozatalakor a rövid távú politikai szempontok diadalmaskodtak a szakmai érvek felett. Volt, amikor a korábbi csodaszer mondott csődöt, és volt, amikor az elméletben kiváló ötlet nem szuperált a gyakorlatban - de valamilyen racionálisnak tűnő magyarázat mindig akadt.

Olvasói levelek
Belpol

Matolcsy György fél éve a jegybank élén

Belpol

Profit helyett erkölcs

Matolcsy hatodik hónapja van a Magyar Nemzeti Bank élén. Elnöksége idáig nem vezetett katasztrófához, de a stratégia nélküli, illogikus jegybanki politika és a szakértők fokozatos eltávolítása nem sok jóval kecsegtet.

Böcskei Balázs

Belpol

Bajnai tehet mindenről

Ara-Kovács Attila, Magyar Bálint és Ádám Zoltán felvetéseire

Különös élményben volt része júliusban a Narancs olvasóinak: két héten át próbálhatták megérteni, hogy tehette tönkre a demokratikus ellenzék győzelmi esélyeit egy olyan ember, aki bő háromnegyed éve vállalt először pártpolitikai szerepet. Némi - kevés - túlzással erről szól ugyanis Ara-Kovács Attila és Magyar Bálint közös cikke (lásd: Bajnai és az ország esélyeiről, Magyar Narancs, 2013. augusztus 1.), illetve Ádám Zoltán Bajnait ostorozó írása is (lásd: Miért nem megy?, Magyar Narancs, 2013. augusztus 8.).

Zene

mi a kotta?

Zene

Fejes mester

"Librettóit megbírálni, megítélni tapintat- s ízlés hiányánál sohasem volt képes... Csodálatos, hogy e zeneszerző annyi dalművei között egyetlenegy sem volt, melyet valamely ünnepélyes alkalommal elő lehetett volna adni.

Sziget

Zene

Bat For Lashes

Natasha Khan igazi tünemény, ami ritkaság a - belülről - sokszor rideg popvilágban. Ugyanakkor még az őt respektálók is sokszor vetik fel, mekkora korsóval merített az elődök hagyatékából - igaz is, még hangjának tónusa s persze a kompozíciós technikája is erős Kate Bush-reminiszcenciákat tükröz.

Sziget 2013

Zene

A legfessebb

Calexico

A múlt héten sem volt Madness-koncert, úgyhogy a Világzenei Nagyszínpadon gyakorlatilag főműsorszámként fellépő (hisz pont a nagyszínpados Blur előtti idősávban vagyunk, ugye), soktagú arizonai Calexico volt alighanem a legjobban öltözött, legfessebb együttes a Sziget idei felhozatalából.

Sziget 2013

Zene

Vidámparklife

Blur

Mászkál az ember a Szigeten, és szomorúan konstatálja, hogy a húszéves jubileumra a fesztivál fő profiljából mintha kizuhant volna a zene - a helyét átvették a cirkuszi mutatványosok, a mindenféle extrém sportok, a fákra felaggatott karácsonyi lampionok, a luftballonok és csupa olyan létesítmény, amikhez leginkább a vidámparkban szokott az ember.

Sziget 2013

Zene

Messze még Szarajevó

Franz Ferdinand

Vannak zenekarok, melyek esetében már a létezés puszta ténye is esemény - nyilván sokan akadtak például (még talán a vasárnap esti koncert közönségéből is), akik csak a Sziget programjából értesültek arról, hogy a jeles, bár kicsit tán megkopott renoméjú skót Franz Ferdinand együttes köszöni, jól van.

Opera

Zene

És Rémusz bácsi

Gershwin: Porgy és Bess

Átmenet a zenedráma, a musical comedy és az operett között - bírálták Gershwin operáját az 1935-ös ősbemutató legszigorúbb és - tegyük hozzá - legigazságtalanabb kritikusai. Korlátoltságuk korántsem csábító minta a mai recenzens számára, aki azonban a Dóm téren ücsörögve mégis vissza-visszatérő módon egy további, szemre ugyancsak méltatlan műfaji párhuzamot vél felfedezni a hatalmas színpadon: a népszínmű, méghozzá a leketyegett népszínmű rokonságát.

Zene

"Kavartak a komisszárok" - Interjú Karácsony Jánossal

Augusztus 18-án Alsóörsön ad háromórás koncertet az LGT. Ez alkalomból Karácsony Jánossal beszélgettünk a régi szép és kevésbé szép időkről: megfigyeltekről és megfigyelőkről, rock 'n' rollról és cenzúráról, Erdős Péterről és a Ringasd el magad! angol változatáról.

Sziget

Zene

Tame Impala

Talán túlzás volt azt várni az ausztrál LSD-királyoktól, hogy úgy kilövik magukat a sztratoszférába, hogy a koncert végéig vissza sem keverednek aztán a földre, de azért kár, hogy végül is nem így történt.

Könyv

Képregény

Könyv

Lénárd László: Semmi

Üres, fehér háttér előtt két vonalfigura arról lamentál, hogy miért nem történik már velük valami. De mivel továbbra sincs semmi, ezért látszólag a képregény is semmitmondó, miközben természetesen mégiscsak szól valamiről.

Könyv

Könyv

Tizenhat bagatell, ami mégsem az

Schein Gábor: Megölni, akit szeretünk. Történetek a mából

Schein Gábor írt már irodalomtörténeti monográfiát, tanulmánykötetet, regényt, drámát, verset, gyerekkönyvet, publicisztikát, de a Megölni, akit szeretünk az első kisprózakötete - és a szerző ezt is jól csinálja.

