Tartalom

(2014-04-10)

Snoblesse
Kis-Magyarország
Publicisztika

Csillag István-Magyar Bálint

Publicisztika

Nemzeti békekölcsön – A maffiaállam piramisjátéka

Orbán Viktor 2014. március 19-én, a Magyar Gazdasági Kamara Évnyitó c. rendezvényén hirdette meg az új szerkezetű gazdaság kialakításának tíz pontban összefoglalt programját. Elsőként az új szerkezetű gazdaság eléréséhez az államadósság minél nagyobb arányú hazai finanszírozását tűzte ki célul: "A magyar államadósság finanszírozása üzleti kérdés. Ha megéri a Templetonnak, hogy magyar állampapírokat tartson, akkor Kovács Józsefnek miért ne érné meg, ha van pénze?

Benedek Márton

Publicisztika

Kelta tigris vagy dionüszoszi mámor?

Tíz éve az Európai Unióban - a magyar lecsúszás okai

Amikor egy évtizede beléptünk az EU-ba, Brüsszel azt találgatta, hogy az új tagállamok közül ki lép majd a dinamikus felzárkózást szimbolizáló ír vagy az elpazarolt lehetőségeket jelképező görög pályára. Írország bámulatos fejlődést írt le csatlakozása után; Görögország viszont nem volt képes felzárkózni gazdagabb társaihoz. A hitelválság mindkét ország gazdaságát megroppantotta, de a kelta tigris mára ismét növekedésnek indult, míg Görögország egyre távolabb kerül az európai átlagtól.

Egotrip

Balázs Zoltán: A jobb lázadása

Egotrip

Barátok között

Carl Schmitt nevezetes gondolatát, hogy a politika minősége ott és akkor jelenik meg, ahol és amikor különbséget tesznek nyilvános barát és nyilvános ellenség között, elég sokan ismerik és idézik. Minden valódi versengésen alapuló választás újra és újra megerősíti ezt a tézist, még akkor is, ha a politikai rendszer amúgy konszenzusra, megegyezésre, koalíciókötésre készteti vagy kényszeríti a feleket.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Az újabb elmúlt négy év

Kezdjük onnét, hogy az elég nagy verés, amit a baloldal kapott a múlt vasárnap, mekkora valójában. Elég nagy, és erre még viszszatérünk. Ugyanakkor a múlt héten azt írtuk, hogy (majdnem) bármi is történjék, Orbán Viktor elkezd veszíteni: márpedig az, hogy elveszítette 2010-es listás szavazóinak 23 százalékát, majd' egynegyedét, több mint 600 ezer embert, éppenséggel nagy sikernek nem nevezhető.

A szerk.

A szerk.

Épül az emlékmű

Megjelent néhány szaki, sárga mellény, kobak, és megfontolt matatáshoz láttak a Szabadság tér azon pontján, ahová a német megszállás emlékművét álmodta a szépségért még a kihívásokat is vállaló vezető az előző megbízatása idején. Pedig már majdnem sikerült elfelejteni: a tervezett emlékmű ronda volt és hazug, elsősorban hazug, és másodsorban ronda. Kellő számban és megfelelőnek tűnő helyeken akadtak ki tervei láttán emberek, amiért is az említett vezető egy-két hónapja azt mondta, hogy nyugi, jegeljük a tematikát a választások utánra, májusig biztosan nem építünk semmit oda.

Nekrológ

Gyász

Nekrológ

A történészóriás

Jacques Le Goff (1924-2014)

2014. április 1-jén, 90 éves korában meghalt Jacques Le Goff, a világhírű francia középkorkutató. Aznap déltájban e-mailek futottak körbe a világon, tudatva a barátokkal, kollégákkal, tanítványokkal, tisztelőkkel a szomorú hírt - hozzám is érkezett jó néhány. Hosszú ideig abban a szerencsében volt részem, hogy mind a négy fenti kategóriába beletartozhattam - a veszteség most annál súlyosabb.