Színház

Színház

Színház

Jóízlés-diktatúra

Római vakáció

Itt pihen a gépemben a Római vakáció, William Wyler filmje; várja, hogy megnézzem újra, holott fogalmam sincs, valóban láttam-e valamikor régen Audrey Hepburnt az első komoly filmfőszerepében és a nagy sármőr Gregory Pecket, vagy csak képzelem, hogy láttam, vagy csak azt mondom, hogy láttam, mert mindenki azt mondja.

Színház

Színház

Független Színház: Sin Village

A Független Színház Sin Village című előadása egy háromórás kirándulás keretében megtekinthető szocioturisztikai színház. A gellérthegyi vízeséstől indulunk, ahol minden néző kap valami műanyag zsákból varrt ülőalkalmatosságot, hogy a különböző állomásokon, vagyis az egyes jelenetek helyszínein lepihenhessen.

Film

Film

Film

Csak Isten bocsáthat meg

Sötétvörös, fénycsíkok szabdalta, hallszerű helyiségben vagyunk, belép Ryan Gosling, aki olyan szilaj méltóságteljességgel tud előremeredni, mint legutóbb talán a kora felnőtt Szimba.

Film

Film

Előtted az élet

Paolo Virzi erősen publicisztikus filmjében a briliáns intellektusú, de szerény modorú kiváló munkát is alig kap, viszont a megúszásban gyakorlott nyegle csodásan érvényesül. Míg évfolyamtársai kisebb-nagyobb megalkuvások segítségével (pl. a Big Brother "íróiként") kezdik kiépíteni egzisztenciájukat, a filozófiát végzett hősnő kitűnő diplomája ahhoz elég, hogy irigyelt osztályelsőből egy nyugdíjasokat bombázó multinacionális cég telemarketingesévé legyen.

Film

Film

Red 2

Minden jó véget ér egyszer, és ez a közepesen jó dolgokkal is így szokott lenni, mint amilyen például a Red 2 első része volt. Nem volt az több kis színes foltnál a nagy műfaji palettán, és ha nincs Morgan Freeman, aki arcán elterülő vigyorral stírölte az idősek otthona ápolónőjének fenekét, és Helen Mirren, aki tőle szokatlan testhelyzetekben brillírozott hatalmas fegyverekkel finom angol kezében, akkor talán ma már nem is emlékeznénk semmire a fennforgásból.

tévésmaci

Film

Hibbant gibbon

Amikor Sztupa és Troché ugyanazok voltak, Sztupa megállt a tükör előtt. Hosszan nézte a szemben álló ürgét, de nem vett észre rajta semmi különöset. Először az öltözetét ellenőrizte a szokottnál is nagyobb alapossággal, noha jól emlékezett rá, hogy mit vett fel reggel; nem nagyon akarózott beismerni, de már akkor is direkt "sztupás" darabokat választott. Öltönyt szűk szárú nadrággal, edzőcipőt, svájci sapkát, vékony nyakkendőt, széles gallérú csíkos inget a hetvenes évek divatja szerint.

Interaktív

Népszokás

Interaktív

Meteornézés

Szegény városi patkányok menekülnek fel a hegyre a szmogfelhőbe süllyedő Budapestről, hosszan vándorolnak busszal, vonulnak az út szélén vagy morgolódva keresnek parkolóhelyet, és végül ellepik a magas mezőket, ott nyüzsögnek százával, hogy kiszakadva nyomorúságos ködlétükből végre ők is részesüljenek abból, ami szerencsésebb vidékeken minden terasz beépített tartozéka: a nyári égből.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Rejtőzködő házikó

Baglyas Erika: Jó előre gondoljon a jövőjére!

A budai bevásárlóközpontban már hat éve működő Molnár Ani Galéria filiáléjában, a kisméretű és a pláza terében felolvadó, nyitott szerkezetű Park Galériában általában helyspecifikus installációkat állítanak ki a meghívott művészek.

Lokál

Speciális óvodák nyáron

Lokál

Elhagyatva

Míg a többségi óvodák legfeljebb egy hónapra zárnak be, akkor is megfelelő ügyelet mellett, a speciális óvodák általában 8-10 hetes nyári szünetet rendelnek el. Ha van is ügyelet, előfordul, hogy a szülő nem tud róla, vagy csak akkor élhet vele, ha érvényes munkáltatói igazolása van.

Egy irodaház és ami körülötte van

Lokál

Medve utcai Pride

A Víziváros északi része magába foglalja mindazt a jót és rosszat, ami magyar várossal az elmúlt száz évben történhetett. És a 3h Medve utcai irodaházának köszönhetően immár egy zsebkendőnyit a nagyvilágból is, amit sajnos nem sok városrészről mondhatunk el Budapesten.

Gasztro

chili&vanília

Gasztro

Pão de queijo

Brazília hatalmas ország, gasztronómiája ennek megfelelően régiónként eltérő. Mást főznek a tengerparton, és mást például a délkeleti részen fekvő Minas Gerais tartományban, ahonnan Flora, a Budapesten élő szakácsnő is származik.

Tudomány
Lélek

Lélek

"Akinek az életét rosszabbá teszi a testedzés"

Demetrovics Zsolt addiktológus a testedzésfüggőségről

A viselkedési függőségek között új jelenségnek számít a testedzés-dependencia, amiről nemrégiben itthon is reprezentatív felmérés készült. Az addiktológia alapjai című szakkönyvsorozat szerkesztőjével a káros mértékű sportolásról, az edzésbe menekülésről, a monotonitás kereséséről és megküzdési kísérletekről beszélgettünk.

Ételhordó

Ételhordó

Pagony

Romkocsma a pancsolóban? Az Ételhordó munkatársa nem ismer lehetetlent, s megfejti a rejtélyt.