Külpol

Választások Indiában

Külpol

Feltörekvők ideje

Az előzetes felmérések, de még inkább találgatások szerint a lótuszvirágot ábrázoló kép melletti gombot nyomják majd meg a legtöbben a szavazógépen a hétfőn kezdődött és egészen május közepéig elhúzódó világrekorder indiai választásokon. A több mint 800 millió választásra jogosultnak összesen 930 ezer szavazókör áll rendelkezésére, és igencsak tiszteletre méltó teljesítmény lesz, ha ilyen számok mellett hibátlanul lezajlik az elektronikus szavazás. Az pedig bőven érthető, hogy ezt a logisztikai gyakorlatot darabonként végzik el.

Interjú

Külpol

"Ők afféle zombik"

Volodymyr Kulyk ukrán politikatudós az ukrán-orosz konfliktusról

Lapzártánkkor orosz szeparatisták foglalták el néhány keletukrán nagyváros - Donyeck, Harkiv, Luhanszk - középületeit. Vajon ez már az orosz- ukrán háború kezdete? S a konfliktus az ukrajnai ukrán és orosz identitású közösségek valódi küzdelme, vagy csupán Moszkva manipulációja? Interjúalanyunk, a kijevi akadémia Politikai és Etnikai Kutatóintézetének főmunkatársa a Közép-európai Egyetem vendégeként érkezett Budapestre.

Belpol

Mit mutatnak a választási eredmények?

Belpol

Belejtett

Az átrajzolt körzethatárok miatt az eredmény - a baloldal katasztrofális teljesítménye mellett - nem torzult, az egyéni győztesek után járó töredékszavazatok okán azonban igen: csak ezen újítás miatt kerülhetett az újabb kétharmados parlamenti többség közelébe a kormánypárt.

Interjú

Belpol

"Nem fogunk parlamenti mandátumokkal kufárkodni"

Szigetvári Viktor, az Együtt-PM szövetség elnökségi tagja

Egyedül, saját identitását megőrizve fog politizálni az Együtt-PM szövetség, szélesebb együttműködés legközelebb az önkormányzati választásokon várható. Szigetvári Viktor szerint a súlyos vereséget csak részben magyarázza a választási rendszer, az elsődleges ok az, hogy nem volt elég szavazójuk.

Interjú

Belpol

"A politika fő színtere nem a parlament lesz"

Debreczeni József közíró, a Demokratikus Koalíció alelnöke

Az új választási rendszerben a Fidesz-kormány nem leváltható, ahhoz kell egy válsághelyzet miatti elemi társadalmi felháborodás is - mondta lapunknak Debreczeni József, aki fenntartja korábbi véleményét, miszerint az Orbán-rezsim nem húzza ki 2018-ig.

Film

Film

Film

Noé

Világvége-történet, példázat és emberiségdráma a vásznon, s a tét sem csekély: az emberiség sorsa és Darren Aronofsky eddig hibátlan pedigréje forog kockán. A rendező ambíciója ehhez mérten nagy - úgy akarja felmondani a leckét az özönvíztörténettől csak pusztításképeket váró plázanézőknek, hogy közben igyekszik szerzői kézjegyeket is ejteni az Araráton innenről és túlról.

Film

Film

Házasokk

Mindannyiunk pechjére az angolok felfedeztek egy piaci rést az esküvői rom-kom műfaj épnek hitt szövetén. Eddig volt tisztán csajszis (Szerelem kölcsönbe), pasis-legénybúcsús (Másnaposok), illetve ennek igen undorító női kiszerelése (Koszorúslányok, Lánybúcsú) és ensemble-jellegű is (A nagy nap).

Film

Film

Amerika Kapitány - A tél katonája

Mintha nem lenne már így is elég ramaty a helyzet (a világegyetem tágul, a lyukak feketéllnek), most kell kiderülnie annak is, hogy termeszek rágják a S.H.I.E.L.D testét! Ki e rövidítést nem ismeri, nem kevesebb, mint 8 filmet aludt át; velük nem számol A tél katonája.

tévésmaci

Film

Sasköszörű

Amikor Sztupa és Troché nyertek egy állatkertet, először is állatokról kellett gondoskodniuk. Pénztárosnak, beengedő embernek, perecesnek tömegek jelentkeztek, még olyan is akadt, aki az állatgondozói beosztások felől érdeklődött, de állatnak nem pályázott senki. Sem madárnak, sem emlősnek, hogy a többiekről már ne is beszéljünk. Így hát állatokat kellett szerezni. Az állat- és kirakodóvásárok szóba sem jöhettek, hisz' drágák voltak és rendszerint vidéken tartották őket, gazban és napraforgószagban, az meg kinek hiányzik.

Könyv

Interjú

Könyv

"Néha belehaltak"

Esze Dóra író

Regénye, a Tiszta Pierre a 14. századi kathar eretnekek világába kalauzol, miközben legmodernebb, 21. századi játszmáinkkal szembesít.

Könyv

Könyv

Leng az inga

Umberto Eco: Az értelmezés határai

Furcsa, zavarba ejtő, sőt, talán bizarr nosztalgiákat is keltő élmény Eco eredetileg 1990-ben (angolul és olaszul) megjelent, de magyarra csak 23 év késéssel, tavaly lefordított szemiotikai kötetét kézbe venni. Hiszen ma már aligha van olyan komoly nyelvész vagy irodalmár, aki ne tudna különbséget tenni azon két állítás között, hogy egy szöveg értelmezési lehetőségei elvileg végtelenek, illetve hogy egy szöveg bármiképp értelmezhető.

Könyv

Könyv

A Tiszta Pierre

A Tiszta Pierre tere és ideje tág: egyszerre játszódik a középkori faluban, Montaillou-ban, illetve napjaink Budapestjén, egy divatmagazin szerkesztőségében, de a nyolcvanas évek Mallorcája, valamint Anglia és Dél-Amerika is előkerül.

Könyv

Márquez nyomában - Macondo-Aracataca: 1-1

Meghalt Gabriel García Márquez, a Száz év magány Nobel-díjas írója. Munkatársunk az író alapítványa jóvoltából járt márciusban Kolumbiában, ahol felkereste a Márquez-kultusz főbb állomáshelyeit: az író szülőhelyét és pályakezdésének helyszíneit. Élménybeszámolójával búcsúzunk.

Zene

Lemez

Zene

Dirty Flow Club: Dirty Flow Club

Szőcs Gergő dobost eddig majd tucatnyi zenekarban hallhatta a közönség - az utolsó két évet azonban saját szó szerint vett szívügye megvalósításának szentelte. Ehhez összegyűjtött 17 zenészt és énekest, zömmel igencsak jól hangzó neveket (például Kovács Andor gitárost, Hock Ernő és Sabák Péter basszgitárost/bőgőst, Márkos Albert csellistát, dj Mangót), és ezzel az alkalmi szupergruppal rögzített egy igazi konceptlemezt.

Koncert

Zene

Dalok a demarkációs övezetből

Andreas Scholl a BMC-ben

Könnyű- és komolyzene között manapság nincs igazi beszélő viszony, s ami mégis van (crossover), jobb lenne, ha nem lenne. Korábbi századokban ez másképp volt: ha A varázsfuvola szerzője írt egy menüett- vagy kontratáncsorozatot, akkor tánczene került ki a keze alól. Vagyis Mozartnak még megadatott, hogy egy személyben legyen Kurtág György és Szikora Róbert. Így volt ez a 19. században is: Brahms nemcsak a Német Requiemet és a szimfóniákat alkotta meg, de a Magyar táncokat és különféle (hol hangszeres, hol vokális) valcersorozatokat is.

mi a kotta?

Zene

A Sátán örül

"A Boszorkák - ez a darabom köznapi elnevezése, hogy úgy mondjam, beceneve, valójában 'Szentivánéj a Kopár hegyen' - mint látja, megkeresztelt darabocska. Ha emlékezetem nem csal, a boszorkák ezen a hegyen gyülekeztek, pletykálkodtak, fondorkodtak, és várták a legnagyobbat - a Sátánt. Megérkezésekor ők, ti. a boszorkák, kört alakítottak a trón körül, amelyen ott trónolt hatalmas kecskebak képében a Legnagyobb, s dicsőítő énekeket énekeltek neki.

Színház

Színház

Színház

Rendszerhiba

Rosszul kezdődik. A véleményalkotásra, sőt színpadra lépésre ösztökélt közönség motiválatlan és ötlettelen, egyrészt mert általában már csak ilyen, másrészt mert még nem látott semmit, ami megmozgatta volna. Ez a felvezetés már csak azért is fölösleges, mert maga az előadás néhány jelenet után és az erőltetett bevonási kísérlet nélkül is torkon ragad, és el sem ereszt a végéig.

Színház

Színház

Prezi

Schilling Árpád / Krétakör: A Párt

A választások előtti hétre időzítették A Párt című darabot, van várakozás tehát (és küzdelem bejutni a Trafóba, mindössze háromszor játsszák). A darab elején megalakul az A Párt nevű zenekar: a közvetlen, lágy, fiatal francia színésznő, Juliette Navis jelenti be mindezt. Majd megkéri a nézőket, hogy tegyenek egy igaz állítást Magyarországról. A magyar néző nemigen szereti az efféle megszólítást, ritkán tud neki jól megfelelni - reputációnk: zárkózottak, komolyak vagyunk, kevéssé spontának és felszabadultak.

Színház

Színház

Független Színház: Szent tehenek

A Független Színház Szent tehenek című akciószínházi előadásában és kirekesztési útmutatójában jelenetek: Csuszláger Jancsikának a párttitkár szerint el kell vinnie a balhét mindjárt az elején, a Fővám téren.

Interjú

Színház

"A budapesti hatás"

Jeannot Painchaud, Cirque Éloize

Tizenöt akrobata és előadóművész, magas fordulatszámú pörgés, multimédiás kiegészítők, rock és elektronikus kísérőzene: erre számíthatunk a kanadai újcirkusz képviselőitől a hamarosan Budapestre érkező, iD című produkcióban. Az 1993-ban alapított Cirque Éloize rendezőjével beszélgettünk telefonon.

Interaktív

Tévé

Interaktív

Függő játszma

Választási műsorok

Mi tagadás, a "demokrácia ünnepe" hagyományosan látványos kínszenvedést jelent a hazai televíziók számára. Az adatok beömlését rendre a nyögve nyelés másfél-két órája előzi meg: politológusi gittrágással, utolsó becslésekkel és az ezekre adott politikusi árnyéknyilatkozatok értelmezgetésével.

Lokál

A Kossuth tér felújítása

Lokál

Régi kor árnya

Március 15-én, az országgyűlési választások előtt három héttel adták át a nemzet főterét, egyelőre szobrok, látogatóközpont és Parlamenti Múzeum nélkül. Így nem könnyű megmondani, jól költjük-e el az eddig leszerződött 16,6 milliárd forintot.

Lokál

"Jellegzetesen magyar" - A gépkocsinyeremény-betétkönyv régen és ma

"Teljesülhet régi vágya, Ön is autótulajdonos lehet" - így a reklám az 1960-as évekből. Ekkor vezette be ugyanis az OTP a gépkocsinyeremény-betétkönyvet, amiből kultikus ajándéktárgy és befektetési forma lett a rendszerváltás előtti Magyarországon. A betétkönyv azonban azóta sem szűnt meg, csak átalakult.

Gasztro

chili&vanília

Gasztro

Tízpontos tojás - három perc alatt

Tavaszi salátákon, főzelékeken - ezenkívül voltaképpen bármilyen más ételen - nagyszerű feltét lehet a buggyantott tojás. Az az állag az eszményi, amikor a közepe sűrűn folyik, mint a láva, viszont a fehérje már szinte teljesen megszilárdult.

Tudomány
Tévétorrent

Tévétorrent

Tévétorrent

V. kettős élete – Rob Thomas: Veronica Mars

A sorozatfüggőség legmélyebb bugyrait nem a True Detective epizódjait követő elméletgyártási hisztéria és nem is a Trónok harca sárkányos-kardos friss évadját remegve váró tömegek pszichológiai vizsgálata világíthatja meg ma a legélesebben, hanem annak a története, ahogyan a Veronica Mars úgynevezett filmverziója megvalósult.

Ételhordó